Quote van de dag 21 maart 2021: waar (prinses) Irene kwam, was altijd ophef

Was getekend: Daniela Hooghiemstra, historica. Op de NOS-site meende de verslaggever van dienst er nog een schepje boven op te doen door een vergelijking te trekken met het illustere echtpaar Harry en Meghan; ’Irene en Carlos waren onze Harry en Meghan’.

Nederlandse royaltywatchers weten het allemaal nog precies. De Nederlandse Koninklijke familie heeft een Protestantse traditie maar Prinses Irene brak hiermee op tamelijk brute wijze. In het grootste geheim liet zich zich – nota bene – in Rome herdopen. Even daarna besloot het Koningshuis de Rooms-Katholieke herdoop toch maar officieel te publiceren. We schrijven het jaar 1964, in het verzuilde Nederland was het Protestantse smaldeel niet echt ’amused’.

Hiernaast was Irene’s verloofde ene Carlos Hugo van Bourbon, Spaanse prins, maar zonder troon. Tja, met het Rooms-Katholieke Spanje heeft Nederland natuurlijk een ’interessant’ verleden, ik zeg allen maar tachtigjarige oorlog….. Bovendien probeerde Carlos eerst ’vriendjes te spelen’ met dictatator Franco, maar toen deze strategie mislukte werd hij van de weeromstuit tegenstander van El Generalisimo. In de rol van linkse vrijheidsstrijder. Linksom of rechtsom wilde Carlos de Spaanse troon hoe dan ook weer bestijgen.

Veel Nederlanders vonden dat Irene’s gedrag de identiteit van Nederland in gevaar bracht. Hee, waar horen we dit tegenwoordig wel meer? Hare Koninklijke Hoogheid kreeg te maken met een ’tsunami’ van kritiek. Links Nederland veroordeelde haar vanwege de Franco-avances van manlief, Protestant Nederland voelde zich aan het kruis genageld. De ontzuiling en ontkerkelijking in Nederland was inmiddels aangevangen en nu dreef Irene het overgebleven Christelijke volksdeel ook nog definitief in de armen van die verdoemde papen. De ramp was compleet. Reddeloos, redeloos en radeloos, deze woorden zouden nog door menig predikant worden uitgesproken tijdens de zondagspreek.

Na haar herdoop begin 1964 trouwde Irene later dat jaar met haar Prins op het witte paard in Rome. Op dezelfde dag nog bracht het kersverse echtpaar al een bezoek aan Paus Paulus VI. Hoe noem je zo’n – ongegeneerde – handelswijze?  Een ’naschop in het (Nederlands) Hervormde kruis.’ De enige pleister op de Protestantse wonde was dat tijdens de huwelijke inzegening het Nederlandse kabinet en leden van het Koninklijk huis schitterden door afwezigheid.

Ja ja, het was me er ééntje die Irene. De ’mooiste aller Nederlandse prinsessen’ veroorzaakte heftige reacties in de Nederlandse samenleving. ’You loved her or You hated her’. Het huwelijk met Carlos strandde in 1981, Irene stortte zich vervolgens op de natuur en spiritualiteit. In de media verschenen berichten dat ze bomen omarmde en met ze praatte. Tja, met zo’n stressvol en turbulent verleden kan ik mij voorstellen dat de stem van de natuur uitkomst kan bieden. Wellicht waardeert Irene Thierry Baudet daarom in enige mate. Waarom? Thierry interesseert zich namelijk ook voor de natuur, meer in het bijzonder voor uilen. Bijvoorbeeld die van Minerva….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s