MH 17? MH 13!

De overtreffende trap van walgelijkheid. Zo kun je de reactie van de ex KGB-er/potentaat Poetin op het eindrapport van het Joint Investigation Team (JIT) wel betitelen. Er was volgens hem uiteraard niets bewezen, die Oekraïnse bandieten hadden die ’BUKraket natuurlijk zelf afgeschoten en bovendien was Rusland niet betrokken geweest bij de onderzoekingen van het JIT. Plotseling geheugenverlies is de Russische president niet vreemd, volgens mij heeft de JIT hem vaker uitgenodigd deel te nemen aan de opsporing van de verantwoordelijken dan Tommy Cooper zijn ’famous Indian rope tric’ heeft gedemonstreerd.

Triest en hoogst ondergravend was ook de reactie van onze nationale clowns B&W – Baudet en Wilders – die in het parlement zich wederom weer onsterfelijk belachelijk maakten door tegen een motie te stemmen die Rusland verantwoordelijk stelt voor de MH 17 ramp. Nee, nee zeiden potjeslatijnspecialist Baudet en Ruslandkameraad Wilders, het kan natuurlijk niet zo zijn dat Rusland de zwarte piet reeds nu krijgt toegespeeld, omdat eerst maar eens de strafrechter zijn oordeel over deze zaak moet vellen. In het Kremlin kregen Poetin cum suis bijna een liesbreuk van het lachen. Vooral van Baudet zou je toch kunnen verwachten dat hij weet dat de Tweede Kamer niet hetzelfde is als een strafkamer. Op basis van het JIT-rapport is de Tweede Kamer staatsrechtelijk alleszins gerechtigd om zich een oordeel aan te matigen betreffende de rol van de Russen bij deze dieptrieste tragedie.

Staatsrechtelijke, civielrechtelijke en strafrechtelijke oordelen of beoordelingen staan uiteraard op zichzelf en mogen niet met elkaar verward worden. Op dit punt hadden de politici en allerlei andere specialisten en commentatoren wat mij betreft de nadruk moeten leggen. Net als immigranten had het duo B&W een wat uitgebreidere inburgeringscursus geadviseerd moeten worden. In plaats hiervan kregen ze aan de ene kant steun – bijvoorbeeld van Frits Bakker, voorzitter van de Raad van de rechtspraak – ,aan de andere kant boze emotionele oprispingen van de patriciër Sybrand Buma. Met weemoed denk ik terug aan koning HAFMO van Mierlo die de vloer had aangeveegd met dergelijke blagen. Eerder was Baudet van mening dat de MH 17 ramp mede was veroorzaakt door de CIA. Ik heb begrepen dat Thierry zich tegenwoordig ook toelegt op het schrijven van fictie, dat lijkt me een prima tijdsbesteding voor de renaissancevlootkapitein. Laten we afspreken Thierry, dat je de komende 20 jaar je 100% gaat toeleggen op deze activiteit. Het liefst op het eiland Rottumerplaat.….

De nieuwbakken Minister van Buitenlandse zaken Stef Blok – ik zou overigens geen betere naam voor hem kunnen bedenken – hield een inhoudelijk sterk verhaal bij de Verenigde Naties over de Russische verantwoordelijkheid. Maar de ’bevlogen’ Frans Timmermans zou beter voor deze rol weggelegd zijn geweest, ik vermoed dat hij op zijn knuisten heeft gebeten bij het bekijken van de TV-beelden in de VN. De reactie van de Russische VN-ambassadeur op de woorden van Blok was echter van een schokkend laag allooi. De Russische delegatie toonde zich zwaar beledigd maar wilde geen negatieve reactie aan het adres van Blok geven uit overwegingen van beleefdheid.

Uit overwegingen van beleefdheid? Wat de Russen in de MH 17 zaak laten zien is met geen pen te beschrijven. Liegen, bedriegen, verdraaien, spindoctoren, waar gemanipuleerd kan worden, wordt gemanipuleerd. Zelfs oud USSR president Leonid Breznjev had bij leven toch wel één zware wenkbrauw opgetrokken bij dit schaamteloze ’KGB-spiel’. Maar Poetin weet als geen ander dat die ’aardige’ Hollanders de soep toch niet zo heet eten als die wordt opgediend. Inderdaad, het Nederlandse kabinet laat de soep niet alleen koud worden, maar zelfs verdampen.

Oud minister van buitenlandse zaken Halbe Zijlstra – ja daar is onze postduivenvereniginsecretaris weer – meldde begin dit jaar vastberaden dat er voorlopig geen nieuwe ambassadeur voor Turkije zal worden benoemd en bovendien is een Turkse Ambassadeur voor Nederland voorlopig ook niet welkom. Dit alles vanwege het feit dat het Kabinet Rutte twee Turkse Ministers niet tot Nederland toeliet om campagne te voeren voor een Turks referendum waarop de Nederlandse Ambassadeur de toegang tot Turkije werd ontzegd. In de MH 17-zaak – waar het gaat om maar liefst 196 Nederlanders die bruut uit de lucht geschoten zijn – is het na de eindconclusie van het JIT gebleven bij een ’harde’ kabinetseis dat het Kremlin zijn verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn rol bij deze misdaad. That’s it…….Nederlandse Ambassadeur uit Moskou terugroepen, uitwijzen van de Russische Ambassadeur, nooit van gehoord natturlijk. (noot: de ambassadeur van de Europese Unie in Moskou werd onder druk van Theresa May meteen teruggeroepen voor overleg in verband met de zenuwgasvergiftiging van de Russische dubbelspion Skripal in Engeland.)

Ja, zult U zeggen, met dat soort symboolpolitiek komen we niet verder. Maar dat twee Nederlandse parlementaire clowns de show mogen stelen in de (Russische) media zeker wel! Nou, ik dacht het niet. We mogen trouwens  niet vergeten dat symboolpolitiek aan importantie wint, kijk maar naar de Trumpshow betreffende Noord-Korea. Niemand die begrijpt wat er nu precies is overeengekomen tussen ’little rocketman’ en onze ’pussygrabber’, maar een deel van de wereld heeft de keuze voor wie de Nobelprijs van de vrede toegekend moet krijgen reeds gemaakt……..

Juist nu vlak voor het WK voetbal was een krachtdadig optreden van de Nederlandse regering op zijn plaats geweest. Het had op internationale bijval kunnen rekenen – Boris Johnson had graag met zijn bloemrijke taal een duit in het zakje gedaan – waarmee Nederland in ieder geval zijn internationaal prestige een beetje had kunnen oppoetsen. We hoeven toch niet altijd het braafste brillenjongetje – met jampotglazen – van de klas te spelen? In plaats hiervan kijken we naar het uitgestreken smoelwerk van Poetin die alle voetbalvrienden op de aardbol verwelkomt op het – zoals de oud KGB-chef omschrijft – grootste sportevenement van de planeet. Na zijn toespraak schudt hij de hand van die Saoedische soepjurkkroonprins onder het goedkeurende toeziende oog van FIFA-baas Infantilo – sorry Infantino – die bij zijn aanstelling al gebrandmerkt werd als Blatter 2. Ik kan me niet eens voorstellen hoe nabestaanden zich nog steeds voelen in hun verwerking van de MH 17 ramp, de laatste paar weken hebben waarschijnlijk niet bijgedragen aan een constructief verwerkingsproces.

De beste stuurlui staan aan wal, uiteraard ben ik me daarvan bewust. Maar was het niet veel beter geweest als onder leiding van Rutte een plan van aanpak zou zijn voorbereid waarmee Poetin internationaal gezien toch een klapje tegen zijn wang had gekregen. Alleen al uit respect voor de nabestaanden zou dit op zijn plaats zijn geweest. Poetin zal nooit toegeven dat er ook maar één Russische militair is uitgezonden naar de Oekraïne om daar de separatisten te ondersteunen. Logischerwijs zal hij dan ook tot het einde der tijden ontkennen dat de Russen ook maar iets met de MH 17 ramp te maken hebben. Hiernaast behoort Oekraïne tot de traditionele invloedssfeer van Rusland, een Oekraiens NAVO-lidmaatschap zal nooit door het kremlin geaccepteerd worden. Onder leiding van de toenmalige NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer werd Oekraïne kandidaat-lid, waarop Poetin prompt Georgië binnenviel om Russische inwoners te ’beschermen’ tegen agressieve Oekraiense militairen. Ja, ja, Jaap heeft altijd een zeer gevoelige geopolitieke antenne gehad, er was alleen één probleempje, er stond nooit stroom op de ontvanger…….

Één knaller van een diplomatiek en politiek offensief van Nederlandse zijde met alle toeters en bellen die je maar bedenken kunt, had Rutte daar nu niet een paar spindoctors op kunnen zetten? daarna was het berusten geweest in het lot dat Poetin in het openbaar nooit het boetekleed zal aantrekken. Maar wel achter de schermen doorgaan met een maximale genoegdoening voor de nabestaanden proberen te realiseren. Helaas is die alleen in geld uit te drukken, dat betekent met stille diplomatie en alle onderhandelingstactieken die je maar bedenken kunt zoveel mogelijk geld uit de zak van het Kremlin kloppen. Er is geen bedrag met nullen te bedenken dat ook maar in enige mate in de buurt van een begin van een echte genoegdoening komt, maar andere opties zijn er helaas niet. Wat mij betreft zou over deze onderhandelingen met de Russen met geen woord in de openbaarheid moeten worden gerept. (behalve dat ze gaande zijn. Punt.) Op deze wijze kan wellicht het hoogste bedrag uit het vuur worden gesleept, het zij de nabestaanden van harte gegund. Het strafrechtsproces is nog lang niet begonnen, ik hoop voor de nabestaanden op het beste, maar het wordt zeker een lange pijnlijke rit met een onzekere afloop. Dus snel een onderhandelingsteam samenstellen Mark Rutte!

In Engeland was veel kritiek op Robbie Williams, hij zou zich op de openingsceremonie van het WK voetbal in Moskou voor het karretje hebben gespannen van Poetin. De ’popstar’ pareerde de kritiek met een dikke middelvinger die de camera’s haarfijn registreerden. Wat was het toch fantastisch geweest als hij datzelfde handgebaar had gemaakt richting de ereloge waar Poetin toekeek onder het zingen van de tekst ’I’m loving angels instead’…………..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s