Frank de Boer Bondscoach. Waarschijnlijk is Louis van Gaal woedend!

De KNVB had 3 willekeurige kandidaten in de pot voor de opvolging van Ronald Koeman als bondscoach van het Nederlands elftal. Dat bleek achteraf en ik moet zeggen, het was een goedkope truc van KNVB-directeur Eric Gudde. Van Frank Rijkaard was bekend dat hij geen interesse had in een voortzetting van zijn trainerscarrière en van Peter Bosz weten we dat het een (zeldzaam) betrouwbare trainer/coach is. Hij hangt zijn lopende contract bij Bayer Leverkusen nu eenmaal niet aan de wilgen. Conclusie: de KNVB had één kandidaat op het oog en dat was Frank de Boer, geboren te Hoorn, opgegroeid te Grootebroek. (West-friesland)

Frankie is een sympathieke jongen met en karakteristiek nasaal stemgeluid, net als zijn tweelingbroer Ronald. DJ Edwin Evers heeft de twee jaren geparodieerd op de radio, dat was elke keer smullen geblazen. De gebroeders sloten in 2005 hun actieve voetballoopbaan af in Qatar en ’berichtten’ regelmatig over hun Arabische avonturen aan Edwin Evers. Eerst ontkenden ze de overgang, maar Evers kreeg het er wel uit. Natuurlijk vertrokken de gebroeders om sportieve redenen. Het was natuurlijk ook een zware competitie daar in Qatar. Geheelonthouding, geen seks en sterke ploegen zoals Inter Qatar, Deportivo de Qatar, Real de Qatar. Een giller van een parodie die Qatar-impressies. Overigens was het de Boertjes van harte gegund om nog wat oliedollars in de zak te steken. Bijgaand een sketch over hun transfer naar het soepjurkenlandje.

Even wat serieuzer? Ok. Louis van Gaal’s ego heeft de laatste week wel een forse deuk opgelopen, hij stond niet eens op de longlist van de KNVB. Hoe kan dat nu vraagt Louis zich waarschijnlijk nog vertwijfeld af. Truus – King Louis’ echtgenote – werd immer door de ervaren oefenmeester opgevoerd als de reden dat hij inmiddels geniet van zijn voetbalpensioen. Maar Louis zou Louis niet zijn als hij toch altijd een piepklein kiertje openlaat voor een terugkeer. Hij zette zelf de deur nog iets verder open toen hij in deze bondscoach-stoelendans aan voetbalverslaggever Arno Vermeulen (de witte Chinees volgens Johan Derksen) meldde dat ’hij best na wil denken als de KNVB hem polst’.

Ja, deksel op je neus Louistje! Grappig genoeg was de grootste criticaster van Louis – uiteraard Johan Derksen – een grote voorstander voor de ’Tulpengeneraaloplossing’. Sterker nog, ‘sigaar/snor’ vond dat van Gaal een morele verplichting had om het Nederlands elftal onder zijn hoede te nemen. Reden: ’Oranje had Louis zóóóóveel gebracht in zijn trainingscarrière. ’ Zou de waarheid overigens niet (tevens) precies andersom liggen Johan? Sinds het Veronica inside-gesodemieter over racisme en het Judasgedrag van presentator Wilfred Genee is het een beetje mis in Johan’s bovenkamer. Moraliteit in de voetballerij Johan? Zou je jezelf toch bijna belachelijk maken……..

Via via kwamen de voorkeuren van de spelers een beetje aan het licht. De naam van Frank de Boer werd al vroeg genoemd, maar verrassenderwijs bevond zich Henk ten Cate daar ook tussen. De laatste jaren is Henk’s trainerscarriè een beetje in het slop geraakt, ik ontdek voornamelijk Chinees/Arabische clubs op zijn conduitestaat. Ten Cate voelde zich wederom gestreeld door de ’oranje-interesse’. Wederom? Ja, in 2017 dacht de Amsterdamse oefenmeester al een deal te hebben met de KNVB, maar op het laatste moment ging de ’leeuwenbeker’ aan hem voorbij. Een beetje tragisch verhaal, ja een gegeven woord is in de voetballerij evenveel waard als een Judaskus. Daar weet die enge Wilfred Genee alles van…..

Is Frankie tenslotte een ’goeie’ voor het van talent én ervaring barstende Oranje? Bij Ajax heeft de Boer uitstekend gepresteerd, hij werd maar liefst 4 keer kampioen. Bovendien gebeurde er in zijn trainersperiode van alles met de club. Paleisrevoluties, (anti) Johan Cruijfkampen, een oud-voorzitter (Uri Coronel) die een (afluister)adviesfirma in de hand nam die zelfs voor dictator Ceaușescu had gewerkt, opgewonden standje Edgar Davids die Cruijff ervan betichtte racistisch uit de hoek te komen, Wim Jonk die moest vertrekken etc etc. Frank bleef stoïcijns en bemoeide zich alleen met zijn voetballers. Eigenlijk vind ik dat achteraf een grotere prestatie dan al die kampioenschappen bij elkaar. Die overigens behaald werden met – vaak – oersaai voetbal.

Na Ajax is het op zijn zachtst gezegd niet helemaal jofel gegaan met Frankie. Bij het Engelse Crystal Palace werd hij na 77 dagen ontslagen met 0 punten op zak. Collega José Mourinho sprak de volgende ’wijze’ woorden: ’Frank de Boer is de slechtste trainer uit de geschiedenis van de English premier league’. Ach, Mourinho. Hierbij mijn oordeel over deze Portugese trainer: de grootste barbaar/blaaskaak van het ganse trainerswereldje’. Zelfs Maradonna kan niet aan hem tippen. En Louis van Gaal al helemaal niet……Voor Frank’s Engelse avontuur  was Internazionale Milan ook al geen doorslaand succes: op 9 augustus 2016 aangesteld, op 1 november 2016  ging fronsende Frank alweer af door de zijdeur.

Toch ben ik van mening dat Frankie het (bondscoach)boegbeeld van Oranje kan worden. Door en door Hollands, wars van kouwe drukte én resultaatgericht. De Boer baalt zelfs als hij verliest met een potje sjoelen, that’s the spirit! Bovendien heeft de geboren West-Fries geruime ervaring in het interlandvoetbal onder Bert van Marwijk. In 2010 werden ’we’ in Zuid-Afrika – bijna – wereldkampioen en Frankie was erbij als assistent.

Tot slot roep ik Edwin Evers nadrukkelijk op de gebroeders de Boerparodieën weer op te pakken. Als ’teaser’ hieronder de link naar het prachtige  lied dat de broertjes al wat jaartjes geleden ten gehore brachten. ’Geld is niet belangrijk, ook niet een miljoen, we worden liever met z’n allen wereldkampioen’. Dit was één van de meest in het oog springende teksten van deze meezinger. Het nummer werd uitgebracht naar aanleiding van het WK voetbal van 1998. Toen lukte het niet, dan maar in 2022, Frank? Nota bene nog in Qatar ook!

(van de website www.qatar2022.qa gehaald) Qatar will host a fantastic world cup (Frank de Boer, bondscoach 1970 – )

Helaas, wel een WK met bloed aan de paal……….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s