Airport Kabul, departures: Washington, Amsterdam, London etc. Arrivals: Beijing (China)………

Die inlichtingendiensten van de Verenigde Staten kunnen binnenkort een grondige wijziging van hun personeelsbestand verwachten. Intern zal Joe Biden namelijk des duivels gereageerd hebben, hem was een heel andere opmars van de Taliban voorgespiegeld door zijn ’intelligence officers’. Vorige week nog meldde hij dat het nog wel maanden kan duren dat de Taliban de hoofdstad Kaboel onder controle zullen krijgen. Maar zelfs dit scenario was volgens de president nog niet zeker als de Afghaanse regeringstroepen maar willen vechten. ’They need to fight’ sprak hij afgemeten voor de camera’s. Welnu, dat hebben we gezien arme Joe, de situatie leek meer op die van ’dolle dinsdag’ in het najaar van 1944. Veel Duitsers vertrokken halsoverkop uit het bezette Nederland, om er vervolgens terug te keren. Dit laatste zal niet gebeuren in Afghanistan, de Taliban zijn terug om voorlopig niet meer te verdwijnen.

Intussen lopen Talibanleiders al maanden de deur plat bij de Chinezen die ’de studenten’ – de letterlijke vertaling van Taliban – met alle egards ontvangen. In de internationale pers zagen we een hoge Taliban-vertegenwoordiger en de Chinese minister van buitenlandse zaken Wang Yi gebroederlijk naast elkaar poseren. De foto dateert van eind juli, het zegt veel – zo niet alles – dat de Chinese staatsmedia de foto vrijgegeven hebben aan de internationale pers. In feite is het de de facto erkenning van de Taliban als officiële vertegenwoordigers van de staat Afghanistan. Nu deze ’studenten’ het grootste deel van het land in handen hebben zal het wel niet lang duren dat China de Taliban feliciteert met het toetreden tot de rechtmatige regering van Afghanistan. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken heeft de tekst van het officiële communiqué al maanden in de la liggen.

Hiermee loopt China (alweer) mijlen vooruit op de rest van de internationale gemeenschap. Bij de NAVO-lidstaten bijvoorbeeld wordt de status van de Taliban nog immer als ’terroristisch’ bestempeld. Op deze wijze krijgen de Chinezen Afganistan op een presenteerblaadje aangeboden, er wordt ze geen strobreed in de weg gelegd. De westerse geallieerden zijn met de staart tussen de benen vertrokken, hun belastingbetalers hebben niets voor hun bijdrage teruggkregen. Meer dan 1000 miljard Dollar kostte het verblijf van de Amerikaanse militairen in het Aziatische land, een astronomisch bedrag. Hier bovenop komen uiteraard nog de militaire inspanningen van de NAVO-bondgenoten – waaronder Nederland – die tevens in de miljarden lopen….

De Chinezen lachen zich een kriek, het huidige scenario is een zoete droom die uitkomt. De ’westerlingen’ hebben zich blauw betaald aan een missie die volledig in de soep is gelopen en de nieuwe machthebbers behoeven een internationale partner die hen in het zadel houdt. Voor Xi Jinping is er nu sprake van een win-win-winsituatie. De eerste ’win’: de Amerikanen en hun bondgenoten zijn weg, ze hebben geld als water uitgegeven met ’0-resultaat’. Reken maar dat de Chinese media dit fantastisch zullen ’spinnen’, de gemiddelde Chinees zal nog meer vertrouwen krijgen in de geopolitiek van de communistische partij.

De tweede ’win’ betreft de veiligheid. Afghanistan grenst in het noordoosten aan China, het is van eminent belang dat er geen ’verkeer’ op gang komt tussen de Talibaan en Oeigoerse terroristen (in onze ogen: vrijheidsstrijders). Dat gevaar wil Xi Jinping volledig uitsluiten, internationaal gezien zijn de Oeigoeren toch al een hoofdpijndossier voor hem. Uiteraard zullen de fundamentalistische Talibanbaarden zaken willen doen met de atheïstische Chinezen. Alles in ruil voor een vruchtbare economische relatie, de Taliban heeft in eerste instantie behoefte aan moneten en een grote wereldspeler die hun machtsbasis ondersteunt.

De derde ’win’ smaakt voor de Chinezen als zoete paarse rijstpap. Afghanistan is grotendeels onontgonnen, de grond zit vol met waardevolle delfstoffen, waaronder het zeldzame lithium. (U weet wel, de materie die ook in Uw mobiele telefoon is aan te treffen). Het zal niet lang duren voordat de ’drillplatforms’ de Afghaanse grond zullen testen, weldra zullen miljoenen tonnen waardevolle aardmetalen richting China worden getransporteerd. En voor een relatief lage kostprijs, ook dat nog. De wijde zakken van de Taliban zullen worden gevuld met klinkende munten die ze uiteraard niet uit zullen geven aan meisjesonderwijs. Persoonlijke verrijking zal de klok slaan, maar dat zal de Chinezen een zorg zijn, het enige nadeel is dat de infrastructuur nog zwaar achterloopt in het Afghaanse land. Maar ook dat is een uitdaging voor de Chinezen, het Belt and road initiative kan op deze wijze immers een volgende ’boost’ krijgen.

Hoe zat het eigenlijk met de taak van onze militairen? Die kregen akkoord van de regering en parlement om naar Afghanistan af te reizen, maar alleen onder de noemer van ’wederopbouw’. Het winnen van de ’hearts en minds’ van de Afghanen, dat was de voorwaarde van – vooral – linkse partijen. Wat daarvan terecht is gekomen is nu genoegzaam bekend……….. Achteraf kregen de meeste Nederlandse politici nog een dolk in de rug, Joe Biden verklaarde immers dat wederopbouw nooit een onderdeel van het militaire takenpakket is geweest. Terrorisme bestrijden was de eerste, tweede en derde reden voor de Amerikaanse aanwezigheid in het verscheurde land.

Ach, Nederland stelt militair natuurlijk sowieso geen fluit voor en geopolitiek is een woord dat simpelweg niet existeert in het Nederlandse parlement. Navelstaarderij is gemeengoed in de polderpolitiek, het is niet anders….

En Xi Jinping? Die keek westwaarts en zag dat het goed was…..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s