Credible Curling etc

Keek op de week

Curling is een Olympische sport en niet zo maar een sport. Ik denk dat één of andere spindoctor van de Internationale Curlingbond moet hebben gedacht dat er wat aan de publieke acceptatie van deze sport moet worden gedaan, dus dan maar een dopinggeval ensceneren. Wie en welk land zou hiervoor in aanmerking moeten komen, uiteraard een medaillewinnaar en uiteraard een Russische. Het eerste dopingschandaal was geboren, maar hiermee werd de sport een slechte dienst bewezen, want waarom zou je in hemelsnaam doping moeten slikken om een stoep te vegen. Ja, ik weet wel, het gaat om accuratesse, concentratie bla, bla, bla. In ieder geval ben ik de programmamakers van de olympics eeuwig dankbaar dat ik op zaterdag- en zondagmorgen vanaf 10 uur verwend werd met deze concentratiesport pur sang. Zo wordt deze sport op bepaald niet fijnzinnige wijze door je strot gedouwd. Dan kijk ik nog liever naar de curling quiz met Frans Bauer, zelfs het niveau – van vooral de vrouwen – lijkt me hoger dan in Korea, maar dat kan een lekenconclusie zijn.

Bij de mannen ploegenachtervolging – langebaan schaatsen welteverstaan – haalde Nederland brons voornamelijk omdat Koen Verweij verzwakt was door gordelroos. MAAR, de Koreanen mede onder leiding van Bob de Jong scoorden goud! Dit zorgde voor zo’n euforie bij de sympathieke schaatscoach dat hij pardoes in het Nederlandse begeleidersvak sprong en doorrende naar de boarding om zijn schaatsers te feliciteren. Geert Kuiper, de bondscoach van de Nederlandse ploeg ging door het lint en schold de Jong vervolgens verrot, waarbij enig fysiek contact niet geschuwd werd. Na dit voorval meldde Kuiper aan de NOS dat De Jong van 3 hoog naar beneden sprong – het was echter van de volgende tribunetree – en bovendien bijna bovenop hem en zijn collega – aperte onzin. Dat je door de adrenaline zo reageert is nog wel te billijken, maar na afloop voor de camera een dergelijke reactie geven? Wat een zielige verliezer, die Geert.

Dat brengt me bij Sjoerd Mossou. In het testbeeldprogramma studio voetbal wordt op enig moment gediscussieerd over het gedrag van voetballers/trainers in de media. Er is bijna consensus over de mening dat voetballers nog veel kunnen leren van schaatsers totdat de zogenaamde vedette onder de voetbaljournalisten Mossou het woord neemt. Hij neemt het voor de voetballers/trainers op door te melden dat voetballers zich in de regel wel degelijk professioneel gedragen in de media en noemt voorbeelden als de gebroeders de Boer en Robben. Geweldige spindoctoring Sjoerd!  Je wil niet graag horen dat in de wereld waarin jij je beweegt de wetten van de jungle gelden, omdat je jezelf dan ook diskwalificeert, nietwaar. Je zou nog wat kunnen leren van Johan Derksen die zijn rol en de voetbaljungle als geheel altijd heeft gerelativeerd. De voetballers die Sjoerd noemt zijn een kleine uitzondering, zal ik een kleine greep nemen: Louis van Gaal, Mourinho, Maradonna, Arie Haan, Hans van Breukelen, Dennis Bergkamp, Edwin van der Sar, Edgar Davids etc etc allemaal zich voortreffelijke gedragende (ex)voetballers in de media. Het voetbalcircus Voetbal Inside draait volledig op deze ’professionals! Geert Kuiper was voor een keer de uitzondering op de regel in de schaatssport. Maar ja, waar je mee omgaat word je mee besmet.

Sigrid Kaag, de waarnemend minister van buitenlandse zaken was op bezoek bij de Iraanse president Rouhani. Er verscheen een foto in de media van de begroeting van de twee waarbij Kaag zich presenteerde met hoofddoek, lange zwarte jurk tot op de enkels, zwart schoeisel, afhangende schouders en armen langs de zij. Ik begrijp dat in Iran bij zo’n ontmoeting het protocol moet worden gevolgd, maar zo? Had die lange zwarte jurk misschien niet in een andere kleur gekund of met andere accenten. Het is niet helemaal vergelijkbaar, maar bij de ontmoeting van Theresa May met Rouhani tijdens een VN-vergadering in New York droeg de Britse premier een jurk tot boven de knieen gecombineerd met felrode pumps. Afgezien van het feit dat May zich nog onvrouwelijker kleedt dan haar collega Merkel is dit een schrijnend contrast. Het zou er toch niks mee te maken hebben dat Kaag gehuwd is met een Palestijns Fatah-politicus. Onwillekeurig moest ik denken aan een reeds lang vervlogen ontmoeting van Balkenende en de Hoop Scheffer met George – dubya – Bush. De nederige woefdramhouding van deze bewindslieden werd destijds door Wim Kok bestempeld als ’schoothondjesgedrag’.

Toch nog even de sleepwet. Één belangrijk aspect van de wet wil ik dringend onder de aandacht brengen. Afgezien van het feit dat met deze wet wel degelijk willekeurig data van argeloze burgers afgetapt, afgeluisterd, onderschept etc kunnen worden is de belofte neergelegd in het regeerakkoord dat zulks nooit het geval mag zijn. Dit is vanwege twee redenen een absoluut loze belofte: 1. De regering kijkt niet dagelijks mee bij de werkzaamheden van de AIVD en kan dus geen actieve invloed uitoefenen 2. Een regeerakkoord heeft geen rechtskracht en een volgende regering is niet verplicht de belofte van de huidige regering te volgen. Maar wat veel alarmerender is dat de sleepwet de mogelijk biedt aan de AIVD om niet-geanalyseerde data te delen met buitenlandse diensten, bijvoorbeeld met NAVO-partner Turkije. Volgens mij hoef ik de lezer dezes niet uit te leggen wat dit kan betekenen, Kuzu springt een gat in de lucht. Wij Nederlanders leven al veel te lang in vrijheid die voor kennisgeving wordt aangenomen, de ’point of no return’ is bijna gepasseerd, maar de meerderheid haalt de schouders op en schakelt snel naar RTL boulevard.

Van de week wilde ik een boek bestellen via de verkoopsite bol.com. en bij de bestsellers werd als eerste boek 1984 van George Orwell vermeld, dat beschouw ik als één van de beste grappen in dit nog prille jaar. Ten aanzien van data- en privacybescherming zijn alle overheden wereldwijd vanaf het begin de mist in gegaan als het gaat over internetaankopen door de argeloze burger. Alle NAW gegevens, e-mailadressen en wat dies meer zij werden geregistreerd en gebruikt voor marketingdoeleinden. Wat voor de hand had gelegen is dat alle internetondernemingen verplicht hadden moeten aangeven aan kopers of hun persoonlijke gegeven bewaard en gebruikt zouden mogen worden voor marketing en andere doeleinden. Indien hierop een duidelijk ’delete’ als antwoord zou zijn geformuleerd had na aflevering van de aangekochte spullen de klant ’losgelaten’ moeten worden. Helaas zijn we dit punt allang gepasseerd en staan we bij ontelbare internetaanbieders in de database, van vrije consumentenkeuzes is nu al geen sprake meer. we worden nu al deels gestuurd door de direct marketing algoritmes. Maar ook hier geldt, wat kan het schelen, als ik mijn bestelling via internet de volgende dag maar in mijn postbus kan vinden. Vroeger, als je de boekwinkel instapte en de laatste pocket van Havank kocht gaf je toch ook niet je adres en faxnummer aan de verkoper. Sterker nog, als de verkoper daar om had gevraagd zou je je zwaar in je intieme sfeer aangetast gevoeld hebben. We hebben onszelf in de uitverkoop gegooid als een pak gevulde koeken tegen de THT-code aan.

Het lijkt erop dat Berlusconi met Forza Italia de grootste partij in het Italiaans parlement wordt, maar ’signore sorriso’ komt er zeker niet in vanwege zijn veroordelingen en strafblad. Natuurlijk heeft hij een vervanger, maar die ziet er niet zo jeugdig uit als hij. Silvio is letterlijk zo glad als een aal, hij ziet er zo’n beetje uit als ’the joker’ in de Batmanfilms, het enige wat mist is de rode lippenstift op en rond de lippen. De man is een karikatuur van zichzelf geworden, maar hij is over de tachtig en houdt zich fit met viagra, schmink, kleurspoeling, haarlak en een gebetoneerde glimlach die niet van zijn smoel te slaan is. Italianen willen geen politici maar operette-acteurs.

Tot slot Hongarije. De verkiezingskoorts stijgt. Een oud socialistisch politicus – Csaba Czeglédi genaamd – is uit voorlopige hechtenis gekomen, omdat hij zich als onafhankelijk politicus kandidaat heeft gesteld voor het parlement. De ’goede’ man wordt beschuldigd van allerlei financiele malversaties, hij is/was onder andere de huisadvocaat van de voormalig socialistische premier Ferenc Gyurcsány, over ’the joker’ in batman gesproken….Op grond van de Hongaarse wet diende hij door de kandidaatstelling op vrije voeten te worden gesteld. In één van zijn eerste interviews meldde hij dat hij reeds in het gevang bezoeken had gekregen van ’personen die gezonden waren door de Orbán regeringspartij’ om via hem zoveel mogelijk belastende informatie tegen Gyurcsány te vergaren. Vervolgens reisde hij na zijn invrijheidsstelling meteen door naar Boedapest waar hij bij de stadsgrens reeds belastende documenten in zijn handen gedrukt kreeg over de vermeende fraude bij de aanbesteding van stadsverlichtingsprojecten in diverse Hongaarse steden. Bij deze aanbestedingen was bijvoorbeeld de schoonzoon van Viktor Orbán betrokken en naar verluidt heeft de rechterhand van Orbán János Lázár er ook zijn hand in gehad. De politiek is in Hongarije van een sinister cynisch niveau. Deze Czeglédi bouwt volgens mij alleen maar een ’case’ om zoveel mogelijk zwijggeld te ontvangen van de Orbánregering. Van enige nobele motieven of streven naar waarheidsvinding is geen enige sprake, het lijkt de Verenigde Staten wel.

Prettig weekend, ik ga naar de curlingbaan!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s