President Poetin’s (voetbal)potje

President Poetin’s (voetbal)potje

Voetbal is het meest belangrijke onbelangrijkste wat er is. Het spijt me, weer een ’waarheid als een koe’- uitspraak van de grote meester Johan Cruijff. Volgende week begint alweer het grootste sportevenement ter wereld en de bijzonder vereerde gastheer is……. Vladimir Vladimirovitsj Poetin. Volgens Boris Johnson – Minister van buitenlandse zaken van het Verenigd Koninkrijk –  (ge)misbruikt de Russische President het WK voetbal op dezelfde manier als Hitler deed met de Olympische Spelen te Berlijn in 1936. Zou de oude Freek de Jonge eenzelfde actie hebben gevoerd tegen deelname van het Nederlands elftal  – als we ons gekwalificeerd hadden uiteraard!! – als destijds met zijn ’bloed aan de paal’ campagne. Het Nederlands elftal mocht in 1978 volgens Freek onder geen beding afreizen naar Argentinië wegens  wandadaden van de Argentijnse Junta. Overigens zullen de wat ’oudere’ lezers zich wellicht meer herinnering hebben aan de actie ’trek Cruijff over de streep’. Het verhaal ging dat zijn vrouw Danny niet wilde dat Johan deel zou nemen vanwege haar angst dat Johan wederom in een wild erotische zwembadscène terecht zou komen, net zoals in München 1974. Over de jongeheer van de toenmalige verdediger Willem Suurbier – zo beweren boze tongen – wordt nog altijd met ontzag gesproken door de destijds aanwezige speeldames. Later bleek er een serieuze reden te zijn, voor het WK in Argentinië was het gezin Cruijff slachtoffer van een brute inbraak waarbij vrouw Danny vastgebonden werd en Johan een revolverloop tegen zijn slaap gericht kreeg. Voor het gezin Cruijff was dit een dermate traumatische ervaring dat er geen haar op Johan’s hoofd eraan dacht om zijn gezin te verlaten voor het WK. Desondanks wist Oranje – ook nog zonder de geblesseerde Willem van Hanegem – totaal onverwacht de finale te halen. Helaas weer geen goud, als Rob Rensenbrink in de laatste minuut niet op de paal, maar in het doel had geschoten, had de Italiaanse scheidsrechter Gonella net zo lang door laten spelen totdat de Argentijnen een goal hadden gescoord. Nee, ik zeg het fout, de Italiaanse referee had waarschijnlijk meteen  na Rensenbrink’s doelpunt een strafschop gegeven aan de Argentijnse steraanvaller Mario Kempes. Ja,ja voetbal is een eerlijk spelletje……..

Terug naar Freek de Jonge. Ik denk dat de oude komiek de beker deze keer aan zich voorbij had laten gaan en ja, geëngageerde opvolgers van Freek zijn in geen velden of wegen te bekennen. Arjen Lubach is in deze niet meer dan een lolbroekerige onderzoeksjournalist, notoire wereldverbeteraars sterven uit. In België houden ze zich momenteel  louter bezig  hoeveel goals de rode duivels zullen scoren tegen Panama, meer of minder dan vijf. Zelfs een diepzwartkijker als Herman Brusselmans laat het wel uit zijn hoofd om te ageren tegen Belgische deelname aan het WK, het zou zijn carrière wel eens kunnen schaden. Het Belgisch nationale gevoel past normaliter door een sleutelgat, maar voetbal, vooral een WK, is een uitbarsting van nationalistische, chauvinistische zo niet fundamentalistische gevoelens. Ik gun het de Belgen van harte, alhoewel ik het liefst de leeuw van Vlaanderen had zien schitteren, maar ja ik ben ook voor de onafhankelijkheid van Catalonië.

België speelt tevens tegen Engeland en wel in de Russische enclavestad Kaliningrad. waarschijnlijk zullen de spelers laarzen aan moeten trekken want het stadion is gebouwd op een drassig moeras en begint nu reeds te kantelen. Supporters raad ik aan om reeds nu een kaarje voor de pont te kopen, na een fikse regenbui lijkt de stadionomgeving meer op een waddengebied. Één voordeel, die Engelsen zijn gewend aan het reizen per veer, met hen zal het wel een alcoholische ’roll-on, roll-off’ worden. Voor de oud KGB-er Poetin is Kaliningrad een prestigeobject als meest vooruitgeschoven post van de Russische federatie. Hier zal en moet natuurlijk gespeeld worden, de wereld moet naar de Poetindoctrine voortdurend op de hoogte worden gehouden van de Russische expansiedriften. Een continue campagne is hiervan het gevolg, wereldwijd worden hiervoor internettrollen, reclamebureau’s, spionnen en recent nog Halbe Zijlstra ingezet. Wat Rusland overigens in het van oorsprong Pruisische Königsberg te zoeken heeft, niemand die het kan beredeneren, voor Poetin is het de springplank naar meer macht westelijk van Rusland. Waar deze Russische ’landje-pikker’ zijn kans schoon ziet is het ’gedaan met de sopraan’. Wat dit betreft kan de Europese Unie in de toekomst wel eens lelijk op haar pinoccioneus kijken als het om Servië gaat. Poetin had zijn ’Servische broedervolk’ al opgegeven, maar ’it ain’t over till the fat lady sings’. Door het gehannes in Europa ziet onze kleine Vladimir straks misschien zijn kansen wel weer keren en wel in positieve zin voor Moedertje Rusland. De EU belooft wellicht ,misschien, eventueel de Serviërs in de verre toekomst een glimp van het EU-lidmaatschap. Mazzel voor de EU is dat de balkanbewoners ’conflictmoe’ zijn en in meerderheid nog voor aansluiting bij Europa zijn, maar dat is geen blijvende garantie. Keert het tij een keer, dan springt Poetin met zijn compaan Lavrov meteen in het gat, de EU heeft dan het nakijken.

We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen, maar ooit was Turkije – zelfs onder Erdogan! –  vast van zins om toe te treden tot de EU. Dat boek is definitief dichtgeslagen en wie weet wat er op de balkan gaat gebeuren. In ieder geval zijn de Chinezen hard bezig de door de NAVO vernielde bruggen in de Servische stad Novi Sad (Ujvidég in het Hongaars) weer op te bouwen, de Servische overheidsinstanties leggen de Chinese constructiewerkers geen strobreed in de weg. ’Money talks’ zullen we maar zeggen. Terug naar Kaliningrad (Königsberg). Niet alleen heeft de stad van oorsprong geen biet met Russen en Rusland te maken, de huidige naam van de stad is al helemaal belachelijk. Kalinin was President van de Sovjet-Unie – en oud-strijdmakker van Stalin – , had geen enkele band met de stad en bovendien waren er al twee steden naar hem vernoemd. Hiernaast: grote infrastructurele projecten als voetbalstadions zijn in Rusland altijd omgeven met een zwarte zweem van corruptie die meestal onder het vloerkleed wordt geschoven. In Kaliningrad moeten de Russische aannemers het daarom wel erg bont gemaakt hebben. Na te zijn aangeklaagd voor verduistering heeft een deel van deze Russische bouwmaffia zelfs achter de tralies gezeten, hier heeft iemand – zelfs voor Poetin – te hard van de toren geblazen. Tenslotte meldt de trainer van de plaatselijke voetbalclub Baltika Kaliningrad dat het stadion te vergelijken is met bijvoorbeeld Bernabeu te Madrid. De laatste lettergreep zal waarschijnlijk de enige juiste blijken te zijn, ik ben dit stadion al bij voorbaat beu. En de westrijd België-Engeland die in dit stadion wordt gespeeld? Hier de voorspelde uitslag met de intonatie van Frits van Turenhout: null-null.

De Russische beer heeft de afgelopen tijd wat ’deukjes’ opgelopen en dat baart de spindoctors van Poetin toch enige zorgen. Een kleine bloemlezing: Rusland is het zwarte schaap van de Internationale gemeenschap vanwege zijn voortdurende steun aan ’assassin Assad’. De MH 17 ramp is bewezen de verantwoordelijkheid van Rusland, overigens op een stuitende manier ontkend door Poetin. De Oekraïne-oorlog woedt maar voort, het vuurtje blijft aangwakkerd door het Kremlin. Geknoei met zenuwgas bij een aanslag op een Russische dubbelspion op Engels grondgebied , het zenuwgas bracht tevens letsel toe aan onschuldige burgers, voortdurend oppakken en traineren van de activiteiten van oppositieleider Navalny, poging tot vermoorden van een Russische journalist in de Oekraïne etc etc. De kruik gaat net zo lang te water tot deze barst en er zijn natuurlijk – ook voor Poetin – grenzen. Toch denk ik dat hij weinig hoeft te vrezen, misschien komen regeringsleiders bij aanvang nog niet opdagen, maar als een nationaal elftal de eerste ronde doorkomt staan de privéjets van de respectievelijke premiers al klaar. Wat dit betreft vond ik de reactie van de premier Charles Michel van België veelzeggend: ’De eerste matches heb ik niet gepland in mijn agenda, daarna zullen we wel zien wat mogelijk is’……Ja, ja, met andere woorden, als België de achtste finale haalt is die Michel erbij, daar kun je zenuwgas op innemen.  Als een premier van een niet bestaand land er al dergelijke opvattingen op nahoudt, wat moeten we dan van de rest van de ’wereldleiders’ verwachten. Prime Minister Theresa May (day) reist onder geen beding af naar Moskou, maar dat is geen probleem, want ver komt het Engelse team – dit is al bijna traditie – toch niet. In de Engelse groep is België de sterkste ploeg en ik moet Engeland nog maar zien winnen van Panama of Tunesië. Remember Iceland!

Toen ik van de week het speelschema bekeek kreeg ik een lumineus idee. Op 14 juni wordt het WK afgetrapt met de openingswedstrijd Rusland-Saoedi-Arabië. De hele wereld zal haar blik twee keer 45 minuten richten op deze – waarschijnlijk doodsaaie – wedstrijd. Het stadion van Kaliningrad kan tijdens de westrijd ongezien opgeblazen worden, we wandelen zo naar binnen met een aantal dynamietstaven onder de jas, dat zal Pinkeltje Poetin leren! Russen raus, Pruisen en Polen terug! Intussen vliegen onze companen met een vliegtuigje onder de Saoedische radar door en leggen een precisiebommetje op de kaäba, het heiligdom van de Islam in Mekka. Dat zal die fundamentalistische soepjurken leren! Leuke dagdromen, hè. Ok, we zetten ons zuchtend voor de TV met een Belgisch vlaggetje en ondersteunen de rode duivels, ik hoop vooral op een glansrol voor Kevin de Bruyne. Per slot van rekening is Kevin op een steenworp afstand van Zeeuwsch-Vlaanderen geboren. Maar in een later toernooistadium hoop ik op een Russisch-Belgische of een Spaans-Belgische clash. Dan moeten we er met z’n allen echt goed voor gaan zitten, van Madrid en Moskou  draaien ’we’ dan M & M snoepjes. Wat zullen die verrekte goed smaken!

Forza Belgica! zou wijlen sportcommentator Rik de Saedeleer geroepen hebben.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s