Ademloos Ajax: Aswoensdag in Madrid

Gerrie_Mühren

Gerrie Mühren en Johan Cruijff vieren hun eigen feestje in de hemel, wat een ’perfect game’ legden de Godenzonen op de mat in Santiago Bernabéu. Als Feyenoordfan zat ik gisteren uiteraard als groot Ajaxsupporter voor de buis. Als het om internationaal voetbal gaat dienen we schouder aan schouder te staan. Geen discussie.

Oude tijden herleven, Louis – schipper naast God – van Gaal werd maar weer eens op de hak genomen toen hij meldde dat Ajax in staat moet zijn om de Champions League te winnen. Die Louis moet toch iets met hogere machten te maken hebben, vanaf nu is niets meer onmogelijk. De Ajax ’jonkies’ straften de regentenclub uit Madrid genadeloos af, Sergio Ramos zat erbij en keek ernaar. Hoogmoed komt altijd voor de val, zijn opzettelijk gefixte gele kaart in Amsterdam haalt geen fluit meer uit. De kwartfinale is in rook opgegaan, Real Madrid kan ’zakkies plakk’n’.

De mooiste goal? Met alle respect voor de andere ’goalgetters’, van mij krijgt Lasse Schöne de gouden medaille. Met een timmermansoog beoordeelde hij de situatie voordat hij zijn magistrale vrije trap binnenkrulde. De Deense international wordt binnenkort 33 jaar en in de herfst van zijn carrière bereikt hij grote hoogten. Het pikante is dat zijn vervanger vóór zijn goal – Kasper Dolberg – al klaar stond om voor hem in te vallen. Schöne nam afscheid met de mooiste afscheidsgroet die je bedenken kunt, eenvoudigweg ’Danish Dynamite’!

Het kantelmoment in deze wedstrijd? Eigenlijk waren het er twee en wel in de eerste 7 minuten van de wedstrijd. Eerst de kopbal op de lat van de Madrilenen en daarna het antwoord van Hakim Ziyech. Daarna geloofde ik voor 100% in de goede afloop. Wat is het toch dood- en doodzonde dat deze technicus met Marokkaanse roots geen Nederlands international is geworden. Verwijten doe ik hem dat niet hoor, een ieder dient zijn hart te volgen. De enige die hier een boetekleed zou kunnen aantrekken is voormalig bondscoach Danny Blind die Ziyech aanvankelijk wel erg opzichtig links liet liggen.

Maar daar gaat het natuurlijk nu niet om. Ajax geeft het Nederlandse voetbal op clubniveau weer glans en kan – en passant weer – 10 miljoen UEFA euro’s op de Amsterdamse bankrekening bijschrijven. Overigens ’moet’ die Championsleague dit jaar gewonnen worden, want vanaf nu vliegen er nog meer buitenlandse aasgieren naar Schiphol, Ajax wacht dan weer de volgende opbouwfase. Ik weet niet of het qua loting kan, maar de perfecte apotheose zou zijn indien Ajax in de Europese finale die Arabische soepjurkenclub Paris Saint-Germain van het veld afspoelt. Het liefst met een oliespuit!

Tegen het einde van de wedstrijd moest ik denken aan wijlen Gerrie Mühren. Frenkie de Jong meende voor het eigen strafschopgebied te moeten kappen en draaien met die baardmans van een Karim Benzema in zijn rug. Dit signaal van superioriteit had fataal kunnen aflopen als Benzema vervolgens niet zelf over zijn eigen benen struikelde. Gelukkig was bij dit ’bedrijfsongevalletje’ geen vuiltje aan de lucht geweest, Ajax stond immers al met 1 – 4 voor. In 1973, in het jaar dat de Godenzonen voor de derde maal in successie de Europacup 1 wonnen vertoonde de Volendammer Mühren ook een dergelijk gedrag van suprematie. Een lange boogbal van Wim Suurbier ving hij ’dood’ op en vervolgens daagde hij het Spaanse (regenten)publiek uit door wat voetbalacrobatiek uit te voeren ( zij bijgaande link https://www.youtube.com/watch?v=U_UE0lNSaE0)

Bij Frenkie de Jong lukte deze ultieme vernederingstactiek niet helemaal, maar wat niet is kan nog komen. Wat mij betreft heb je vrij baan Frenkie nadat je met Ajax voor de tweede maal de Championsleague hebt gewonnen. Waarschijnlijk zal deze gedachte bij dagdromen blijven, Nederlandse topvoetballers zijn in de bloei van hun loopbaan niet meer op de Nederlandse velden te vinden. Het is niet anders. Nu ja, beter zo dan een trieste uitverkoop van de club één of andere bedoeïenenbende van het Arabisch schiereiland.

Het slotbeeld van de avond was ook magisch. De uit zijn bol gaande wisselspeler Klaas-Jan Huntelaar – in het Spaans Jan Klas Hoentelar – speelde na afloop nog even voor stierenvechter voor de uitzinnige meegereisde Ajaxsupporters. De – nota bene oud Real Madrid – aanvaller gebruikte als ’rooie lap’ een maagdelijk wit shirt van een Realspeler. Onwillekeurig moest ik denken aan het iconische beeld van Ronald Koeman die zijn bips(je) afveegt met het maagdelijke witte ’Deutschnationalshirt’ van Olaf Thon. U weet vast nog wel op welke dag in de wereldgeschienis voorgaande handeling plaatsvond…….

De herdertjes lagen bij nachte, zij lagen bij nacht in het veld. Dááár hoorden ze Engelen zingen: AJAX! AJAX! AJAX!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s