Hongaar vraagt aan een Vlaming: jullie Belgen spreken toch Vlaams?

Bovenstaande vraag hebben Hongaren mij persoonlijk nooit gesteld, vanwege het simpele feit dat ik geen Belg ben. En ook geen Waal of Vlaming. Indien U Vlaming bent kan ik me overigens zeer goed voorstellen dat U deze vraag wel eens gesteld heeft gekregen. Sterker nog, hoogstwaarschijnlijk meerdere malen. Dit durf ik met stelligheid te formuleren, omdat deze ’Vlaamse taalvraag’ mij regelmatig ter ore is gekomen toen ik mij in de buurt van Hongaren en Belgen bevond. Voor de ’leut’ trek in nu even ’Belgenkleren’ aan en geef als Belg – of Vlaming – antwoord op deze ’one million dollar question.’

Ten eerste zou ik antwoorden dat ik het een grove belediging vind dat ik wordt aangesproken met de titel ’Belg’. Ik zou de onwetende vragensteller met schuim op mijn mond toebijten dat België niet bestaat en dat ik overigens familie ben van de grootste Belgische politicus aller tijden, ene Bart de Wever. Maar het zou ook Tom van Grieken kunnen zijn. Waarschijnlijk ben ik de halve achterneef van de Wever en aangetrouwde achterzwager van van Grieken. Dus probeer mij niet te kleineren, jij onderkruipselige Hongaarse vragensteller. Ik spreek jou toch ook niet aan met ’Harzburger’!

Nadat het schuim op mijn aangelopen rooie kop enigszins zou zijn vervlogen was ik verder gegaan met uitvaren. Weet dat Hongaarse onderkruipsel niet dat er ook een Duitstalige minderheid woont in het nepland België? Vanwege het broederschap dat we voelen met deze Duitstaligen beschouwen we hen als gelijkgestemden. Uiteraard dient voor de ’Duits/Belgische gebiedsdelen ’Anschluss’ bevorderd te worden met Vlaanderen, maar dit terzijde. Zoals gezegd beschouwen wij onze Duitstalige broeders als gelijkgestemden, maar niet als gelijken. Dat zou een beetje ver gaan, want helden als voetballer Kevin de Bruyne en wielrenner Eddie Merckc komen uit het Vlaamse vlakke land, moeten we nog meer helden aanstippen? Welaan, nog ééntje dan, Jacques Brel heeft dan wel veel in die rare Franse taal gezongen, maar hij is wel geboren in Schaarbeek.

Ja, inderdaad we spreken Vlaams, één van de ’schoonste’ talen ter wereld. Boze tongen die beweren dat Vlaams een variant is van het Nederlands proberen slechts onze trotse Vlaamse nationaliteit te ondergraven. De Belgische grondwet vermeldt van ambtswege dat het Nederlands één van de 3  talen – naast het Frans en Duits – is op Belgisch grondgebied. Maar wij Vlamingen erkennen deze grondwet uiteraard niet en wel om één simpele reden: België bestaat niet en heeft nooit bestaan. Hiermee is deze (rechtskundige) redekaveling ’erledigt’. Ik vraag U verschoning voor deze Duitse term, onze Duitstalige minderheid verdient echter ook in het zonnetje gezet te worden.

Één van de kenmerken van een ’echte’ taal is dat er diverse tongvallen binnen de (hoofd)taalgroep bestaan. Uiteraard is dit ook het geval in ons vaderland. Ik kan U bevestigen dat in Harelbeke een heel ander slag Vlaams wordt gesproken dan – pak ’m beet – in Lommel. Of in Sluis. Sluis? Maar die plaats bevindt zich toch in het Nederlandse Zeeuwsch-Vlaanderen. Inderdaad, U zegt het goed: ’VLAANDEREN’. Cultureel, historisch en geografisch bevindt zich deze regio tot het historische Groot-Vlaanderen. Het wordt hoog tijd dat onze gebiedseisen met de hoogste spoed kenbaar worden gemaakt aan de Nederlandse regering!

Voorts wil ik U er op wijzen dat zelfs een grote groep Nederlanders van mening is dat Vlaanderen een van ambtswege erkende natie zou moeten zijn. Reeds in 1982 werd het Vlaamse onafhankelijkheidsstreven ondersteund door de Nederlandse popgroep ’het Goede Doel’. De zanger van deze groep brengt in dit lied de volgende tekst ten gehore: ’België, dat land bestaat niet echt’. Een ondubbelzinnige erkenning van Vlaanderen, dat is de stellige gevolgtrekking die valt op te maken uit de mond van popgroepleadzanger Henk Westbroek. In de kantlijn wil ik trouwens opmerken dat Westbroek een wijk is in de Vlaamse stad Dendermonde. Ik zou zeggen: toeval bestaat niet.

Tot slot wil ik nog wel enige buigzaamheid (het woord coulance bezigen wij niet) betrachten ten aanzien van de domme Hongaarse vragensteller. Zijn vraag behelst namelijk dat alle – zogenaamde – Belgen Vlaams spreken en dat is als een loftuiting te beschouwen. Oh, zoete dromen, als alle Walen eens vloeiend Vlaams zouden kunnen spreken! Wij Vlamingen zijn overigens alle zeer bedreven in de gebruikmaking van de Franse taal. Daarmee is maar weer eens en te meer bewezen dat Vlamingen wereldburgers zijn en Walen armzalige provincialen.

Na de Vlaamse onafhankelijkheidsverklaring komen Walen er met een Belgisch paspoort er bij ons niet meer in. Laten ze maar snel een ander schriftuur organiseren. Welk? Een Frans-Guyaans paspoort bijvoorbeeld. En daar geldt in alle gevallen een visumplicht voor!

Met vaderlandslievende groetjes,

Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad (geboren te Namen, Wallonië). Maar iek voele mij Vlaming avec tout mon coeur. PS: en soms Europeaan, als het me past……)

Zij zullen hem niet temmen, de fiere Vlaamse Leeuw,
Al dreigen zij zijn vrijheid met kluisters en geschreeuw
.

Eerste twee zinnen uit ’de Vlaamse Leeuw’, het ambtshalve volkslied van ’ons’ Vlaanderen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s