Frans timmert aan de wegmans

Frans Timmermans’ loopbaan loopt tot nu toe op rolletjes, tijdens zijn militaire dienstplicht leerde hij Russisch en bracht hij het tot krijgsgevangenenondervrager. Vandaar was het nog maar een kleine stap naar de functie van Europees Commissaris  EN  eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie. Overigens verdenk ik Frans Timmermans ervan grotere ambities gehad te hebben. In 2011 wilde hij zich niet kandideren voor de functie van ’Gouverneur’ – waarom hebben die Limbo’s  trouwens niet gewoon een Commissaris van de Koning  –  in Limburg met het smoesje dat de PVV een te grote invloed in zijn geliefde provincie zou krijgen. Die kreeg de partij van onze nationale Mozart ook en Timmermans had dit allang voorzien, hij kent zijn eigen provinciepappenheimers heus wel.

Op deze manier kon hij verder werken aan zijn doel: PvdA-leider worden, de grootste partij worden bij de volgende kamerverkiezingen en uiteindelijk premier. Maar ja, daar zat die dekselse slobbertruisocialist Hans Spekman hem in de weg, die net op het schild gehesen was als partijvoorzitter. Deze zogenaamde volksjongen zou immers een goed tandem vormen met de intellectueel Job Cohen. Timmermans was bang dat die combinatie wel eens in de smaak zou vallen bij de PvdA-leden en dat zou weer betekenen dat die arbeideristische Spekman de argeloze Cohen zeker naar de uiterst linkse slachtbank zou leiden. Overtuigd van de verwachting dat met deze strategie zijn partij nooit de grootste in de Tweede Kamer zou gaan worden bedacht Timmermans – gebruik makend van zijn ervaring als krijgsgevangenenondervrager  – een list. En wat voor één.

Hij stelde een E-mail op die hij verstuurde naar Hans Spekman en Job  Cohen. Als vermeende partij-ideoloog c.q. agitator hees hij de stormbal voor de PvdA en de sociaal-democratie in het algemeen. Teksten als ’Emiel Roemer van de SP zal victorie kraaien’ , ’ik heb absoluut geen behoefte te doen aan misplaatste zelfkastijding’, ’jullie – Hans en Job – willen afscheid nemen van de traditionele sociaal-democratische benadering’ waren niet van de lucht. O ja, hij stuurde en passant ook maar even een kopie van de E-mail naar de rest van de PvdA-fractieleden en waarschijnlijk naar andere partij-prominenten. Vervolgens was hij – volledige integriteit veinzend – verbaasd en not-amused dat de E-mail was uitgelekt en mede als gevolg hiervan Job Cohen de handdoek in de ring gooide.

Hij besefte wel dat hij niet meteen Cohen zou kunnen opvolgen als partijleider c.q. lijsttrekker vanwege het ’brutuseffect’ maar geen nood. Diederik Samson, de opvolger van Cohen zou in alle gevallen  Tweede Kamerlid blijven na de verkiezingen. Na de verkiezingen zou hij de positie van premier in de schoot geworpen krijgen, uiteraard alleen als de PvdA de grootste bij de verkiezingen zou worden. Dit gebeurde voor de PvdA helaas niet en Timmermans moest genoegen nemen met zijn tweede keus, minister van buitenlandse zaken. Hij oogstte veel lof in het Europees Parlement  toen hij als notoire wereldverbeteraar zwaar afgaf op het  Front National van Marine Le Pen, de Hongaarse Jobbikpartij en de Oostenrijkse FPÖ. Hij wist toen al dat de PvdA in een regering met de VVD bij de volgende verkiezingen flink op zijn broek zou krijgen en had zijn tactisch plan voor zijn Europese lobby al op de plank liggen, daarin paste ook zijn uiterst emotionele toespraak over de MH-17 ramp tijdens een spoeddebat in de veiligheidsraad van de Verenigde naties. Niet lang daarna had hij zijn Europees Commissariaat te pakken, frontman van de PvdA wilde hij toch niet meer worden, liever het zinkende schip verlaten, zolang het nog kon. De meeste Nederlandse diplomaten waren op zijn minst zeer verguld met zijn vertrek, die belachelijke en groteske bezuinigingsoperatie voor de diplomatieke dienst had Timmermans er toch maar mooi doorgedrukt. Zijn opvolgers Bert Koenders mocht de rommel opruimen en de bezuinigingen gedeeltelijk weer terugdraaien, een sterk staaltje van socialistisch windvanenbeleid.

Vanaf het moment dat Timmermans de positie van Europees Commissaris bekleedt heeft hij de Midden-Europese landen in zijn ideologische vizier. Overigens moet mij hier wat van het hart. In de West-Europese pers behoren alle ex-oostbloklanden geografisch nog steeds tot Oost-Europa, terwijl een Tsjechische plaats als Plzen – ja, de plaats van de kouwe klets, pils genaamd – meridiaangewijs tussen München en Salzburg ligt. En wat te denken van Wenen, deze stad ligt op bijna dezelfde meridiaan als het Poolse Wroclaw, wat nou Oost-Europa! De interesse voor landen oostelijker dan Duitsland is in West – Europa traditioneel laag, Boedapest/Bulgarije/Boekarest/Hongarije, het is één grote Oost-Europese pot nat die weinig media-aandacht krijgt, maar een bosbrandje in Californië en elke scheet van Trump worden breed uitgemeten. Laten we constateren dat Oost-Europa begint aan de oostkant van Polen, Slowakije, Hongarije en Kroatie, deze laatst genoemde landen behoren tot Midden-Europa.

Sorry voor de belerende informatie, terug naar Timmermans. Onder aanvoering van deze voormalige dienstplichtig reserve-officier en voorvechter van het principe van de Trias Politica werd de nucleaire optie van de Europese Commissie tegen Polen van stal gehaald, ofwel de artikel 7 procedure. Bij aanname van de toepassing van dit artikel verliest een EU-lidstaat zijn stemrecht. Omdat deze beslissing unaniem moet worden genomen is deze poging van Timmermans overigens al bij aanvang tot mislukken gedoemd, want die unanimiteit is nu al een utopie. De Polen zijn in dit geval het mikpunt, want het Poolse parlement heeft reeds wetten aangenomen die de onafhankelijkheid van de rechtspraak aantasten. Laten we zeggen, dat er een mogelijkheid bestaat dat met deze wetten de onafhankelijkheid kan worden aangetast, dat is – tevens naar mijn mening – de trieste conclusie.

Maar laten we, voordat we dit thema afsluiten eens even naar de Nederlandse situatie kijken. Hier worden rechters – behalve bestuursrechters –  benoemd door de Kroon, de regering dus, Willem, onze Willy hoeft alleen maar een  handtekening te plaatsen. Rechters van de Hoge Raad worden benoemd na een niet bindende aanbeveling door de Hoge Raad zelf, gevolgd door een bindende voordracht van het parlement. Stelt U zich eens de – hopelijk hypothetische – situatie voor dat de partijen van onze Mozart en brigadier Baudet een meerderheid in de Tweede Kamer verwerven en een gezamenlijke regering vormen. Ik moet nog maar eens zien of er dan geen politiek rechterlijke benoemingen zullen gaan plaatsvinden. De dooddoener dat in Nederland het geen usance is politiek te bedrijven ten aanzien van rechterlijke benoemingen gaat natuurlijk niet op en is volslagen irrelevant. Materieel is er in Nederland sprake van scheiding der machten, formeel niet. Nou zijn ze in Oost-Europa, pardon Midden-Europa, niet op hun achterhoofd gevallen en de Polen hebben dit allang geconstateerd. Het argument, meten met twee maten wordt meteen van stal gehaald en ’formeel’ gezien hebben die Polen alle gelijk van de wereld. Maar ziehier de tactiek van Frans Timmermans, hij trekt met zijn arikel 7 leopardtanks – die helaas grotendeels verkocht werden aan Finland, Indonesië was te gevoelig – meteen de Poolse grens over, over botte bijl gesproken. Hiermee drijft Timmermans een wig tussen de Visegrádlanden en de rest van de Europese Unie, ’chapeau’, zou Buma  zeggen.

Op naar het volgende succes van onze Eurocommissaris. In maart 2016 sloot de EU een deal – uiteraard mede uitonderhandeld door onze polyglot Timmermans –  met Turkije met onder andere de volgende afspraken: 1. alle illegale vluchtelingen die via Turkije de Europese Unie binnenkomen worden teruggestuurd naar Turkije 2. Voor elke Syriër die wordt teruggestuurd naar Turkije neemt de EU een andere Syriër op 3. Turkije ontvangt voor deze deal netto 3 miljard euro, extra fondsen worden gereed gehouden.  O ja, en als doekje voor het bloeden werd de volgende tekst nog toegevoegd: er moet snel besloten worden of er nieuwe hoofdstukken in de gesprekken over de toetreding – tot de EU uiteraard –  van Turkije worden geopend. Wat is dat nu weer voor Koeterwaals. Dat betekent zoiets als ’ik zal snel besluiten of ik je eventueel gedeeltelijk ten huwelijk zal vragen’, so much voor deze verfoeilijke diplomatenabracadabra. Zou Timmermans deze passage bedacht hebben, waarschijnlijk heeft hij deze eerst laten lekken naar Ankara om toch maar zeker te zijn van een goede afloop van de onderhandelingen. Voor de zekerheid dikte hij dat lekken naar de Turken nog even aan met het bericht dat hij in Brussel wel even zal bevestigen dat hij aanwijzingen heeft dat die Gülen wel degelijk een rol heeft gespeeld in de Turkse coup, maar dit terzijde.

Voordat ik me laat afleiden terug naar de zogenaamde Turkije-deal. De realiteit is dat tot november vorig jaar duizenden Syriërs vanuit Turkije de Europese Unie zijn ingevlogen, ingevlogen ja, U leest het goed. Hiernaast zijn in totaal meer dan 30.000 Syriërs sinds het sluiten van de Turkijedeal illegaal de Griekse grens overgestoken. Tja, met de EU is afgesproken dat alle kosten betreffende de transfers van de ‘legale’ Syriërs voor rekening van de EU zijn, ander vervoer dan luchtvervoer kennen de Turken waarschijnlijk niet, hup, zo snel mogelijk weg met die Syriers zullen ze gedacht hebben. Van de Turkije-deal is alleen het financiële deel nagekomen, de EU heeft gedokt en de Turken hebben geen of een handvol Syriers teruggenomen. Die Turken hebben gewoon een werelddeal gesloten en steken die 3 miljard euro in hun zak, kunnen ze mooi de oorlog tegen de koerden in Noord-Syrië mee financieren, dank U wel meneer Timmermans.  Nog steeds steken illegale vluchtelingen de grens van Turkije en Griekenland over, maar daar heeft Griekenland – lees de EU – wat op gevonden. De Grieken nemen de vluchtelingen gewoon gevangen en deze kunnen vervolgens hun dagen wekenlang/maandelang slijten in erbarmelijke, mensonterende omstandigheden. Op deze manier probeert men de in Turkije verblijvende Syrische vluchtelingen voor te houden dat dit hun voorland is. Want de Syriërs wordt alles afgepakt behalve hun mobiele telefoon. Met deze wel heel cynische en onmenselijke tactiek probeert de EU het vluchtelingenprobleem te lijf te gaan, wederom chapeau zou……., nee laat maar.

Het morele kompas van de bevlogen carrièresocialist Timmermans wijst altijd naar een maakbare samenleving, maar de voortdurende wake-up call is bij hem aan dovemansoren gericht. Een klein geheimpje wil ik wel verklappen: de maakbare samenleving, geachte Troelstra-erfgenaam, bestaat niet. Het woord ’solidariteit’ staat in het vaste vocabulaire van Timmermans, voordat hij zijn gestreepte pyjama voor het slapen aantrekt oefent hij de uitspraak waarschijnlijk voor de badkamerspiegel.

Beste Frans Timmermans, volgens mij is de verdergaande integratie van ALLE aangesloten landen in de EU-waardengemeenschap veel meer gebaat bij het realiseren van grondrechten voor alle EU-burgers. Zover is het nog lang niet, een kleine greep: de Minister-president van Roemenie zegt plompverloren dat indien Szeklers – Hongaarse inwoners van het huidige Roemenië – hun vlag zouden ophangen naast die van de Roemeense op overheidsgebouwen er ze wat hem betreft ernaast moeten bungelen. De Hongaarse minderheid in Oekraïne wordt volledig beroofd van het recht op Hongaars taalonderwijs, wat in strijd is met basiswaarden van de EU. Een volledig etnische Hongaar die in Slowakije zijn of haar Hongaarse paspoort aanvraagt, verliest stante pede de Slowaakse nationaliteit. Zolang deze misstanden – en ik kan nog wel even doorgaan – blijven bestaan is het wellicht verstandig de prioriteiten en de navenante instrumenten ietwat bij te stellen. Ik weet, dit zijn geen sexy onderwerpen voor EU-vertegenwoordigers, maar het is keihard veldwerk dat met alle aandacht en kracht moet worden uitgevoerd. Liever kijkt Frans Timmermans naar andere verder gelegen horizonnen en verblijft hij hij in de high blue sky in de Tesla van Elon Musk. Daal eens af Frans, in de begintijd van je carrière werkte je toch als adviseur van Max van der Stoel, bij het Hoge Commissariaat inzake nationale minderheden van de OVSE…….

Alle Menschen werden Brüder…..

 

 

 

Frans timmert aan de wegmans” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s