Vroemende VVD!

vroemauto

Afgelopen weekend hield de VVD -een echte liberale partij volgens Mark Rutte – haar partijcongres op Papendal. In zijn ’gloedvolle’ betoog meende Rutte dat de liberalen nog altijd van de ’vroem-partij’ zijn want ’wij houden van auto’s en asfalt’. Maar dat hoeft helemaal niet milieuonvriendelijk te zijn want er zijn al electrische auto’s – zo betoogde Mark – die binnen een paar seconden accelereren naar 100 mijl per uur, waanzinnig!

In de eerste plaats lijkt me een acceleratie van 0 naar meer dan 160 kikometer per uur – want dat is de calculatie van 100 mijl – met een electrische auto ietwat overdreven, ik meen dat we in Nederland maximaal 130 km per uur mogen rijden en zelfs dat nog zelden. Maar het meest opmerkelijke van het enthousiasme van Mark voor de elektrieke auto is wel dat hij ’vroemgeluiden’ veronderstelt op het moment dat een VVD’er met plankgas van zijn woonerf afscheurt met het laatste Teslamodel.

Een prachtige oude Alfa Romeo Giulietta uit 1980 ja, die heeft een ’Alfa-vroem’ die onevenaarbaar is, maar een Tesla? Voor de veronderstelling van Mark bestaan twee mogelijkheden. Of hij weet werkelijk niet waar de klepel van de klok hangt – of zoals Johan Cruijff placht te zeggen, hij heeft de klok wel horen luiden, maar hij weet niet hoe laat het is.  Of hij maakt zelf vroemgeluiden als hij achter het stuur plaatsneemt van zijn eigen elektrieke auto. In het laatste geval behoeft hij dan wel  – tevens – ruitenwissers aan de binnenzijde van de autovoorruit. Ik vermoed dat – mocht de laatste optie kloppen – hij om de ’feeling’ compleet te maken voor elke autotour van die vingerloze leren handschoentjes aandoet. Met van die gaatjes erin.

Klaas Dijkhoff – kroonprins carnaval van de VVD – speelde de rol van ’bad cop’ tijdens het congres. Immigranten moesten het ontgelden, het principe van wederkerigheid zou moeten gelden voor deze groep, pas als je behoorlijk Nederlands spreekt en solliciteert mag het te ontvangen bijstandsbedrag naar boven worden bijgesteld. Ten aanzien van immigranten in het algemeen meldde Klaas nog dat ze in principe na drie á vier jaar weer terug moeten naar het land van herkomst. Ja, ja, ik weet niet welke statistieken Klaas heeft geraadpleegd hoeveel immigranten daadwerkelijk Nederland verlaten als ze geen officiële verblijfstatus krijgen……….

ALS hij er al ééntje heeft geraadpleegd ben ik bang dat het een ’fakenews’ statistiek betreft. Churchill merkte het destijds al treffend op: ik geloof alleen de statistieken die ikzelf vervalst heb. Vluchtelingen/immigranten die Europa  binnen komen gaan NIET  meer of zeer zelden terug naar land van herkomst, daar helpt geen lieve moeder aan Klaas. Immigranten mogen van Klaas overigens alleen maar ons land betreden als ze onze liberale waarden delen. Hoppa, stelt kroonprins Klaas nu voor om alle SGP’ers tevens de grens over te zetten?

Als klap op de vuurpijl meldt de in het Duitse Nedersaksen geboren Dijkhoff – wat zou onze nationale Mozart Geert hier overigens van vinden? – dat Nederlanders door de VVD in het verleden meestal als individu werden benaderd, maar allochtonen vaak als groep. Dit terwijl – zo gaat Klaas vol passie verder – een net afgestudeerd Marokkaans meisje in de verste verte niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het gedrag van een ‘Marokkaans capuchonklootzakje’. Blijkbaar gaat knallende Klaas ervan uit dat VVD’ers het onderscheid niet konden/kunnen maken tussen de twee door hem genoemde uitersten.

Niet alleen speldt hij daarmee een brevet van onvermogen op aan zijn eigen partijgenoten, maar wat mij vooral stoort is de ten hemelschreiende populistische prietpraat over dit onderwerp. Prins Klaas zal wel gedacht hebben, wat oud PvdA wethouder Rob Oudkerk kan – ’wij hebben in Amsterdam ook kutmarokkanen’ – moet ik beter kunnen. Ja, het moet zelfs beter dan Geert Wilders – ’willen jullie minder Marokkanen? ’– dus er moest een stevige quote komen tijdens het VVD-congres. Ik vrees dat de uitspraak uit de koker van een speechschrijver is gekomen, met ’capuchonklootzakje’ blijven we trouwens mooi binnen de lijntjes van het strafrecht zal die speechschrijver wel gedacht hebben.

Overigens had Klaas tijdens het laatste carnavalsfestijn – uiteraard in zijn stad Breda – zelf een capuchon op.Met een aantal vrienden had hij het plan opgevat om Breda ’onveilig’ te maken uitgedost als Russische olympische sporters. De humor van deze verkleedpartij ontging me volledig, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik geen gevoel heb voor Brabantse carnavalsleut, so be it. De capuchon van de carnavalvierende kolkende Klaas was versierd met de Socialitische rode ster, maar dat had natuurlijk alles met een bepaald biermerk te maken.

Anyway, Klaas wilde net weer wat pilskes voor zijn kornuiten halen toen de telefoon rinkelde, opperchef Mark Rutte luidde de noodklok, Poetin zou op het punt staan Halbe Zijlstra te ontslaan als Minister van Buitenlandse zaken. Waarom dan, vroeg Klaas ietwat lispelend van de alcohol? Nou, zei Mark, Halbe had vergeten de Baltische staten te noemen, Poetin wil die drie kleine buurlandjes uiteindelijk ook terug, niet alleen bijvoorbeeld Oekraïne en de rest van de oude Sovjet-Unie. Spoorslags vertrok Klaas naar Den Haag, zijn Russische doping-vrienden verbouwereerd achterlatend.

Later meldde Klaas dat hij na het telefoontje van baas Mark zijn biertje meteen had weggezet. Achteraf had hij beter in Breda kunnen blijven waarbij liederlijk zuipen eerder op zijn plaats was geweest, Brabantse kruidenbitter gecombineerd met trappistenbier bijvoorbeeld. Een ’changement’ van carnavalsoutfit was dan ook aan te bevelen geweest: iedereen als Pinocchio met een wipneus van minimaal 30 centimeter. En als Klaas een rondje kruidenbitter voorbij laat gaan krijgt hij elke keer een neus die nog 5 centimeter langer is.

Helaas, Klaas was zich van zijn vermeende verantwoordelijkheden als fractievoorzitter bewust maar ook hij kon het tij voor Halbe niet meer keren, exit voor de Fries. Als reserve heeft Halbe natuurlijk altijd de positie van penningmeester van de postduivenvereniging van Oosterwolde – één van zijn voormalige functies – achter de hand, of hij deze optie heeft gelicht is mij tot op de dag van vandaag onbekend. Klaas heeft volgens Mark Rutte wel een maarschalkstaf in zijn ransel, hij heeft volgens de premier alles in zich om de positie van Minister-President te ambiëren. Op de vraag aan de premier in spé of hij dit net zo ziet antwoordt hij na enigszins aandringen dat hij denkt dat hij die uitdagende job wel aankan. Dat zou wat zijn, een in Duitsland geboren Brabo met dito tongval op het hoogste pluche. Wat vindt de PVV hier eigenlijk van Geert?

En Mark Rutte zelf op het VVD-congres?  Hij omzeilde alle actuele problemen in de coalitie en met de Kamer door een ’overtuigend’ betoog te houden over de noodzaak om maatregelen te nemen tegen de klimaatveranderingen door de veel te hoge CO2 uitstoot. Hij durfde zelfs het woord ’visie’ in de mond te nemen. We mogen geen staatsschuld aan de volgende generatie doorgeven maar zeker geen klimaatschuld. Good thinking Mark! In de vorige kabinetten onder zijn leiding was het – zo zei hij – veel gemakkelijker geweest om het over verpleegtehuizen te hebben, dan over het ‘zó grote probleem’ van klimaatverandering.

Hebben jullie het in het verleden dan geregeld over (ouderen)verpleging gehad, Mark? Ja begin vorig jaar begon het actueel te worden in verband met de naderende verkiezingen en doordat sportjournalist Hugo Borst op de trom begon te slaan met zijn vlammende ‘manifest ouderenzorg’. Wat betreft ’visie’ kan Mark nog steeds beschouwd worden als het jongere broertje van Angela Merkel. Bill Clinton hield zich bij de aanvallen op zijn persoon voor de Presidentsverkiezingen steeds het volgende voor: ’the economics stupid, the economics!’ Angela en Mark doen hetzelfde maar dan met de volgende slogan: the (exit)polls stupid, the (exit)polls! Nog één visionaire benadering van het klimaatprobleem door Mark wil ik U niet onthouden: alleen als Nederland kunnen we dit probleem niet aanpakken, dit moet in Europees Unieverband, want als ’wij veel doen en onze buren niet schiet het natuurlijk niet op’ . Volgens Rutte houdt de lucht namelijk niet op bij de grens, dat denk ik ook, zeker als het om gebakken lucht gaat…………

Naar sterke quotes/uitspraken van Mark Rutte moet je echt met een lampje zoeken. In ieder geval zegt hij over ’visie’ het volgende: Als visie een blauwdruk voor de toekomst betekent, dan verzet  alles wat liberaal is in mij zich daartegen. Niemand zegt dat het woord visie deze betekenis behelst, ik verwijs in deze alleen maar naar de Dikke van Dale. Een echt sluitende definitie kan ik niet geven, misschien komt de volgende tekst het meest in de buurt: de term visie verwijst naar het lange termijnperspectief van een persoon of een organisatie. Geen blauwdruk dus. Het lange termijnperspectief is bij Mark genoteerd op een klein onleesbaar vodje dat hij in de binnenzak van zijn teflonjas heeft weggestopt, dezelfde teflonjas waarlangs alle schandalen met VVD-bestuurders, moties van wantrouwen, plotseling optredend geheugenverlies, gestuntel met de dividendbelasting etc etc afglijden.

Mark lijkt op een slangenmens, hij kan waarschijnlijk zeer goed communiceren in slangentaal. Met wie? Met Harry Potter.

Fear of a name – VISIE !!!- only increases the fear of the thing itself (Harry Potter, groot tovenaar)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s