Lucide Lubach

Lucide Lubach

Arjen Lubach is een slimme jongen. De geboortige Groninger heeft onmiskenbaar gevoel voor humor en populariseert op een handige manier het bedrijven van onderzoeksjournalistiek. Inmiddels acht hij in al zijn wijsheid het tijd om zijn visie over ons staatsbestel te ontvouwen. Hij is immers zelfs in staat gebleken om een effectieve aanval te coördineren op Data – die met die groene ogen, ja – Zuckerberg. Hieronder het 10 puntenstatement van de klaarblijkelijke republikein dat van de week werd gepubliceerd in NRC. Met bijzonder veel plezier en genoegen reageer ik hierop…..

Lubach: 1. Het hoort er gewoon bij. Het is traditie.

Het was ooit traditie in Nederland kinderen na de lagere school meteen aan het werk te zetten, tot we inzagen dat kinderen beter af zijn als ze doorleren en pas later gaan werken. Het was ooit goed gebruik om slaven uit Afrika op te halen en aan het werk te zetten in Zuid-Amerika, tot we inzagen dat die slaven ook mensen waren en ze gelijke rechten verdienden. Het is traditie om geld, macht en aanzien aan leden van één familie te geven, louter omdat ze zijn geboren uit een moeder of vader in dezelfde positie, tot we in gaan zien dat het rechtvaardiger en eerlijker is om niemand op basis van afkomst te bevoordelen.

REACTIE: Tja, Arjen geen sterke argumentatie, het enige dat de Nederlandse Staat geeft aan de Koninklijke familie is geld, maar daar geven ze wel wat voor terug. Koningin Maximȧ – hierna gewoon Maximȧ- bekleedt minimaal vijf ’echte’ functies, waarvan er wat mij betreft haar VN-job betreffende microkredietontwikkeling in ontwikkelingslanden eruit springt. Koning Willem-Alexander – hierna gewoon Willy – is een onvermoeibaar supporter en lobbyist voor het Nederlandse bedrijfsleven in het buitenland en legt veel werkbezoeken af. Ja, uiteraard zijn er ook vele activiteiten die zoals prins Claus treffend omschreef tot de ’corebusiness’ van elk Koningshuis behoort: lintenknippen, of lint’n knipp’n in de uitspraak van wijlen Claus. Macht is de Koning in Nederland totaal afgenomen, dat wekelijkse kopje koffie van Rutte op de werkkamer van Willy lijkt me niet van doorslaggevende politieke invloed.  Maar je weet het nooit, misschien doet Maximȧ stiekem wat in Mark’s koffie, waarheidsserum zal het in ieder geval niet zijn. Ja, en dan aanzien. Ik moest het nog een keer lezen, want ik begreep het niet zo goed. Het zou traditie zijn om ’aanzien aan leden van één familie te geven’. Volgens mij kun je aanzien slechts ’verwerven’ en niet krijgen – zoals een verjaardagspresentje – en aanzien verwerf je door een bepaald gedrag te vertonen en een bepaald gezag uit te stralen waardoor die aanzien verworven wordt. Precies dat is waarop we Willy – maar ook Maximȧ – regelmatig kunnen betrappen. Tenslotte, slaven uit Afrika werden gewoonlijk toch naar Noord-Amerika verscheept en niet naar Zuid-Amerika, maar misschien heeft Lubach de topografie inmiddels ook gewijzigd. Overigens toont een onderzoek van de onvermijdelijke Maurice de Hond aan dat Willy inmiddels populairder is dan Prinses Beatrix, nou, als de Hond dit constateert………

Lubach: 2. Een koning(in) draagt bij aan onze welvaart! De leden van het Koninklijk Huis zijn onmisbaar als ambassadeurs bij internationale handelsbetrekkingen.

Dit is een hardnekkige mythe. De handelsmissies van Nederland, waarbij een lid van het koningshuis aanwezig is, doen het niet aantoonbaar beter of slechter dan handelsmissies van landen zonder koning, koningin, emir, groothertog of keizer. En mocht het wel zo zijn, dan is niet gezegd dat een president niet dezelfde invloed op handelspartners zou kunnen uitoefenen. De reden is even simpel als ontnuchterend: de markt heeft geen boodschap aan sprookjes. Als de deal goed is, is de deal goed. Als de deal slecht is, is de deal slecht. Daar kan geen bejaarde vrouw met een hoedje en een bos bloemen iets aan veranderen.

REACTIE: Of een handelsmissie aantoonbaar meer of minder succesvol zou zijn met of zonder Koning is een hypothetische kwestie. We hebben geen vergelijkingsmateriaal, beste Arjen waardoor conclusies trekken hierover niet alleen zinloos is, maar tevens goedkoop. En dan deze: ’de  markt heeft geen behoefte aan sprookjes’, zegt de grote gevierde – zelfstandig –  ondernemer Lubach. Ten eerste lijkt het me evident dat de markt geen behoefte heeft aan sprookjes maar wellicht wel aan een ’story’. Elk succesvol product, marketingconcept is gebaseerd op een ’story’, mensen hebben altijd behoefte aan tot de verbeelding sprekende verhalen. In deze zin kan de rol van Willy een toegevoegde waarde leveren, voornamelijk in landen waar ’sprookjes’ meer worden gewaardeerd dan in ons eigen landje, meer specifiek meer gewaardeerd dan door een omhooggevallen komiek opgegroeid in Lutjegast. Lubach meent echter met zijn Ommelandse wijsheid en levenservaring dat deze toegevoegde waarde in bijvoorbeeld Argentinië niet van toepassing kan zijn. Een president Rutte in zijn extravagante blauwe pak en dito stropdas zou vast meer indruk maken in Argentinië dan Maximȧ….Uiteraard kan ik ook niet een realistische vergelijking maken – vanwege het ontbreken van op historie gebaseerde resultaten – maar ik heb wel een donkerbruin vermoeden wat de uitkomst van die vergelijking zou zijn.

Lubach: 3. Ja, een president: leuk en aardig, maar een president kost ook veel geld, hoor.

Zelfs al kost een president ons twee keer zo veel als een koning of koningin, dan nog zou het redelijker zijn wanneer we die bakken met geld besteden aan iemand die zich herhaaldelijk moet verantwoorden en die we na vier jaar kunnen afrekenen op prestaties. De koninginnen hebben nooit hoeven bewijzen dat ze al die miljoenen waard waren. Echt waar: Nederland heeft de duurste monarchie van Europa. Ook waar: de Duitse president verdient jaarlijks zo’n twee ton en betaalt gewoon belasting.

REACTIE: Een koningshuis kost pecunia, daar is niet aan te onkomen. Het Spaanse koningshuis – ja daar heb je die Spaanse onderdrukkers weer! – staat naar mij bekende informatie voor slechts zo’n 10 miljoen euro op de Spaanse begroting, de Nederlandse voor meer dan het viervoudige. Maar Arjen, in Nederland worden de kosten in meer of mindere mate netjes officieel verantwoord, in Spanje spreken veel onafhankelijke bronnen van een kostenpost voor de Spaanse monarchie van meer dan 80 miljoen euro. Misschien is het Lubach ontgaan dat buiten Lutjegast nogal eens uitgaven onder het vloerkleed worden geveegd. De Duitse President Steinmeier verdient 221.000 euro – dit voor de precisie Arjen – per jaar maar de vergelijking met het Nederlandse Koningshuis is natuurlijk zo lek als een mandje. Lubach vergelijkt de totale kosten van de Oranje’s – hij spreekt over ’al die miljoenen’ – met het salaris van Steinmeier. Loopt het programma ’Zondag met Lubach’ nou niet voorop met het bestrijden van fakenews en andersoortige manipulatie. Wie de schoen past trekke hem aan Arjen……Als laatste, hoezo hoeven Willy en Maximȧ niet te bewijzen dat ze ’al die miljoenen’ waard zijn. Ik durf de stelling aan dat het Koninklijk echtpaar een grotere bewijslast heeft bij de Nederlandse bevolking dan bijvoorbeeld een Rutte die van de week weer in de problemen kwam door memo’s die in een vlaag van plotselinge verstandsverbijstering vergeten waren of niet ter zake doende waren, of een interne partijzaak betroffen etc etc . Ontelbare doekjes voor het bloeden werden in het parlement geflikkerd door Rutte gevolgd door onsamenhangend gestamel van de voormalige parmantige Pechtold. Elke opmerking van Willy wordt op een goudschaaltje gewogen en hoewel hij in het verleden zo nu en dan onhandig uit de hoek is gekomen is zijn gedrag nu bijna voorbeeldig.

4. Ze zijn het waard. Het koningshuis houdt ons volk bij elkaar.

Omringende republieken bewijzen dat er zonder geërfde macht genoeg saamhorigheid en nationalistische gevoelens bestaan. Bent u wel eens op Quatorze Juillet in Parijs geweest? Op Independence Day in de Verenigde Staten? Heeft u wel eens aan een Italiaan gevraagd of hij trots is op zijn afkomst? Ik zou durven beweren dat alcohol en een dag vrij beter verbroederen dan een zwaaiende koning in een touringcar.

REACTIE: Ik ontken niet dat er zonder Koningshuis saamhorigheid en nationale gevoelens zouden kunnen bestaan. Overigens is dat voor wat betreft Fransen een volstrekt overbodige opmerking. Met of zonder Koning, die Fransen zijn en blijven nationalistisch, sorry chauvinistisch, wel of geen Koning verandert daar in Frankrijk geen ene mallemoer aan. De Verenigde Staten – ik probeer zo genuanceerd mogelijk te formuleren – zou het wellicht eventueel goed doen als er misschien een iewat meer internationaal geaccepteerd staatshoofd met wat overbodig decorum misschien, ’the Great Nation’ in de wereld zou vertegenwoordigen. Trouwens, in de Verengde Staten zijn er ontelbare mensen die zich in eerste instantie op hun ’roots’ laten voorstaan – ik ben Litouwer en Amerikaan, ik ben Mexicaan en Amerikaan en zo meer – en pas ’the proud American’ zijn als ze hun ’homeland’ verlaten. Die ’proudness’ kunnen ze wat mij betreft nu beter achterwege laten sinds die megalomane ’pussy grabbende’ non-valeur de scepter zwaait in de duiventil die het Witte Huis heet. Dan de Italianen. Als er één volk bestaat dat behoefte heeft aan ’stories’ is het de Italiaanse wel. Bij gebrek aan beter geloofden ze zelfs in het sprookje van ’bunga bunga’ Berlusconi, een Italiaanse variant van Willy zouden ze meteen in hun emotionele armen sluiten. Maar ook in dit mediterraanse land is de Siciliaan in eerste instantie Siciliaan, een Sardijn een Sardijn etc etc. Dit geldt ook voor de bewoners van Friuli, Merano, Bergamo en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik vraag me zelfs af of  veel ’Italianen’ zich in de Valle d’Aosta, Val Gardena en Alto Adige – Süd-Tirol – zich überhaupt Italiaans voelen. Tenslotte voor de goede orde, Italië heeft een President die enkel een statutaire rol vervult, geen hond in de wereld kent deze man, Sergio Mattarrella genaamd. Van onze ’free Willy’ en zijn Evita Perón kunnen we dat toch niet zeggen.

Lubach: 5. O ja, Koninginnedag: gezellig!

Stel dat we vanaf nu op 30 april (of 27 april) de dag van de Republiek vieren. We geven iedereen vrij, vrijmarkten worden ingericht, rood-wit-blauwe pakjes worden aangetrokken, de president houdt een mooie toespraak, radiozenders organiseren hun feesten. Is het dan niet aannemelijk dat er net zoveel plezier gemaakt wordt als tijdens de oude Koninginnedagen? Is het niet waarschijnlijk dat we binnen een halve generatie überhaupt zijn vergeten dat er ooit één blozende familie op die dag door het land reed om aan oud-Hollandse spelletjes deel te nemen?

REACTIE: Een vrije dag wordt door iedereen die niet volslagen workaholic is verwelkomd, daar heeft Lubach het gelijk aan zijn kant. Maar in zijn verkaring zit ’m nu net de kneep: wat kunnen we meer verwachten dan rood-wit-blauwe pakjes? Een traditie leeft door middel van de uitingen, de parafernalia en zelfs de infrastructuur, in Nederland heeft bijvoorbeeld bijna iedere gemeente een Oranjevereniging. Katwijk heeft er zelfs zelfs vier, alle leden zijn wel familie van elkaar natuurlijk. De kleur van het Koningshuis is oranje, zouden we deze bijzondere kleurcode – waarmee we wereldberoemd om zijn – dan ook opgeven, zou Ronald Koeman zijn Nederlands elftalspelers opdragen om zich een ’Republikeins tenue’ aan te laten meten? En hoe ziet de kleurcode er dan uit van een Republikeins voetbalelftal? Ik vrees het type blauw van de Franse haantjes, zitten we daarop te wachten? De ’schwung’ van Koningsdag is volgens mij nu juist dat iedereen zich op deze dag een beetje ’Royaal’ voelt, daar kan geen zogenaamd Republikeins sentiment tegenop. Koningsdag is een beetje onze ’storytelling’ deze dag, zo U wilt ons ’sprookje’. Zelfs aan zogenaamde ’nieuwe Nedelanders of medelanders’ gaat deze  in het algemeen gevoelde sensatie niet voorbij. Gratuit is tenslotte de opmerking van Lubach dat de ’blozende Koninklijke familie’ slechts aan oud-Hollandse spelletjes zou deelnemen. In Groningen werd dit jaar zelfs tijd ingeruimd voor het ventileren van klachten van de aardbevingsslachtoffers in de Provincie Groningen. Willy luisterde begaan en met interesse naar de grieven van de Groningers en onderhoudt op deze manier de brugfunctie van ’het volk’ richting de regering in Den Haag. Treffend in deze was de constatering van een echte Groninger die aan Willy meldde dat iedereen in het land sympathiseert met de Groningers en hulp biedt waar dat mogelijk is, maar dat al deze positieve impulsen het binnenhof niet bereiken. En ziedaar, daar staat de Koning die de grieven doorcommuniceert – lelijk woord, ja, ja – naar het binnenhof. Ik weet, voor een groot deel is dit voor de bühne, maar de bühne is in dit verband volstrekt irrelevant, Willy als Staatshoof heeft een warm luisterend oor, precies waar de getroffen Groningers op dat moment mentaal bij gebaat zijn.

Lubach: 6. Denk je dat ze dat zelf leuk vinden? Denk je dat het leuk is koning te zijn? Nou dan.

Wanneer een kind elke dag de snoeptrommel leegeet, en op de proppen komt met het argument ‘denk je dat het leuk is om een dik kind te zijn?’, dan is niemand onder de indruk. Of het nu vreselijk of geweldig is om koning te zijn: het rechtvaardigt niet het merkwaardige ouderwetse ambt dat koningen en koninginnen bekleden omdat ze toevallig ooit zijn geboren. Sterker: het is een argument vóór afschaffing van de monarchie. Als ik aan de drie dochters van Willem-Alexander denk, voel ik geen jaloezie, maar diep, intens medelijden.

REACTIE: Het argument dat Lubach geeft dat het merkwaardig is dat enkel door erfopvolging iemand Koning kan worden is deels een herhaling van zijn eerste statement, dit ten eerste. Of nee, ik vergis me, ten eerste bedient Lubach zich van bedenkelijke ’spindoctortechnieken’ door een 100% retorische vraag te stellen, hij geeft er zelfs nog antwoord op ook, arroganter kun je het bijna niet bedenken. Arjen, zou ik zeggen, snel solliciteren bij Facebook of Google, jij bent de gedroomde kandidaat voor de bevoorrechte positie van algoritme manipulator. Vervolgens weet ik niet welke ervaring U heeft opgedaan met dikke kindjes, ik heb zo’n van lillend vetpropje nog nooit gehoord dat ie zichzelf te dik vindt. En, als zo’n Michelinmannetje toch met een dergelijke verklaring zou komen is het begin van de oplossing daar, het ventje zit in ieder geval niet meer in de ontkenningsfase. Lubach laat hier overduidelijk een staaltje van zelfprojectie zien. Namelijk, als HIJ een klein prinsje zou zijn, zou HIJ zich ellendig voelen, dat is de onderste laag van onze komiek uit Lutjegast. Dat diepe, intense medelijden dat Lubach zou voelen voor de prinsesjes is zoals het in het jargon heet ’bedachte emotie’. De waarheid is volgens mij dat hij een diep en intens medelijden voelt met zichzelf, omdat hij – nu hij zelf de humorprins te paard is geworden – ondanks zijn eclatante succes nog steeds geen gelukkig mens is. Ja, Arjen ’You can’t have it all’ mien jong.

Lubach: 7. Zonder Oranje is Nederland zichzelf niet meer.

Nederland bestaat in deze vorm nog geen tweehonderd jaar. De monarchie ook niet. De meest ‘succesvolle’ perioden in de geschiedenis van ons land, die ons rijk, beroemd – en toegegeven: ook zeer berucht – hebben gemaakt, vonden plaats toen Nederland een republiek was. Abusievelijk wordt er altijd vanuit gegaan dat we een heel oud vorstendom hebben, vergelijkbaar met Engeland. Dat is een illusie. De Verenigde Staten, die als relatief nieuw land gelden, zijn in hun huidige vorm ouder dan ons Koninklijk Nederland.

REACTIE: Helemaal juist opgetekend door Lubach, misschien van Wikipedia? Sterker, nog de eerste Koning van ’Nederland’ was de jongere broer van Lodewijk Napoleon, maar ik zou zeggen, so what? Lubach zegt eigenlijk dat het huidige Nederland het predikaat ’Monarchie’ eigenlijk niet verdient, omdat in het verleden de republieksvorm ’ons’ het succes en de rijkdom hebben verschaft. Maar is dat nu een doorslaggevend argument om nu maar afscheid te nemen van diezelfde Monarchie, ik zie eenvoudigweg de logica niet. Maar ja, de logica van Lubach gaat me sowieso boven de pet, want hij wil zich met zijn enhousiaste volgers als Georgina Verbaan bevrijden van het juk van Facebook, maar blijft lekker actief op Instagram. Wie was daar ook alweer de eigenaar van? Vervolgens gaat Lubach zich weer te buiten aan ’wishful thinking’, hij gaat er immers vanuit dat wij Nederlanders denken dat onze Monarchie uit dezelfde tijd stamt als de Engelse. Het is altijd fijn om iemand in ons midden te hebben die vertelt wat onze gedachten zijn, ik vrees nu al voor een nieuwe aflevering van ’Zondag met Lubach’, want zonder Lubach is Nederland zichzelf niet meer.

Lubach: 8. Zoveel politieke invloed heeft de koning helemaal niet meer tegenwoordig.

Dat doet niet ter zake. Een democratie is zo sterk als de zwakste schakel. Iedere voorstander van een democratie zal benadrukken dat deze staatsinrichting draait om gelijkheid, vertegenwoordiging en controle. Het is dan ook nogal merkwaardig dat voor één familie een uitzondering wordt gemaakt. Ondanks de beperkte concrete politieke macht is er tijdverspillend veel interactie tussen Paleis Noordeinde en het Binnenhof, hebben commissarissen van de koning te veel invloed in hun provincies en bepaalde Beatrix bijvoorbeeld hoogstpersoonlijk waar ze op staatsbezoek ging.

REACTIE: De term gelijkheid gebruiken voor een staatsinrichting is niet juist en zorgt wellicht voor vewarring, de Eerste Kamer is bijvoorbeeld niet gelijk aan de Tweede Kamer. Waar het om draait is de basis en de uitvoering van de Trias Politica: een gescheiden wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht, daar hoef je geen Meester in de Rechten voor te zijn. Volgende ’wishful thinking’ van Lubach: wat weet hij nu hoeveel interactie er is tussen Willy en de regering. De enige officiële informatie die ons onderdanen tot de beschikking staat is dat Willy en Mark Rutte wekelijk een kopje koffie of thee ’doen’. Met een stukje oranjekoek wellicht. De stelling van Lubach veronderstelt dat de Koning nog enige politieke invloed heeft, de waarheid is dat hij in dit verband definitief tot de Clausiaanse ’lint’nknippersrol’ is veroordeeld. Met andere woorden, de Koning heeft geen enkele actieve politieke rol meer in ons staatsbestel, hoor je me Arjen? Laat er geen misverstand over bestaan, dit is een zegen voor de Monarchie, met het verwijt van politieke invloed kan Willy nooit meer om de oren geslagen worden. Dan de Commissarissen van de Koning. Waarschijnlijk denkt Lubach dat deze personen persoonlijk de Koning vertegenwoordigen, jammer ’nice try’ Arjen, ze vertegenwoordigen uitsluitend de Nederlandse regering. Tenslotte gaat Lubach ervan uit dat Willy net als zijn moeder zelf beslist waar hij op staatsbezoek gaat, wie zou hem dat toch ingefluisterd hebben, via Instagram heeft Zuckerberg hem vast wat vertrouwelijke informatie toegeschoven.

Lubach: 9. Ze zijn zo typisch Nederlands.

Gesteld dat koning Willem III helemaal Nederlands is (wat niet zo is, maar vooruit), en gesteld dat hij de vader is van Wilhelmina (wat nog maar de vraag is, maar vooruit), dan is Wilhelmina met haar Duitse moeder Emma nog maar voor de helft Nederlands. Haar dochter Juliana – die ze kreeg met haar Duitse echtgenoot prins Hendrik – is nog maar een kwart Nederlands. Zoals we weten is Beatrix’ vader Bernhard ook Duits. Dat maakt haar 12,5 procent Nederlands. Vervolgens is Willem-Alexander met zíjn Duitse vader Claus 6,25 procent Nederlands en Amalia met haar Argentijnse moeder nog maar voor 3,125 procent Nederlands. Niks mis mee natuurlijk, maar je kunt je afvragen of bovengenoemd argument wel opgaat.

REACTIE: Die Lubach hè. Allereerst wil ik mijn waardering uitspreken over de rekenkundige vaardigheden van onze komiek, maar de vraag is of dat ertoe doet. Inherent vraagt Lubach zich af of iemand die niet helemaal van Vaderlandsch bloede is zich wel kan gedragen en voelen als een echte Hollander en/of dit als zodanig herkend wordt door mede-Nederlanders. Mede-Nederlanders die zichzelf bovendien in een aantal gevallen zien als medelander of Nederlander met een buitenlandse achtergrond of andersom etc etc.. Zelfs voor mezelf wordt de materie nu een beetje ingewikkeld, de zaak waar het om draait is of Willy en zijn vrouw een verbindende factor vormen – met toegevoegde waarde – voor de bewoners van het kikkerlandje. Met typisch Nederlands gedrag – wat is dit eigenlijk? – of niet, dikke punt. In het slechtste geval toont Lubach zelf typisch oud-Nederlands gedrag, dat ik eerder zou verwachten van een aanhanger van onze nationale Mozart Wilders of van die potjeslatijnfetisjist Baudet. Concluderend: het feit dat het argument van het veronderstelde typische Nederlandse gedrag van onze Koninklijken waar voorstanders van het Koningshuis van reppen door Lubach wordt gepareerd met de 3,125% Nederlandsch bloed is te belachelijk voor woorden. Het herinnert me aan bepaalde wetten in een buurland die geldig waren in een zwarte periode van de geschiedenis, word wakker Arjen, we wonen in de ’melting pot’ Nederland!  Machen Sie so weiter, mein Jungen.

Lubach: 10. De meerderheid wil het.

Wellicht. Ik kan me het laatste referendum over de monarchie niet herinneren. Maar partijen die de monarchie graag zien vallen, maken dit niet tot hun belangrijkste politieke pijlers en er is geen enkele partij met kans op een parlementaire meerderheid die echt zal overgaan tot afschaffing ervan. Er wordt dan ook genoeg aan gedaan om de meerderheid tevreden te houden. Hilarische koninklijke onderscheidingen, volksfeesten, lunches met winnaars van prijzen. Zo af en toe schemert zelfs de muzieksmaak van de Oranjes door. Die lijkt verrassend veel op de wansmaak van de meerderheid.

REACTIE: Nu hadden we eindelijk de mogelijkheid voor een referendum – ok slechts raadgevend, maar toch – maakt die Lubach er geen gebruik van. In plaats daarvan blijkt hij het grappig te vinden om open deuren in te trappen, last van een humorblock Arjen? Hiernaast gaatLubach ervan uit dat politieke partijen nooit voor de afschaffing van de Monarchie zullen stemmen. Nooit geconstateerd Arjen,dat partijen/regeringen vaak geen visie hebben en hun (stemmings)gedrag geregeld afstemmen op de gevoelens/meningen in de samenleving. In dit verband zou ik je adviseren het leerstuk dienaangaande van Angela Merkel te bestuderen, haar heb ik nog nooit op een visie kunnen betrappen Voelhoorns in de samenleving heeft ze – alhoewel in steeds mindere mate – wel.  Hilarische Koninklijke onderscheidingen? Zelf nog nooit een lintje mogen ontvangen zeker. Tenslotte wist ik niet dat er ook een grachtengordel in Lutjegast bestaat, jouw muzieksmaak getuigt uiteraard wel van smaak en staat op een véééél hoger niveau dan dat van het gepeupel en al helemaal van Willy. Je brengt zelf een nummer uit – Jelle genaamd – dat overigens een cover is van de wel zeer hoogstaande uitvoering van Dido’s ’Thank You, music from a higher level……

EPILOOG. Mijn leven lang ben ik een rabiate ant-Monarchist, dat zal niet zo snel meer veranderen. Als Vlaming zou ik waarschijnlijk allang eigenhandig die verschrikkelijk verkeerde Koning Filip van zijn troon proberen te stoten. En dan heb ik het nog niet eens over zijn broertje Laurent die zonder toestemming naar een feestje van de Chinese ambassade ging, notabene in militair uniform om de negentigste verjaardig van het moorddadige Chinese terreurleger te vieren. Laurent schijnt helikopterpiloot geweest te zijn in het Belgische leger, twee vragen: Heeft België een leger? Heeft België helikopters? Het levensverhaal van de moordenaar van Kroonprins Franz Ferdinand – Gavrilo Princip, goede naam ook – zou ik als Vlaming letterlijk uit mijn hoofd kennen. In Nederland hebben we echter Willy en Maximȧ, de twee zijn werkelijk een oase tussen die Europese Koninklijke huizen waar het er barst van halve zolen, non-valeurs, luchtfietsers en wat dies meer zij. Ok, Willy is niet onfeilbaar, in de crisis rond zijn schoonvader Zorreguieta was hij niet helemaal bij zijn positieven, maar toen was hij nog niet eens Koning. Ik kan het als republikein moeilijk uit mijn strot krijgen, maar ik meen het echt als ik zeg dat deze twee mensen waardige vertegenwoordigers zijn van het Koninkrijk Nederland, in Nederland en zeker daarbuiten, Willy is gewoon een goed ventje. Die mening was ik ook altijd over Arjen Lubach – bijnaam de slimme schemer – toegedaan. Ik moet toegeven, dat ’slimme’ is er een beetje vanaf, er blijft ook niet veel schemer over, misschien nog een schim ervan. In tegenstelling tot de ‘genuanceerd’ geformuleerde standpunten van Arjen sluit ik af met de slogan die het CDA voor een vroegere verkiezingscampagne heeft bedacht: laat Lubbers – in dit geval Willy – zijn karwei afmaken!

Tip voor Arjen: ken je het nummer Vlaanderen boven! van Raymond van het Groenewoud? Maak daar een cover van met de titel Oranje boven! Wordt geheid een kneiterhit.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s