Rammelend Referendum

Het raadgevend referendum wordt afgeschaft, vooral CDA en de VVD zijn zeer ontevreden over de effectiviteit van de wet, volslagen logisch uit het gezichtspunt van deze regentenpartijen. Maar D66? Waarom was deze partij ook al weer opgericht. Het politieke bestel moest op de schop en termen als ’democratische hervorming’ en ’bestuurlijke vernieuwing’ waren niet van de lucht, zelfs een ministerie van bestuurlijke vernieuwing kon op de palmares worden bijgeschreven.  Vandaar dat D66 al lang het standpunt huldigt dat referenda hun plaats zouden moeten hebben in de parlementaire democratie. Op de website van de partij is te lezen dat ’ D66 een voorstander is van het correctief bindend referendum dat als noodrem een aanvulling kan zijn op de parlementaire democratie’.

Dat ideaal is nooit verwezenlijkt maar de eerste stap, gezet door D66 ’er Boris van der Ham in de zin van een raadgevend referendum was de opmaat voor meer. Maar, de klok wordt volledig teruggedraaid, want in het coalitiecompromis liet D66 één van de partijkroonjuwelen achteloos vallen. Nu moet notabene de eigen verantwoordelijke D66 minister Ollongren dit kabinetstandpunt in de kamer verdedigen . Nu kun je een voor- of tegenstander zijn van referenda, maar D66 schudt zo  – zoals Wim Kok ooit zei – de ideologische veren van zich af. Pechtold is in geen velden of wegen te bekennen en Boris van der Ham geeft voor de camera teneergeslagen toe dat hij toch niet echt een goed gevoel bij de gang van zaken heeft.

D66 is nog wel één van de grootste voorvechters van onderwijs. Onderwijs, onderwijs, het is bij deze partij of je naar een kapotte grammofoon luistert, maar ondertussen morren en staken de leraren, er is 700 miljoen euro bijgekomen, slechts de helft die minimaal nodig was, hulde, goed werk hoor D66. Overigens mocht Arie Slob als staatsecretaris het vuile werk opknappen en de boze leraren te woord staan, Minister van Engelshoven – uiteraard D66 – gaf niet thuis .Dan maar jezelf onledig houden met het indienen van een wetsvoorstel voor het opheffen van de wet op majesteitsschennis, terecht overigens, maar als dit nu de nieuwe stokpaardjes van D66 moeten zijn, lijkt me prioriteit nummer 66!

Kijk, als deze partij nu eens de schoolstrijd over zou willen doen, dan zou mijn respect een beetje stijgen. Iedereen in Nederland weet volgens mij heel goed dat de wet op bijzonder onderwijs nou niet bepaald helpt om immigranten te laten integreren, maar dit kroonjuweel zal het CDA natuurlijk nooit willen laten vallen. Het CDA kun je moeilijk van consequent gedrag ‘verdenken’, maar deze rode lijn gaan de Christendemocraten niet over. Bij D66 is elke rode lijn vakkundig uitgegumd. Het is al fout gegaan toen de apostrof van D’66 eruit gehaald werd, volgens mij staat de ’D’ nu voor Deftigdoenerij – zie parmantige Pechtold – of Draaikonten, of liever nog Delete. Ik heb nog wel een voorstel voor een originele naam, namelijk PP66, PipoPartij 66. Ach, laat ook maar, want Hans van Mierlo draait zich al regelmatig om in zijn graf, laten we ‘Pipo’ Cor Witschge  met rust laten.

Arme Halbe Zijlstra. Deze Ooststellingwerfer – oud-secretaris van een duivensportvereniging –  had reeds grote geopolitieke dromen, uiteindelijk werd het een Haagse nachtmerrie. Ja, hij had de datsja –   waarschijnlijk had hij eerst ’dacia’ in zijn speech opgenomen wat op het laatste moment werd gecorrigeerd  door één van zijn medewerkers – van Poetin van binnen gezien. Groot-Rusland realiseren zou een concreet doel van Poetin zijn. Hier had de complete Nederlandse pers al onraad kunnen ruiken, want de KGB-communist  Poetin droomt niet van Groot-Rusland maar van het herstellen van de aloude Sovjetunie, die is nog wel even van een ander formaat, Halbe!

In deze zin is de wedergeboorte van de DDR voor Poetin ’nice to have’. Volgens de ’geheime’ bron bleek Halbe het allemaal niet goed begrepen te hebben. Kortom, Halbe pronkte met andermans veren, die uiteindelijk ook nog andere kleuren hadden. Wat overbleef was een kale kip, nou ja, haan dan. Ooststellingwerf ligt in de provincie Friesland maar westelijk van deze regio is er geen Fries te vinden die Ooststellingwervers als Friezen beschouwt, ze praten overigens geen Fries, maar ’krumme’. Drenthen zijn het ook niet, alhoewel geologisch een deel van Ooststellingwerf tot Drenthe behoort. Tja, hier komt het ’kleine mensensyndroom’ al snel om de hoek kijken. Één troost voor Halbe: volgens de Russische pers is hij eigenlijk ontslagen door Poetin, dat voelt beter als ontslag door een Volkskrantjournaliste die de val voor Halbe zette.

De biografie van Max van der Stoel is uit, hij was één van de weinige PvdA’ers waar ik een groot respect voor had, die man is duidelijk in de verkeerde partij terecht gekomen. Zo had hij een stokje willen steken voor de benoeming van André van der Louw als burgemeester van Rotterdam die hij een te PSP-erige instelling verweet. Dat lukte hem tot zijn spijt niet waarop van der Louw als burgemeester pardoes de gemeenteambtenaren op 1 mei vrijaf gaf en de rode vlag uithing op het stadhuis. Ik weet niet waar van der Louw zijn socialistische denkbeelden heeft opgedaan, waarschijnlijk niet tijdens zijn hoogst genoten opleiding, de avondhandelsschool. Van der Stoel’s ’finest moment’ was toen hij Jorge Zorreguieta ervan kon overtuigen niet het huwelijk van Willem en Maxima bij te wonen, een staaltje van 24 karaatsdiplomatie. Willem kon zijn woede niet helemaal inhouden toen hij in de media verklaarde dat de breed gedragen mening in Nederland over zijn aanstaande schoonvader ’ook een mening’ was. Je zou bijna nostalgisch worden, waar vinden we zulke uitstekende diplomaten/politici nog.

Ruud Lubbers is overleden, of je hem een groot staatsman mag noemen weet ik niet, maar hij heeft Nederland wel door moeilijke periodes heen geloodst. Hij was zeker geen bangerik, hij diende gewoon een grote menigte anti-kruisrakettendemonstranten van repliek. De oud-premier had veel bijnamen, mij schoot bij het overlijdensbericht meteen ’de dekhengst van Kralingen’ binnen, maar dat heeft onmiskenbaar met mijn preoccupatie te maken. Aardig vond ik het bericht van een NOS-verslaggever dat hij niet de voorzitter van de Europese Commissie is geworden, omdat hij ook op Europees vlak zijn mening er altijd wilde doordrukken. Volgens mij was Bondskanselier Helmut Kohl, op zijn zachtst gezegd niet geamuseerd toen Ruud hem meldde dat hij tegen de hereniging van Duitsland was, exit Ruud. Ik kon me de zienswijze van Lubbers toen al voorstellen, als je beseft dat hij op 7 mei 1939 te Rotterdam is geboren.

Één van de kandidaten voor een Oscar voor beste buitenlandse film is ’on body and soul’ van de Hongaarse regisseuse Ildikó Enyedi, werkelijk een aanrader. Geen film voor vegetariërs en degenen die niet tegen beelden van het slachten van dieren kunnen, maar de film verbeeldt treffend de voortdurende strijd van ons mensen tussen lichaam en ziel. Hier een balans vinden is geen sinecure, het is volgens mij weinigen gegeven, ik onderneem iedere morgen een nieuwe poging.

Mart Smeets is weer terug in De Wereld Draait Door. Ik heb altijd een ambivalent gevoel bij Mart gehad. Aan de ene kant een zeer bekwaam sportjournalist/verslaggever met veel feitenkennis, die een grote passie voor sport heeft en deze over kan brengen. Aan de andere kant – mag ik dat zeggen, ja, dat mag ik zeggen – een arrogante, grootsprakerige betweter die zich  – overigens prachtig om te zien/horen – geweldig neerbuigend kan gedragen, vraag Matthijs van Nieuwkerk maar. Mart meldt na het bespreken van de openingsceremonie van de Olympische Spelen bij DWDD dat commentaar hierbij geven extreem moeilijk is, maar hijzelf was er een meester in. Ik vraag me nog steeds af of hij dit serieus bedoelde, ik vrees van wel.

De zus van Kim Jong Un mocht afreizen naar de Olympische openingsceremonie in Zuid-Korea, je zou er bijna een traan om laten. Nu zijn er volgens mij twee mogelijkheden, of het was niet echt de zus van, of wel. In de eerste versie wordt de ’stand in’ bij terugkomst meteen vastgezet, gemarteld, verhoord en daarna waarschijnlijk naar de hemelse Kim Jong Il gezonden, de tweede versie ziet er ongeveer hetzelfde uit. Laten we ons niet vergissen, check maar eens op Google hoe deze wrede moordenaar zoal met familieleden omgaat. Al die gestes van Noord-Korea, ik vertrouw het allemaal voor geen meter, die Kim is volgens mij paranoia in het kwadraat en droomt elke nacht van zijn eigen eliminatie door Bin Laden die eigenlijk voor de CIA werkt.

Wat een helden/heldinnen zijn onze schaatsers en schaatsters, inclusief T.J Flowers ofwel Ted-Jan Bloemen.  Sven Kramer zakte op de 10 km helaas door het ijs, maar de manier waarop hij de pers te woord staat en met zijn verlies omging, petje af, of chapeau zoals Sybrand Buma zou zeggen. Wat een trieste bedoening zijn al die voetbaltrainers/voetballers hierbij vergeleken, de meeste commentaren doen pijn aan de oren. Dit geldt trouwens ook voor het Studio Voetbal. Zonder geluid is dit programma een prima testbeeld, met geluid overigens ook.  Maar goed, terug naar de medailleregen in Zuid-Korea, dat Nederlandse schaatsteam is werkelijk een pronkjuweel, het mooist aangeduid met de volgende tekst op de Nederlandse driekleur:

SORRY MR PRESIDENT TRUMP, THE NETHERLANDS FIRST, SECOND AND THIRD

Op naar de volgende medailles!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s