Tenenkrommende Telegraaf

De schrijver Tommy Wieringa heeft hard op de tere zieltjes van de Telegraafjournalisten getrapt. Tijdens een bijeenkomst van de NVG – Nederlandse Vereniging van Gemeenten – bulderden de geachte aanwezige burgemeesters en wethouders van het lachen toen Wieringa het waagde op te merken dat de aanslagen op de Telegraaf- en Panoramaburelen opportuun te noemen waren, ’het werd tijd’ was zijn oordeel. Toekomstige ‘kijkhit’ van RTL en presentator van dienst T(w)an Huys smeichelde – mooie bargoense uitdrukking – wat bij het aanhoren van deze ’kristalheldere’ mening en ging over tot de orde van de dag. Saillant detail is dat de opmerking werd geplaatst tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Gemeenten die juist ging over terroristische bedreigingen, in dit geval tegen bestuurders.

Uiteraard betuigde de principiële uit het Limburgse Sevenum afkomstige Huys spijt over zijn ’niet-ingrijpen’  na de opmerking van Wieringa. Tja, zijn broodheer RTL had de kwalificatie van speedboot Wieringa al publiekelijk neergesabeld dus onze Limburgse journalistieke godeszoon kon natuurlijk niet achterblijven. T(w)an was namelijk al badend in het zweet wakker geworden, in een boze droom had RTL hem al voor zijn eerste uitzending van RTL Late Night – of ’time for T(w)an’ of hoe dat programma ook maar gaat heten – teruggestuurd naar Limburg en daar wil T(w)an onder geen beding meer naar terug.

Een aantal reacties van Telegraafzijde – ja hoor, ik lees deze krant dus wel – wil ik U toch niet onthouden. De volgende dag gaat de ’krant van wakker Nederland’ in zijn hoofdcommentaar al goed los. Wat bezielt zo zegt de geen naam dragende commentator dat gezagsdragers geweld tegen de media niet serieus nemen en schaterlachend instemmen met de weerzinwekkende woorden van Wieringa. Telegraaf Hoofdredacteur Paul Jansen vindt de opmerking van Wieringa ’stuitend’ en de reactie van de gemeentebestuurders een ’totale ontkenning van de ernst van de gebeurtenis’. Huiscommentator Rob Hoogland spreekt van een ’heel erg foute opmerking’ en onder de Nederlandse gemeentebestuurders bevinden zich volgens hem ook ’veel  heel erg foute schoften’. Hoogland had Tommy Wieringa eigenlijk best ’hoog’ zitten, maar blijkbaar schuilt daarachter een andere vent. De huiscommentator sluit af met de waarschuwing aan het adres van kale Tommy dat hij maar niet naar zee moet komen, want daar woont de huiscommentator in kwestie namelijk.

Misdaadjournalist en RTL-boulevard ’star’ John van den Heuvel doet ook een duit in het zakje. Volgens John begrijpt de ’enkel zichzelf intellectueel noemende’ Wieringa de impact van zo’n aanslag met een totaal vernielde voorpui, een uitgebrande entree  EN de ernstige gezichten van de collega’s totaal niet. Al met al een onfrisse bedoening vindt John. Ik vind het overigens wel merkwaardig dat de Mocro-maffia de RTL boulevard co-presentator/Telegraafadept van den Heuvel serieus neemt, dit levert vast weer gefrustreerde gevoelens op bij onze nationale misdaadverslaggever Peter R de Vries. Pleister op de wonde voor Peter is dat van den Heuvel  niet meer wenst te verschijnen in het RTL-programma Late Night, dit bekent een flinke stijging van de aanwezigheidspremie voor Peter nietwaar?

De volgende dag sluit  Telegraafcommentator Nausicaa Marbe de verontwaardiging van het Telegraafjournaille af. Deze geboortige Roemeense, in het verleden actief voor Vrij Nederland, de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw – over windvanengedrag gesproken – verwijt de Gemeentelijke bestuurders van ’Erdoganistisch’ gedrag. Deze lieden – zo gaat ze furieus verder – ’verkneukelen zich publiekelijk over een geweldsdaad’ op een krant waarop ze neerkijken en die ze wellicht weg willen hebben. Daarin verschillen ze maar weinig van die Erdogan-aanhangers ’die ideologisch onwelgevallige feiten en meningen bestraft willen zien’ . Zalf op de Telegraafwonden is dat de altijd principiële Minister van binnenlandse zaken Ollongren haar afkeuring over de opmerking van Wieringa heeft uitgesproken. Ollongren stond bij ’Penthouse Pechtold’ al jaren bekend als de humorspecialist van de referendumpartij D66…..

Tja, ze zijn bij de Telegraaf flink op hun pik getrapt. Wat is nu het meest trieste in deze ’soap’? Natuurlijk, in eerste instantie de spijtbetuiging van het draaiwiel T(w)an Huys maar als runner up wil ik toch zeker niet die stoet hypocriete (ex)bestuurders onbenoemd laten. Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht meent voor alle VNG leden te kunnen spreken getuige zijn reactie dat ’iedereen die bij de VNG betrokken is dit onacceptabel gedrag vindt’. Oud bonnetjesburgemeester en salonsocialist non plus ultra Bram Peper fulmineert over ’schandalig gedrag’ dat ook nog beneden alle peil is.

Nou, toe maar! Ex burgemeester Gerd (hard)Leers van Maastricht rept van een ’vieze vlek’ – hij zou toch niet zijn Bulgaarse villa-echec bedoelen! – waar verder maar niet in gewreven moet worden. Ik kan nog wel even doorgaan hoor! In ieder geval kon ik uit de vele lachsalvo’ s van de Gemeentebestuurders uit de zaal  niet opmaken dat Bram Peper cum suis onmiddellijk verongelijkt hun vingertje opstaken. Trouwens, wat zoekt die immer pedante Peper op een bijeenkomst van de VNG, het is toch niet de Vereniging Van Gemeentegepensioneerden? Ik vermoed dat hij lid van verdienste is of zoiets, waarschijnlijk voor bewezen diensten op het gebied van declaratietransparantie….

Voor de Bronzen medaille komt uiteraard het Telegraafjournaille zelf in aanmerking. Rob Hoogland heeft het regelmatig over de ’vertruttende’ maatschappij waar steeds meer ’politiek’ correct gedrag wordt verwacht van de deelnemers aan het publieke debat. Daar doet hij uiteraard niet aan mee, alles wat zich links van het politieke spectrum moet het bij hem bij voorbaat ontgelden. Zo kan hij zich goed vinden in de uitspraak dat ’de PvdA zo gek is op zielige mensen, dat zij ze kweekt’. Ik moet eerlijk gezegd ook wel gniffelen om deze stelling, er zit een kern van waarheid in. Maar goed, Rob is van mening dat hij voor de hardwerkende gewone Nederlander schrijft, zelf noemt hij ze Saartje Sufkees en Kees Ploeteraar.

Afgezien van het dedain dat van deze kwalificaties afdruipt- precies het dedain waar Hoogland al die ’linksige’ Matthijsen van Nieuwkerk continu van beticht – vraag ik mij af of tussen die hardwerkende Nederlanders zich niet tevens vele ’Freds’ bevinden. Ja, die Fred van Ria bedoel ik, het personage van Jeroen van Koningsbrugge dat geen knip voor de neus waard is, scheldt op de hele wereld en als enige activiteit het trekken van bijstand heeft. Hoogland heeft veel op met het Taoïsme, volgens hem moet  je het leven een beetje glimlachend aanzien, ten aanzien van Tommy Wieringa heeft hij in ieder geval weinig boodschap aan deze oosterse leer. Sterker nog, impliciet dreigt hij de kale schrijver in de zee te flikkeren mocht hij zich in de buurt van zijn huis – dat uiteraard aan zee ligt – vertonen. Een oprechte volger van het Taoïsme die Hoogland, nietwaar? Over de rest van het Telegraafjournaille doe ik verder maar het zwijgen toe, O ja, de uit Roemenië afkomstige journaliste Nausicaa Marbe wens ik vanzelfsprekend veel succes toe bij haar volgende werkgever, de Asser Gezinsbode.

Komt Tommy Wieringa tevens in aanmerking voor een podiumplaats? Nee, die zijn helaas al vergeven, maar gaarne maak ik van de gelegenheid gebruik de ’Hans Teeuwen aanmoedigingsprijs’ te introduceren. Ik vermoed dat Hans een aanval van jaloezie heeft gekregen toen hij lucht kreeg van de opmerking van Wieringa. Wat ik tevens vermoed is, dat als Teeuwen deze opmerking had gemaakt – of Theo Maassen – er heel andere reacties te noteren waren geweest. Dan was het verontwaardigd reageren wellicht niet op zijn plaats geweest, want het meest dodelijke is natuurlijk als je als bestuurder van humorloosheid wordt verdacht.

De Telegraafjournalisten hadden volgens mij zich ook in dit geval van hun zelfde verongelijkte kant laten zien, zelfrelativering is er bij de ’wakkerste’ krant van Nederland niet echt bij. Zelfrelativering overigens waarvan de Telegraaf vaak vindt dat die ver te zoeken is bij Nedermarrokanen, Nederturken etc, sorry Marokkanen/Turken met een Nederlandse achtergrond, sorry, Nederlanders met een Turks/Marokkaanse achtergrond. Deze immigranten moeten volgens de Telegraaf maar eens wennen aan de Nederlandse humor. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

De ’chocoladeletterkrant’ heeft het vaak –  niet altijd onterecht – over die azijnzeikers van de Volkskrant, maar zeikt nu zelf een tankwagen met azijn vol. De opmerking van Wieringa kun je grappig, humoristich, flauw, misplaatst en dergelijke vinden. In ieder geval is die niet onacceptabel, want we leven toch in een vrij land meneer de Telegraaf? De aanslag – ’op de deur’ zoals Wieringa omschrijft – is meer een alarmbel die al jaren rinkelt op het ministerie van binnenlandse zaken en justitie. In plaats van dat onze blonde D66 minister Ollongren de Wieringa-uitspraken als ongepast kwalificeert  had ze dat beter van het eigen regeringsbeleid op het gebied van drugscriminaliteitsbestrijding kunnen zeggen. Er is dus eerder sprake van ongepast drugsbeleid zou ik zeggen. Ik had bijna het woord weerzinwekkend in mijn mond willen nemen, maar ik doe het niet!

Overigens is er ook nog een bijkomend effect van de berichtgeving van de Telegraaf, linksig grachtengordelend Nederland lacht zich een breuk over de verongelijktheid van de Telegraaf. EN Tommy Wieringa kon zich geen betere aandacht wensen. Zijn uitgever ‘de bezige bij’ heeft de persen al aangezet voor de nieuwe drukken van Wieringa’s boeken, ik zou er jaloers van worden.

Rob Hoogland’s boodschap aan Tommy Wieringa was: ‘ik woon aan zee, kom niet naar de zee!

Mijn laatste boodschap aan Rob Hoogland: Rob, ik woon aan een snelstromende rivier, kom niet naar de snelstromende rivier.

Kijk, bovenstaande boodschap kan dus echt niet. Waarom niet? Ik woon niet aan water……….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s