Wesley’s Waarheid etc

Keek op de week

Wesley Sneijder is international af. Met 131 interlands is hij recordhouder en daar komen er niet meer bij, aan alles komt een eind. Ronald Koeman wil – zoals hij zegt – doorselecteren, ik weet niet precies wat dit betekent, maar een opvolger voor de kleine Utrechter zie ik vooralsnog niet. Grappig is dat de meeste persberichten melden dat de beslissing genomen is door de kleine voetballer zelf, ja hoor, ik beslis ook altijd dat ik uit eigener beweging de vuilnisbak buitenzet. Mijn mooiste en meest pijnlijke voetbalherinnering dateert van de WK finale in 2010 – niet een doelpunt – waarin Sneijder een intuitieve droompass geeft aan Robben die in een oogwenk vrij voor de Spaanse keeper komt, maar jammerlijk mist: weg wereldcup, nieuw trauma erbij. Maar zoals wijlen Johan Cruijf placht te zeggen, elk nadeel heb een voordeel, Wesley kan nu wat meer tijd besteden aan zijn gezin en hoeft wat minder naar zijn Yolanthe-tattoo te koekeloeren. Ik hoop voor hem dat hij een lang en gelukkig gezinsleven mag beleven met zijn zoontje Xess Xava. De ’X’ is in de wiskunde de benaming van de grootheid waarvan de waarde onbekend is, dus eigenlijk is Wesley’s zoontje ’two times unknown’, lijkt me een goede basis voor zijn toekomst. Vervolgens hoop ik dat Yolanthe de schijnwerpers voor haar voetbalmannetje zal kunnen missen, want anders kan Wesley  beter zijn Yolanthe-tattoo – op advies van René van der Gijp – optuigen met bril en wat stoppels, zodat deze  meer gelijkenis heeft met Herman Brusselmans. Maar goed, Wesley was één van de beste Nederlandse voetballers ooit, die het presteerde om met zijn 170 centimeter voor de wedstrijd tegen de Italiaan Marco Materazzi het volgende te verklaren: je bent een lange lul en we gaan jullie vermorzelen!

Groot nieuws de afgelopen week, Geert Wilders op bezoek in Rusland! In alle bescheidenheid meldde hij vorig jaar reeds dat hij als een soort Willy Brandt de Realpolitik weer nieuw leven gaat inblazen, Geertje Wilders uit Venlo……Zijn geestverwant Marine Le Pen ging hem al voor, werd ontvangen door Poetin zelf, maar Geertje moest het doen met een onbekende parlementarier en Anatoli Karpov. Deze geharnaste ex-communist, schaakgrootmeester en uithangbord van de communistische misdadigerskliek uit de Sovjettijd bevestigde onlangs nog dat Rusland de meest vrije pers ter wereld heeft. In ieder geval had Wilders de gelegenheid te baat moeten nemen om de Russen er dringend op te wijzen dat het onderzoek naar de crash van de MH-17 voor Nederland niet alleen zeer belangrijk is, maar een zaak van nationaal belang. Nee hoor, niets van dat al, het enige perscontact was met het medium Russia Today, één van de vertegenwoordigers van de meest vrije pers ter wereld, maar niet heus. Wilders is bezig met een achterhoedegevecht, hij weet van gekkigheid niet meer hoe hij in de picture moet blijven. De zwaar gepeste middelbare scholier Baudet heeft hem links en rechts ingehaald en de screening voor de éénmanspartij van onze Mozart van gemeenteraadskandidaten  is op zijn zachtst gezegd  van peuterspeelzaalniveau. Wilders is passé défini, dat wordt huilie, huilie.

Met de nieuwe regering in Duitsland heeft populistisch rechts in heel Europa de wind weer in de zeilen gekregen. Mama Merkel is een visionair mens met Europese en geo-politieke vergezichten. Want je kunt veel van Merkel zeggen maar haar mening over……en de afgelopen jaren was haar standpunt over……..en Merkel heeft een zeer duidelijk concept voor…….. en Merkel zegt over immigranten ’wir schaffen das’ dus…….. eh, eh, eh, tja, ik ben vast ziende blind en horende doof, maar het grote probleem is dat er geen echte Europese leiders meer ’met ballen en visie’ zijn. Ik durf de stelling aan dat Merkel een grote verantwoordelijkheid draagt voor de onrust in Europa omtrent immigranten/vluchtelingen en daarmee de opkomst van populistisch rechts in de gehele Europese Unie. Dit vanwege het feit dat Merkel betreffende het immigrantenprobleem plat gezegd non-beleid heeft gevoerd, over Willy Brandt gesproken! Alle CSU politici in Beieren zijn off the record laaiend enthousiast over het hek van Orbán in Hongarije, want dat heeft vooral hun zusterpartij CDU veel negatieve publiciteit bespaard. De toestroom van illegale binnenkomers is immers flink afgenomen. In de internationale media wordt de nieuwe regering in Berlijn positief verwelkomd. Volgens mij was het beter geweest als Merkel aan een lange pelgrimage was begonnen, in kleding van wat modernere snit bij voorkeur. Één voordeel: de voormalige boekhandelaar Martin Schulz is af door de zijdeur, in zijn afscheidsspeech besloot hij met het gezegde dat de tijd alle wonden heelt. In zijn geval vrees ik – voor hem – dat dit lichtjaren zal duren.

Nederland is een uitermate smal land en een icoon van navelstaarderij is het NOS journaal. Vorig weekend begon de NOS in de teaser voor het acht uur journaal al met een aankondiging van het het belangrijkste onderwerp van dit prille jaar: het wel of niet bijvoederen van grote grazers in de Oostvaardersplassen. Ik zou zeggen, prima onderwerpje voor in het acht uur journaal, ergens op het einde en tamelijk kort het liefst. Maar een teaser EN hoofdonderwerp EN 5 minutenlang EN 17 miljoen mensen met hun mening aan het woord laten….I hold my peace. Ik ga toch nog even verder. Later in de week ging het acht uur journaal meer dan zes minuten – als eerste onderwerp notabene -over de gevaren van mobiel telefoneren. De gewichtige en spierballerige Minister Grapperhaus – house, house, boem, boem, grapper grapper house boem boem – die niet voor de voormalige Minister Teeven onder wilde doen stelde forse gevangenisstraffen in het vooruitzicht aan mobiele telefoonrecidivisten. Vervolgens kregen we nog van allerlei binnenlandse niemandalletjes te weten. Maar liefst twee minuten van het journaal werd aan het buitenland besteed en wel over de ETA in Baskenland. Het nieuws van de NRC website ging die dag onder andere over een vergiftiging van een oud-spion, de nieuwe rol van Nederland in de EU, de – vermeende – daders achter demoord op de halfbroer van Kim Yong-un, het schandaal rond Juncker betreffende een benoeming van een topambtenaar, het onverwacht opstappen van één van Trump’s topadviseurs etc etc. Dit nieuws heeft de redactie van de NOS waarschijnlijk nooit bereikt. Vorig jaar werd op enig moment tijdens het acht uur journaal uitgebreid aandacht besteed aan een brand in een ouderenflat in – nota bene – Zwolle. Gelukkig konden de oudjes tijdig en ongedeerd het pand verlaten. Ik vermoed dat de NOS standaard twee verslaggevers in Zwolle gestationeerd heeft, want ja, je moet de TV-kijker wel op de hoogte houden van wat er in de wereld gebeurt. Aan het einde krijgen we dan nog het weer, vaak gepresenteerd door een keurig gereformeerd meisje dat erg haar best doet om zonder accent te spreken en zich bovendien op een dusdanige manier op haar hakschoenen beweegt dat het pijn doet aan de ogen van iedere heteroman. Ook voor een man van andermans kunne trouwens. Tot slot wordt de weerkaart van Nederland  op het scherm getoond, aan de zijkanten ontwaren we delen van Duitsland, Engeland en Belgie. Ik adviseer de NOS om de weerkaart uitsluitend tot het grondgebied van Nederland te beperken, wij zijn toch het middelpunt der aarde! Kortom, het NOS acht uurjournaal is van het niveau hurkhoogte, ik kijk voortaan naar het jeugdjournaal voor de ontspanning.

De Duitser Selmayr is door middel van een flitsbenoeming de hoogste EU- ambtenaar geworden. Binnen een oogwenk werd hij gepromoveerd tot adjunct Secretaris Generaal om vervolgens na nog een oogwenk benoemd te worden tot Secretaris-Generaal. De reden was dat een kabinetschef niet rechtstreeks op deze hoogste post benoemd kan worden. Afgezien van het feit dat de hoge Duitse ambtenaren reeds in overtal zijn in ’Brussel’ werd  met deze machinatie door Juncker de benoeming door de strot van de Europese Commissarissen geduwd. Het Europees Parlement sprak er schande van, Hans van Baalen – VVD – meldde dat indien zoiets in Burkina Faso gebeurt direct alle steun wordt opgeschort. De joviaal-bourgondische non-valeur Juncker heeft zichzelf het zoveelste brevet van onvermogen opgespeld, van de Europese ’waardengemeenschap’ zou eigenlijk niet meer gesproken moeten worden.

In Hongarije wordt de verkiezingsstrijd steeds vermakelijker. János Lázár, de rechter- en linkerhand van Viktor Orbán toog maar eens naar Wenen om de verkiezingscampagne te ondersteunen. Hij plaatste een filmpje op facebook waarin hij de problemen van één van de wijken van Wenen aankaartte. Uiteraard waren het immigranten die de stad onbewoonbaar maken, meer dan gemiddeld crimineel zijn, vuil op straat gooien etc etc, kortom de bekende riedel. Hij had ook geprobeerd om met bewoners in contact te komen, maar het lukte maar niet om met ze te communiceren, uiteraard omdat ze de Duitse of Engelse taal niet machtig waren. De oppositie-omroep in Hongarije liet meteen een oude opname zien waarin Lázár ten overstaan van journalisten trots verklaart dat hij geen enkele buitenlandse taal spreekt en overigens ook niet kaarten kan. Nee, natuurlijk niet, die kaarten houdt hij altijd aan de borst. In ieder geval vond de redactie van Facebook het noodzakelijk het filmpje van Lázár te verwijderen, ik hoop vanwege voorgaande. Dit is echter ijdele hoop, want het gaat natuurlijk om vermeend racisme. vanwege de daarna onstane storm van verontwaardiging van Lázár-zijde werd het filmpje weer vrij gegeven. Afgezien van het feit dat het filmpje smakeloos is speelt Facebook hier de rol van allerhoogste morele rechtspreker. Waar gaat dit over? Ik heb me toch een bagger, haat en racisme op Facebook gezien dat er nooit is afgehaald, dat filmpje van Lázár kwam er niet eens in de buurt. Facebook is de nieuwe internationale gedachtenpolitie, het is niet verwonderlijk dat ik vaak aan 1984 van George Orwell moet denken. Die arme Péter Szijártó, de Hongaarse minister van buitenlandse zaken is één van de weinigen in de regering die nog van enigszins acceptabel intellectueel niveau is en zelfs van hem wordt verwacht dat hij zich in de verkiezingscampagne om de haverklap druk maakt over de toevloed van immigranten.

Een succesvolle interactieve taalcursus gewenst, bij Juncker ben je zo officieel tolk!

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s