Prinses Laurentien? of ‘prinses’ Petra op de erwt

Kent U het sprookje van de Prinses op de erwt? Het meisje dat zelfs op 20 matrassen niet de slaap kan vatten omdat er onder de onderste matras een erwt ligt die haar gevoelige huid niet verdragen kan. Zo’n meisje moet wel een prinses zijn. Zou Prinses Laurentien deze ’test’ ook doorstaan? Als je naar haar achtergrond kijkt kom je heel ergens anders uit. Laurentien heet eigenlijk Petra en is de dochter van oud Minister Laurens Jan Brinkhorst. Een burgermeisje uit een burgerlijk milieu met een vader van D66 huize die overigens samen met Hans van Mierlo orhodox anti-monarchstisch was. Ik zeg met nadruk ’was’ , want weet je het zelfs met de nestors van D66 maar nooit. Tegenwoordig flirt de zogenaamde ant-establishmentpartij D66 met Koning Willy, Pechtold cum suis menen dat het Koningshuis een verbindende factor is in de Nederlandse samenleving. Maar goed, Petra – of Laurentien – zou volgens mij een erwt zo groot als een kanonskogel niet eens voelen onder een flinterdun Ikea-matrasje, prinsessen hebben andere genen. Petra heeft samen met Paul van Loon overigens een sprookjesboek geschreven – de sprookjessprokkelaar -wellicht ingegeven door de wens om zelf in sprookjes te geloven, wie zal het zeggen. In ieder geval hebben alledrie haar kinderen 4 voornamen en ik kan U verklappen dat er tussen de twaalf namen geen Henk, Ingrid, Piet, laat staan Petra figureert. Petronella had natuurlijk gekund, maar staat wel erg tuttig, nietwaar?

Uiteraard is er niets mis met het burgermansbestaan, niet iedereen is voorbestemd om van Koninklijk adellijke bloede te zijn.  Tot de Adelstand is Petra als echtgenote van Prins Constantijn tot op de dag van vandaag niet verheven, het is mij dan ook een raadsel dat haar aanspreektitel  officieel Hare Koninklijke Hoogheid, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje Nassau, mevrouw van Amsberg-Brinkhorst is geworden. Die laatste combinatie vind ik dan wel weer humoristisch. Haar carrière is tot nu toe deels ook als ’des burgers’ te kwalificeren getuige haar afstudeersscriptie die als titel ’straatsprostitutie in San Francisco’ draagt.

Hiernaast werkte Petra een periode bij sigarettenfabrikant Philip Morris – van Marlboro, ja – en bezette ze een managementpositie bij een internationaal adviesbureau in Londen. Rob Oudkerk – de zelfbenoemde Amsterdamse burgemeesterskandidaat – had wellicht nog wat van de scriptie kunnen opsteken, in ieder geval had Rob zelf een dubbeldik essay kunnen schrijven over voornoemd onderwerp in verband met zijn uitgebreide kennis op het gebied van betaalde straatliefde met heroïneverslaafden op de Theemsweg. Koning Willy was Petra al voorgegaan in zijn voorkeur voor sigarettenfabrikant Philip Morris, zijn Marlborojack was een prachtig reclame-affiche tijdens de Elfstedentocht van 1986 aanschouwd door miljoenen TV-kijkers. Tja, aan dat soort strapatsen – leenuitdrukking van wijlen Prins Bernhard van Liepe-Biesterfeld – waagt zich de uitgebreide Koninklijke familie natuurlijk niet meer. Op de officiële website van de Rijksoverheid/Koninklijk huis wordt Petra’s verleden bij de kankerstokjesfabrikant niet vermeld, wel werkzaamheden die ze verricht heeft voor Estée Lauder. Dit waarschijnlijk vanwege haar Koninklijke interesse voor overgeprijsde cosmetica.

Petra heeft talloze functies, één van de leukste vind ik haar initiatief voor het opzetten van een Raad van kinderen die onder andere CEO’s van grote bedrijven adviseert. Petra lobbyt om bedrijven binnen te hengelen, waarna de adviessessies – uiteraard tegen betaling met een minimum van 10.000 euro – kunnen beginnen. Inmiddels heeft  de kinderraad een mooie referentielijst opgebouwd, firma’s als Campina Melkunie, Tata steel, ING en zelfs de Efteling pronken op de relatieportfolio. De directie van het pretpark in Kaatsheuvel  begrijp ik wel, als een ’prinses’ zich onledig wil houden met het sprookjespark, die commerciële kans laat je natuurlijk niet lopen. Jeroen Hoencamp CEO van Vodafone Ziggo was laaiend enhousiast over de inbreng van de kinderen. Een meisje had tegen hem gezegd ’wij vertrouwen geen bedrijven, wij vertrouwen mensen, dus moet je klanten als vrienden behandelen’. Topman Hoencamp was zo onder de indruk geweest van deze ’feed back’ dat hij de frase onmiddellijk in het ’mission statement’ van zijn bedrijf liet opnemen. Ik heb meteen maar even nagekeken bij welk telecombedrijf ik een overeenkomst heb getekend en ja hoor, bingo: Vodafone natuurlijk. Hoencamp was vóór deze ’feed back’ waarschijnlijk van mening geweest dat bedrijven te vertrouwen zijn, mensen geenszins. Wat een treurnis, is deze CEO – afkorting van Chef Én Oliedom in dit geval – nog steeds ’in charge’?

Maar als ik er goed over nadenk is die Raad van Kinderen nog niet zo’n gek idee, die kids zijn de aangewezen personen voor een ’verborgen’ beoordelingsgesprek. Die managers en directeurtjes van tegenwoordig worden tegenwoordig doodgegooid met ’appraisals’ – persoonlijke beoordelingen – op basis van zogenaamde KPI’s, Key Performance Indicators. Vaak zijn deze ’appraisals’ gebaseerd op ingewikkelde meetmethoden, volgens mij kunnen de meeste ’human resource directors’ er zelf geen touw aan vastknopen. Ook bonussen worden vaak op basis van KPI’s toegekend, misschien hebben de kinderen bij ING hier nog wat over opgemerkt. Waarschijnlijk was de President-Commissaris van ING Jeroen van der Veer bij de kinderadviesvergadering niet aanwezig, de vloer was zeker met hem aangeveegd. CEO Ralph Hamers moest en zou een miljoenensalarisverhoging krijgen omdat hij – zoals van der Veer beweerde – in de eredivisie speelt maar het salaris ontvangt van een Jupilerleaguevoetballer. Een mooie reactie van een 9 jarig jongetje dat in pupillen 3 van Fc Zwammerdam speelt zou de volgende zijn geweest: ’ach meneer Jeroen, dan gaat die meneer Hamers toch bij Liverpool spelen, gaat ie pas echt centjes verdienen’.

Tja, maar meneer Hamers krijgt geen lucratieve transfer, wie wil die Nederlandse banklullen in het buitenland nu hebben. Voor Halbe Zijlstra zou bijvoorbeeld een 8 jarige Marietje uit het biblebeltdorp Staphorst vast wel een tegeltjeswijsheid in de tas hebben: ’altijd eerlijk zijn, nooit liegen’. Dergelijke bordjes met deze wijze teksten plegen echter in Rusland op Griekse wijze op tegelvloeren geworpen te worden. Halbe heeft de productie van een middelgrote serviesfabriek al naar de gallemiezen geholpen, de schoonmaaksters uit Zuid-Ossetië draaien in de aan Halbe toegewezen Russische Datsja overuren.

Ik stel de volgende KPI als meetinstrument voor de kinderraad van Petra voor. Eerste optie: de kinderen geven de CEO of andersoortig baasje een verkeerd advies. De CEO is het echter eens met dit verkeerde advies en meldt dat hij het gaat implementeren. Consequentie: ontslag op staande voet zonder oprotpremie. Of, de CEO hoort het verkeerde advies vriendelijk en open aan, geeft als ’feed back’ dat hij het advies gaat bespreken met zijn collega’s en bedankt de kinderen hartelijk voor de moeite. Als het één of andere Unileverpief betreft geeft hij – sorry, of zij – de kinderen nog een Magnumijsje mee. Op basis van deze uitkomst mag het baasje nog even op zijn stoel blijven zitten.

Tweede optie: De kinderen geven de CEO een uitstekend advies. De CEO is het eens met het advies en kan niet wachten met de implementatie. In dit geval is ontslag op staande voet nog een milde consequentie. Uiteraard is hier een oprotpremie niet actueel, de CEO zou eigenlijk nog schadevergoeding moeten betalen aan zijn onderneming wegens het strategisch en financieel benadelen van zijn broodheer. Waarom? De CEO had zelf natuurlijk in de gaten moeten hebben dat het advies van de kinderraad al lang geleden geïmplementeerd had moeten worden.

Of, de CEO is het eens met de zienswijze van de kinderen, maar meldt dat zijn onderneming reeds lange tijd op de door de kinderen voorgestelde wijze functioneert. Indien hij dit niet met bewijzen ten overstaan van de kinderen staaft volgt helaas ontslag zonder oprotpremie. Als de CEO evenwel netjes en begrijpelijk uitlegt hoe zijn onderneming al acteert – op basis van de adviezen van de kids – krijgt hij bij deze KPI een groen vinkje. Als het een Lidl supermarktketenchef betreft mag ‘una paloma blanca George Baker de kinderen een banaan geven, in ’a little green bag’ uiteraard. Per slot van rekening is Lidl wederom de beste verssupermarkt van Nederland. Of, de CEO is het niet eens met het juiste advies van de kinderen en legt het naast zich neer met of zonder argumentatie richting de kinderen. In dit hopeloze geval is het afvoeren van de CEO onder pek en veren het devies. Bovendien moet de inmiddels ex-CEO tot aan zijn dood toe schadevergoeding betalen aan de onderneming.

Tja, op deze wijze is het inschakelen van de kinderraad een hachelijke onderneming voor elk directeurtje, immers in drie van de vijf scenario’s volgt ontslag. Maar zult U vragen, hoe weet je nou of een kinderadvies de juiste is? Zo komen we met een U-bocht weer terug bij prinses Petra. Zij noemt de kinderen die deze serieuze adviestaak op hun jonge frȇle schoudertjes nemen ’Young professionals’, met andere woorden, de kinderraad heeft beslist ’strategical added value’. Bovendien zegt Petra, als CEO’s de echte boodschap van de kinderen niet goed begrepen hebben ’corrigeer ik ze’. Het lijkt me dat met voorgaande het absoluut gegarandeerd is dat met superprinses Petra aan het hoofd juiste en een verkeerde adviezen van elkaar onderscheiden kunnen worden…….

Vorige week nam Petra plaats aan de tafel van Jinek en verhaalde daar over haar diverse activiteiten, voor haar strijd tegen analfabetisme bijvoorbeeld neem ik mijn pet af. Maar waarom die Eva Jinek Petra nu moet vousvoyeren, het is me een raadsel. Als ik Peter R de Vries zou heten zou ik zwaar beledigd zijn, hij wordt alleen bij optredens in de rechtbank gevousvoyeerd.  Vervolgens heeft de tevens aanwezige vice-premier Hugo de Jonge het steeds maar weer over ’ de prinses dit en de prinses dat’ als het over de activiteiten van Petra gaat. Maar ja, wat kun je anders verwachten van deze CDA’er die bovendien geboren is in het Zeeuwse Bruinisse, moet ik nog meer zeggen? Maar goed, Eva Jinek heet toch geen Mies Bouwman, in welk tijdperk leven we eigenlijk! Ik stel voor dat als het gaat om adellijke aanspreektitels hier alleen de ’directe’ leden van het Koninklijk huis aanspraak op kunnen maken. Dat betekent dat Willy, zijn kinderen, zijn broer, zijn moeder en de zussen van zijn moeder voor de Koninklijke aanduidingen in aanmerking komen.

Zonder uitzondering geen regel natuurlijk, Koningin Mȧxima kan wat mij betreft wedijveren met Eva Perón. De aanhang van de Koninklijken moet zich in het beste geval tevreden stellen met de aanspreektitel meneer of mevrouw, niet meer, niet minder. Ik heb bijvoorbeeld nooit begrepen waarom gevleugelde vriend Pieter van Vollenhoven nu persé steeds maar weer met Meester wordt aangeschreven/aangesproken. Hoeveel Meesters in de rechten telt Nederland eigenlijk? In elk geval teveel, ik ben er zelf ook één van maar niemand heeft mij ooit in die kwaliteit aangesproken. Ja, zou Wim de Bie zeggen ’daar ben ik voor behandeld’. Één van de zoons van Pieter heet prins Bernhard. Prins wie? Ja, die huisjesmelker met die pilotenbril die hij geërfd heeft van zijn opa, toevallig ook Bernhard genaamd.

Als overtuigde republikein heb ik in principe niks met de monarchie, maar Willy en Mȧxima zijn een oase in het armzalige monarchistische landschap van Europa. De Belgische Koning Filip bezocht onlangs de rode duivels voor hun vertrek naar het WK voetbal in Rusland en zijn eerste woorden waren: ’het is zeer belangrijk dat jullie goed spelen’. Vergelijk dat eens met Willy die nog verstand van sport heeft ook. Als Belg zou ik met zo’n Koning meteen emigreren – nee, vluchten – naar de voormalige kolonie Belgisch Congo, een dergelijk stijve en formele Hoogheid zie je zelden. Mijn pleidooi is om Willy en Mȧxima maximaal te laten stralen, die aangetrouwde aanhang mag er wel bij, maar gewoon als burger. Met dat prinsjes en prinsesjesgedoe van de Petra’s, Bernhard juniors etc schiet het Koningshuis niets op, het geeft slechts negatieve ruis.

Een Monarchie moet geregeerd worden met de democraten, een republiek met aristocraten. (Charles Maurice de Talleyrand, Frans staatsman 1754-1838)

Noot: Aristocratische politici in Nederland? Mozart Wilders, de Fries Buma, lachebekje Rutte, ‘volksjongen’ Klaver? Misschien Theo Hiddema………..Hou maar op! Pantoffelhelden zijn het!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s