Quote van week 32 2021: ’we zitten natuurlijk als CDA in de shit’

Was getekend: oud CDA-kamerlid Chris van Dam die zich grote zorgen maakt over de existentiële crisis waarin het CDA zich – al jaren – bevindt. Overigens had ik als kop ook kunnen kiezen voor de uitspraak van Henriëtte van Hedel, CDA-bestuurslid in Noord-Brabant die het volgende zei over de neergang van de Christendemocraten: ’we kunnen blijven zeggen dat we de rust moeten bewaren, maar dan krijgen we de rust van het kerkhof.’. Tja, het woord ’CRISIS’ is zeer van toepassing op het CDA dat ook nog een leider tegen wil en dank heeft in de persoon van Wopke Hoekstra. Want was het niet uitgerekend deze CDA’er die beweerde geen lijsttrekker van zijn partij te willen worden, omdat hij zich meer senang voelt in de positie van ’bestuurder’?

Tot overmaat van ramp is het CDA – materieel gezien dan – al opgesplitst., getuige de geboorte van de zogenaamde stichting sociale Christendemocratie, nog net geen nieuwe partij……..Deze groep van kritische CDA-leden wil op geen enkele manier gelinkt worden aan de ’moederpartij’, om ’te voorkomen dat het kritische vermogen verloren gaat’. de a contario redenering leidt tot de volgende onontkoombare conclusie: blijkbaar is het niet meer mogelijk in de ’boezem’ van het CDA kritische noten te kraken.

Interim partijvoorzitter Marnix van Rij is ’not amused’ met de oprichting van de stichting: ’een verdeeld huis zal geen kiezers terugwinnen’ sprak hij vorige week op onheilspellende wijze’. Daar zit wat in, maar met deze conclusie gaat van Rij voorbij aan een al langer vaststaand feit: sinds decennia zijn CDA’ers al verdeeld tot op het bot. Dit kon gemaskeerd worden door een paar uitschieters – bijvoorbeeld onder Jan-Peter Balkenende – en verscheidene regeringsdeelnames. Maar het echec in verband met de PVV-samenwerking heeft diepe sporen getrokken tussen CDA-politici zelf en hun achterban.

Chris van Dam is tevens kritisch op de nieuwe stichting, hij weet uit ervaring hoe moeilijk het is veranderingen door te voeren in een traditionele volkspartij. Jongens, als je samen in een boot met een gat zit, ga je samen hozen. En dan ga je er niet in een rubberboot achteraan om te zeggen: dit is hoe je het moet doen.’ Een beeldende omschrijving van de situatie waarin het CDA zich bevindt, maar naar mijn mening heeft van Dam één essentieel mankementje over het hoofd gezien: de rubberboot die achter het watermakende CDA-schip aandobbert heeft zelf ook een gat in de romp. Uit eigen ervaring weet ik hoe snel zo’n rubberschuitje vervolgens onder water verdwijnt….

Overigens overspoelt de Bijbelse rampspoed het CDA nog een graadje erger, uit de recente peilingwijzer bleek dat het CDA bij nieuwe Tweede Kamerverkiezingen kan rekenen op een zetelaantal van 6 tot maximaal 11. Dat zijn Jobstijdingen van bijbelse proporties. Job verloor volgens het verhaal in de Hebreeuwse bijbel zijn kinderen, rijkdom en gezondheid. God stond Satan toe hem te gronde te richten, maar zelfs door al het onheil viel Job niet van zijn geloof. Misschien is dit een troost voor al die wanhopende CDA’ers die hun partij in het hellevuur zien opgaan…..

Is er nog iets te redden misschien? Zeker wel, op 11 september wordt er een bijzonder partijcongres gehouden, veel leden willen dat er op deze bijeenkomst klare (mis)wijn wordt geschonken. Mijn advies voor de CDA’ers is om in te stemmen met regeringsdeelname – maakt niet uit met welke partijen … – met als onvoorwaardelijke eis dat Wopke Hoekstra (wederom) de positie van vice-premier en minister van financiën zal bekleden. Als de CDA’ers besluiten voor de oppositierol zie ik de partij misschien wel nooit meer terugkeren op het regeringspluche. Deze geste heben jullie toch wel over voor Wopke beste Christenen? Het enige minpuntje aan deze beslissing heeft te maken met de datum waarop dit eventueel te nemen besluit valt, namelijk 9/11…….

Maar, maar, daarmee pakt dé beslissing naar verwachting wel uit als een tradioneel CDA-compromis. Als deze valt op genoemde onheilsdatum kunnen we er gevoegelijk van uitgaan dat het nieuwe kabinet geen lang leven beschoren zal zijn. Het CDA kan weer snel in de oppositiebanken plaatsnemen en zo kan iedere CDA’er tevreden worden gesteld. Er ontstaat dan echter één probleempje: de kiesdrempel wordt bij de volgende verkiezingen hoogstwaarschijnlijk niet gehaald…….

Ik zou willen eindigen met een oproep aan alle CDA-congresgangers die  op 9/11 hun stem gaan uitbrengen:

Gun Wopke nog een regeringstermijn voordat het CDA definitief in de golven (van de Rode zee) verdwijnt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s