Russen door Roeien en Ruiten

Kort WK voetbal-bericht: Russen door Roeien en Ruiten

De gebeurtenissen  op dit WK voetbal tarten alle beschrijvingen, de ene na de andere favoriet kan alweer naar zijn favoriete tattooshop om het volgende scharreltje op zijn arm te laten tatoeëren. Uiteraard met een mooi religieus symbool ernaast want wij, topvoetballers zijn natuurlijk religieus nietwaar? Wesley Sneijder is natuurlijk de exponent van deze tattootrend, als Yolanthe de kleine kale voetballer op enig moment zijn congé geeft kan Wesley de tattoo van lieve Yolanthe altijd nog wijzigen in Herman Brusselmans. Een oude uit de doos, maar deze grap van René van der Gijp blijft een dijenkletser.

Allereerst de ’Mannschaft’. Bondscoach Joachim Löw kan nu in ieder geval op de Malediven ongenegeerd met zijn vingers bij alle lichaamsdelen controleren of er nog een reukje aanzit. Tijdens de wedstrijd tegen Zuid-Korea zat er vast een flink reukje in zijn waarchijnlijk veel te kleine onderbroek. De kans dat hij tijdens zijn rijkelijke ontbijt een aangetekende brief krijgt van de Duitse voetbalbond is niet denkbeeldig. Het grootste sportblad Kicker heeft zijn lezers al gevraagd of het niet tijd wordt dat Löw zijn biezen moet pakken. Hebben we niet een beetje ’Schadenfreude’? Een beetje? Ik kon er geen genoeg van krijgen. In Nederland lees ik de besmuikte commentaren dat er toch wel een klein beetje een ’guilty pleasure’ gevoel heerst maar tegelijkertijd heerst daarover een schaamtegevoel. Wat een nonsens! Zelfs bij John Cleese komen de meest primitieve gevoelens naar boven als het om Duits voetbal gaat – tijdens de wedstrijden dan, hè – en hij komt daar eerlijk voor uit. En zo hoort het ook, als Duitsers spelen mogen alle nationalistische gevoelens naar boven komen, met dien verstande dat het de volgende dag afgelopen moet zijn. Maar ja, eigenlijk vindt men dat in Nederland niet-correct gedrag, wat een calvinistisch schijnheilig gereformeerde ’rubbish’ zeg! Bij Jan Boskamp – oud Feyenoorder en stamgast bij Voetbal Inside – gingen naar eigen zeggen zes vlaggen uit. Over Jules Deelder en Willem van Hanegem wil ik het niet eens hebben.

Thomas Müller ,spits van de Mannschaft gaf na de laatste wedstrijd schoorvoetend toe dat de ’situatie’ met de Duits-Turkse voetballers Özil en Gündogan toch wel degelijk een negatieve weerslag had betekend ten aanzien van de sfeer in de ploeg. Overigens doet Müller mij altijd denken aan een andere Duitse voetballer uit een ver verleden  – Horst Hrubesch genaamd – die zich met de illustere bijnaam ’de lelijkste spits van Europa’ mocht tooien.  Die dekselse Erdogan! Hij heeft het toch maar voor elkaar gekregen als een soort Trojaans paard de Mannschaft te laten mislukken. Özil en Gündogan hadden voor het WK een ontmoeting met de Turkse president, die zich trots met het clubshirt van de Turks-Duitse voetballers liet fotograferen. Gündogan had met een viltstift  op zijn shirt nog de tekst laten noteren, dat het tricot voor ’zijn’ president was bestemd. Desgevraagd bevestigde Gündogan later aan de Duitse pers dat de georganiseerde ontmoeting ’absoluut’ niet als politiek statement beschouwd moest worden. Ja, dank je de koekoek, kan iemand mij vertellen hoe een politiek statement er dan uitziet?  Intussen worden ’Zwitserse’ spelers als Xhaka en Shaqiri door de FIFA stante pede beboet als ze het Albanese dubbele Adelaarsteken met hun handen ’showen’ na een gescoord doelpunt, tegen nota bene Servië. De ’Former Yugoslavian Republic of Macedonia’ is onlangs officieel gewijzigd in Noord-Macedonië, ik stel hierbij tevens een nieuwe naam voor Zwitserland voor: Noord Albanië. Titel van het nieuwe volkslied: Ik heb U lief, mijn bankgeheim!

Dan Argentinië. Mooi, exit voor de slagers van Buenos Aires, de enige met wie ik medelijden had was Lionel Messi en met pluisje Maradonna natuurlijk. De kleine Diego is een tragische karikatuur van zichzelf geworden. Van die 11.000 euro die hij voor zijn dagelijkse optreden van FIFA praeses Infantilo – sorry Infantino, flauw grapje – ontvangt kan hij toch maar mooi Cohiba-sigaren roken en gold tequila’s ad fundum achterover tikken. Wie doet je wat? Tja, beide middelvingers opsteken naar de voetballers van Nigeria is ’niet netjes’ , volgens mij had de kleine Argentijn het niet eens in de gaten, hij ziet de wereld al geruime tijd voor een doedelzak aan.

De Russische President heeft spijt als haren op zijn hoofd – die hij niet heeft – dat hij zijn secondant Medvedev naar de wedstrijd Spanje – Rusland heeft afgevaardigd. Helaas hebben de Spanjolen de nederlaag volledig aan zichzelf te wijten, dergelijk risicoloos heen en weer geschuif met de bal heb ik zelden gezien. Jantje – ’balletje breed’- Peters, wie kent hem nog, heeft waarschijnlijk stikjaloers naar het scherm zitten kijken. Maar, alle hulde voor de Russen, hun penalty’s gingen er onbersipelijk in, dit analoog aan hun leider Poetin die ook maar weinig internationale penalty’s – pienanties – over het doel pleegt te schieten. In Syrië schoot hij onlangs wederom raak en met behulp van de videoscheidsrechter – de VAR – doet hij dat ook in Europa. Alleen kennen we dat in de Europese Unie beter in termen als spindoctoring, trolls, cybercriminaliteit, zenuwgasaanvalletjes, ouderwetse agitprop – agitatie en propaganda – dus. Nog even over spindoctoring gesproken. Mag die ’nerd’ die bij de NOS vakmatig commentaar levert alsjeblieft een ijsje. Deze jongen die een kapsel heeft waar John Lennon destijds jaloers op zou zijn geweest heeft het wiel uitgevonden, op basis van zijn ’voetbaldata’ weet hij het hedendaagse topvoetbal uitermate goed te analyseren. Wie er zit te wachten op deze gemankeerde jongeman, die nog nooit een bal heeft hoog gehouden, ik in ieder geval niet! Spartaan en voetbaljournalist Hugo Borst heeft het nakijken en dat vind ik wel weer grappig. Snel terug naar Rotjeknor met dat vervelende hondje van je, Hugo!

Tja, jammer dat Christiano Ronaldo er tevens uitligt, Uruguay was gewoon de betere ploeg. Ik heb genoten van dat straatschoffie Luis Suȧrez, wat een heerlijk gemeen ’bijtgraag’ voetballertje is dit toch. Natuurlijk is er voetbaltechnisch geen vergelijk met ’der Bomber’ Gerd Müller, maar beide boren hun bips op de zelfde manier in die van tegenstanders, een genot om te zien. Dit laatste gold ook voor de laatste wedstrijd van de Marokkanen, de ’Atlasleeuwen’ kunnen met opgeheven hoofd het WK verlaten. Dit is niet van toepassing op Lars Schöne en Nicolai Jørgensen, beide misten hun strafschop tegen de Kroaten jammerlijk. Hiermee illustreerden beide eredivisievoetballers  dat het niveau van ’topvoetbal’ in Nederland van eenzame hoogte is, zeg maar van het niveau  Liechtenstein… ..Kroatië gun ik daarentegen het succes volledig, ik ben al jaren een grote fan van de Cruijff van de Balkan Luka Modrić. Helaas sterven dit type voetballers uit, Andrea Pirlo van Italië was net zo’n grootmeester. De kleine spelverdeler – geboren in Zadar – was zichzelf niet in de achtste finale tegen Denemarken, waarschijnlijk werd hij overvallen door een verlammende faalangst. Desondanks meldde hij zich voor de terecht gegeven strafschop in de extra tijd. Gevolg: slap schotje dat werd tegengehouden door de Deense keeper. Voor de herhaling in de strafschoppenserie meldde hij zich wederom, moed of hoogmoed? In zijn geval meen ik de eerste, bij het missen van de tweede pingel had Modrić  defintief een enkele reis naar Micronesië kunnen boeken.  Hij nam als aanvoerder echter zijn verantwoordelijkheid en scoorde, al scheelde het maar een haartje. De spreekwoordelijke draak van een wedstrijd hebben de Kroaten achter zich, nu Rusland met zoveel mogelijk doelpunten verslaan. Met hoeveel doelpunten? 17!

O ja, België. Rijzende of ondergaande zon. De zon was eigenlijk al in de zee gezakt, maar werd weer omhooggetrokken. Proficiat voor de Belgen, GOAL de Belgica!!!!!! Dit had Rik de Saedeleer waarschijnlijk geroepen.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s