Jaap de ‘zonder hoop’ Scheffer etc

Donald Trump geeft van de week in een tweet een bevel aan zijn hoogste legerlakei om Syrië aan te vallen met ’nice, new and smart missiles’, daar kan de NAVO nog wat van leren met zijn ingewikkelde commandostructuur! Uiteraard zoeken de Nederlandse media dan meteen naar een – naar Wim Kan – ’bekwame‘ elder statesman om hem of haar op dit dreigende wapentuiggekletter te laten reageren.

Dan is uiteraard je eerste ’hit’ de onvermijdelijke Jaap de Hoop Scheffer. De oud-NAVO topman en loyale CDA Christenpoliticus – die overigens zijn politieke loopbaan bij D66 begon en zelfs een Brussels partijbureau voor de Democraten opende – had over het geopolitieke landschap zeker wel wat zinnigs te zeggen, dacht men bij de nimmer navelstarende NOS. Ervaring genoeg zou je zeggen, onder andere vanwege zijn in het verleden indrukwekkende beoordelingen zoals de situatie in Irak – ‘die massavernietigingswapens zijn daar zeker!’ – en zijn persoonlijke verwelkoming van het overwegende islamitische Albanië tot de NAVO. Nadat de Albaniëdeal met de NAVO beklonken was, onstond er verwarring in de Arabische wereld, zou deze ’Jap da’l op shefu’ – in de uitspraak van Jaap’s naam in de Arabische wereld – ons wellicht ook tot de Alliantie roepen?

Anyway, een typische Dr Clavanachtige situatie – wie herinnert zich dit typetje van Kees van Kooten zich nog – ontvouwde zich voor de luisteraar. Één voorbeeld: Na de tweet – eigenlijk bevel – van Donald Trump meldde een Amerikaanse legerpief dat de aanvallen zullen uitgevoerd en wel binnen de komende dagen. T(w)an Huys vroeg hierop aan Jaap of het waarschijnlijk is dat de raketten van de Amerikanen in de komende dagen zullen worden afgevuurd. Het antwoord van Jaap was van een verbluffende staatsmankennis: Het is natuurlijk zeer waarschijnlijk dat de Amerikanen het besluit tot actie reeds hebben genomen en we kunnen er op rekenen dat deze geïnitieerd wordt binnen 48, of binnen 72 uur. Vervolgens vroeg de straks niet meer aan de Balkenendenorm gebonden T(w)an of dit geen gevaarlijke situatie kan opleveren voor de wereldorde, zelfs wereldvrede.

Jaap meende in al zijn wijsheid te weten dat deze alarmerende escalatie te vergelijken valt met de Cuba-crisis. Inderdaad stond de wereld toen ’at the brink of a nuclear war’, als Nikita Chroesjtsjov toen zijn schepen met nucleaire lading niet had teruggetrokken was de kans op een atoomoorlog niet denkbeeldig geweest. Ik meet mezelf geen al te grote geopolitieke, strategische kennis en beoordelingsvermogen aan, maar op dit soort ridicule stemmingmakerij zit natuurlijk alleen Jaap de Hoop Scheffer te wachten. Die in het oog springende gewichtigdoenerij was hem zijn gehele loopbaan al op het lijf geschreven.

Dan Peter van Uhm. De gepensioneerde commandant der strijdkrachten die op mij een onuitwisbare indruk maakte in verband met zijn omgang op het overlijden van zijn militaire zoon ’in action’. EN zijn toespraak op een dodenherdenkingsdag op de dam. Hij plaatste de rake opmerking tijdens de uitzending van ’Pauw’ dat het met de geplande raketaanval van de Amerikanen helemaal niet meer over Syrië gaat maar over het Geo-strategische ’spel’ tussen de grote en regionale machtsfactoren. Een trieste conclusie zei van Uhm mismoedig. ’Damned right You are’. Hiernaast wist hij zich ook nog als muziekliefhebber te mengen in de discussie over Eurovisie Songfestivalliedjes en bleek nog een muzikale duit in het zakje te kunnen doen ook. Wat zou de favoriete song van de Hoop Scheffer zijn? Ik wed ’I never can say goodbye’ van Gloria Gaynor. En van van Uhm? Hij heeft vast veel favorieten, ik denk dat ’life is a minestrone’ van 10 CC er tussen zit….

 

Dan de kwartfinale championsleaguewedstrijd Real Madrid – Juventus. Juve – bijnaam de oude dame – , opgezweept door het succes van de vorige dag –  AS roma knikkerde immers Barcelona sensationeel uit de competitie voor de cup met de grote oren – zinde op een gelijkend droomscenario. Daarvoor moesten de Italianen notabene in een uitwedstrijd 3 goals wegpoetsen. Wonderwel lukte deze stunt tot de 93e minuut toen scheidsrechter Michael Oliver in al zijn wijsheid de bal op de stip legde vanwege een vermeende overtreding. De iconische Italiaanse keeper Gianluigi Buffon ontplofte bijkans, gaf de scheids een drukkertje en kon meteen met ’rood’ vertrekken. Tja wat vinden we hier nu van? Nou daar vinden wij wel wat van. De belediging van Buffon aan het adres van de scheidsrechter vond ik overigens ’Italiaans’ subliem: Deze scheidsrechter heeft in plaats van een hart een vuilnisbak in zijn borstkas, mooie belediging. Mijn reactie op de gegeven penalty na het verstrijken van de reguliere speeltijd zal ik in de vragende vorm weergeven: 1. Hoe is het mogelijk dat de scheidsrechter in de allerlaatste minuut een strafschop geeft terwijl deze zeer, zeer dubieus is. Hiernaast dient nog in aanmerking te worden genomen dat in de eerste wedstrijd Juve een geheide penalty was onthouden 2. Hoe is het mogelijk dat een dergelijk broekie van een scheidsrechter – slechts 33 jaar – een dergelijke topwedstrijd mag fluiten 3. Hoe is het overigens mogelijk dat het Engelse broekie Michael Oliver op zo’n hoge UEFA-scheidsrechterspositie terecht is gekomen op zo’n jonge leeftijd 4. Hoe is het mogelijk dat dit broekie überhaupt de positie van internationaal scheidsrechter kon bereiken, wetende dat hij in ieder geval vanaf zijn achttiende levensjaar een fluit in zijn hand en mond hield in plaats van als voetballer ervaring op te doen. 5. Hoe is het mogelijk dat iemand dit broekie ooit zijn eerste fluitistendiplomaatje in zijn hand heeft gestopt. EN 6. hoe haalt deze Engelse referee het in zijn hoofd Buffon van het veld te verwijderen na zo’n essentiële beslissing. Waar zijn de tijden gebleven van ’onze’ Charles Corver, de Italiaan Pierluigi Colina, de Hongaar Sándor Puhl, zal ik even doorgaan? De UEFA maakt zichzelf tot de risee van het internationale voetbal. Jonge, jonge zou Johan Derksen zeggen, het is maar voetbal hoor! Inderdaad, laten we het maar weer over belangrijkere zaken hebben.

Emmanuel Macron waant zich al bijna op het niveau van Charles de Gaulle. Naar eigen zeggen had hij de laatste week dagelijks  telefonisch contact met zijn bondgenoot Trump over de onstane crisissituatie in Syrië. Bijkans sprak de Franse president over de zekerheid dat Syrië de rode – qua chemische wapensinzet – lijn had overschreden en daarvoor de prijs moest betalen. Een jolige en ongeduldige monsieur die Macron, eentje die in zijn vrije tijd voor de ontspanning piano speelt. Macron is overtuigd Francophone dus ik sluit Ludwig van Beethoven uit als geprefereerd componist. Op bezoek in Burkina Faso hield hij een gezamenlijke toespraak met de President van het Afrikaanse land. Toen deze plotseling van het podium verdween suggereerde Macron – wegens de verzengende hitte in de zaal – dat zijn collega wellicht bezig was met de reparatie van de airconditioning, wat een giller! Op bezoek bij Mark Rutte in het Haagsche torentje was Macron al snel verveeld, onze premier ging maar door enthousiast te verhalen over de geschiedenis van de hofvijver. Het interesseerde hem geen bal, een verhandeling over de werkloosheid op Terschelling in de middeleeuwen had meer kans gehad de aandacht van hem te krijgen. De Engeland-basher Macron – hij kwalificeerde Boris Jonson als misdadiger betreffende zijn rol in de Brexit – zette al zijn kaarten op de samenwerking met Angela Merkel, maar nu haar positie verzwakt is heeft hij zich stiekem toch maar gebombardeerd tot de leider van Europa die de eerste gespreksparner is van ’big rocketman’ Trump. Trots en vol ambitie  meldt hij op de nationale dag van de Francophony dat het Frans als vijde taal in de wereld zo snel mogelijk moet opstomen naar de derde positie. Fransen zijn altijd al een beetje van de ’manipulation’ geweest, de waarheid is namelijk dat het Frans als ’wereldtaal’ op nummer 7 staat ex aequo met het Bengaals. In elk geval is deze Franse Président een revelatie in vergelijking met zijn voorgangers. Hollande had de uitstraling van een boekhouder van de plaatselijke kruidenier, Sarkozy ’s ogen stonden al a priori niet goed en Chirac was de ’arrogance de la douce France’ in persoon. Toen Finland zich kandideerde voor de Europese autoriteit voor voedselveiligheid reageerde de immer chicanerende Chirac dat hij dit een merkwaardig initiatief vond voor een land waar men veelvuldig rendier verorbert. Bon, ça suffit.

In Hongarije zijn de kruitdampen na de ’landslide’ overwinning van Fidesz langzaam opgetrokken. De oppositie is aan gruzelementen geslagen en de één na de andere leider van de diverse partijen treedt af. De wenkbrauwen in vooral de West-Europese landen werden opgetrokken, tweederde meerderheid voor één partij en nog wel de regeringspartij, hoe is dit mogelijk? Hier moet wel iets fundamenteels fout zitten. In een apart artikel heb ik mijn standpunt hierover reeds uit de doeken gedaan, dit is het laatste wat ik erover uitspreek: Inderdaad is er sprake geweest van mediagemanipuleer, stemmingmakerij en vijandstemming creëren, maar met een opkomst van zo’n 70% en een ’smashing’ tweederde score voor Orbán’s partij heeft het Hongaarse volk gesproken, basta. Ik geloof dat er 15 miljoen smart phones in omloop zijn in Hongarije zonder enige internetrestrictie, de buitenlandse radiostations worden niet gestoord – vroeger Mexicaanse hond genaamd –  met behulp van Russische stoorzenders en bovendien ligt Hongarije in het Schengengebied. Nog een interessant terzijde, dit weekend zijn de ontevredenen alsnog de straat opgegaan. Alhoewel de aantallen demonstranten niet schokkend zijn is het allemaal mosterd na de maaltijd. Op de nationale feestag van 15 maart jongstleden had de oppositie zogenaamde vredesdemonstraties georganiseerd, er kwamen er maar weinig opdagen, aan de andere kant waren er nog nooit zoveel Fideszaanhangers op de been. De meeste demonstranten aan oppositiezijde bracht de tweestaartige hondpartij op de been, need I say more? De kritiek op het vermeende zwaar ondemocratische gehalte van de verkiezingscampagne van linkse grachtengordelpolitici zoals Europarlementariër Judith Sargentini  is dan ook niet alleen gratuit maar tevens contraproductief. Sophie in ’t Veld, die andere grachtengordelpolitica meldt stoer dat Hongarije geen schijn van kans had gemaakt als het zich nu kandidaat zou stellen voor het EU-lidmaatschap. Ja hoor, op dit soort ’what if’ analyses zitten we te wachten hoor. Dan heb ik er ook nog één: als de Zeven Provinciën niet de koloniën hadden leeggeroofd hadden jullie niet in die prachtige grachtengordelpanden kunnen wonen. Ik heb nog wel een sterkere hoor, die bewaar ik voor de volgende keer. Nog even over Sargentini, die presenteerde de afgelopen week haar  kritische rapport over Hongarije, waaraan ze ruim een jaar aan had gewerkt. Naar verluidt wilde ze het rapport niet voor de verkiezingen presenteren, omdat dit het resultaat van de verkiezingen zou kunnen beinvloeden, natuurlijk niet in de richting die Sargentini voor ogen had. Als dit waar is getuigt dit van een ongekende – excusez les mots – achterbakse schijnheiligheid. Mevrouw Sargentini wist en weet uiteraard heel goed dat een negatief rapport gepresenteerd voor de verkiezingen in de gepolariseerde Hongaarse atmosfeer alleen maar koren op de molen zou zijn geweest voor Orbán cum suis. Ik kan me echt niet aan de indruk onttrekken dat de timing van de presentatie van het rapport georkestreerd is geweest. Bij een kleine overwinning van Fidesz – net iets meer dan 50% van de stemmen – had de EU en de westerse pers – zo hoopte Sargentini – gehakt gemaakt van Orbán. So much for spindoctoring!

Ik ga ook naar de dokter, na deze verkiezingscampagne lever ik mijn overgebleven kalmeringsmiddelen weer in.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s