Sywert van Lienden had in één ding gelijk: ’iedereen veegt eigen straatje schoon!’

Het landelijk centrum hulpmiddelen – LCH – werd medio maart vorig jaar door het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport – VWS – in het leven geroepen om de coördinatie van medische hulpmiddelen – mondkapjes! – te stroomlijnen. Het doel was om via het LCH gezamenlijk de inkoop te organiseren waardoor de Nederlandse burgers/ziekenhuispersoneel vliegensvlug verzekerd zouden worden van levensreddende beschermingsmaterialen. Concurrentie tussen bijvoorbeeld ziekenhuizen zou hierdoor voorkomen worden, bovendien het missen van internationale – lees Chinese – handschoenen-mondkapjesdeals zou in één klap tot het verleden behoren.

Die sluwe winstwoekeraar en CDA’er Sywert Hi(la)ryus van Lienden – what’s in a name – had al in een vroeg stadium in de peiling hoe de hazen liepen. Hij zette zijn complete relatienetwerk in, van Pieter Omtzigt tot Prins Constantijn dat hem uiteindelijk gouden bergen opleverde. Het Christelijke CDA-sausje dat hij over zijn stichting hulptroepen alliantie uitkneep met de daarbijbehorende  – als maar repeterende  – verzekering dat er ’om niet’ zou worden geleverd deed de rest. De deuren van het LCH-pand in Leusden waren nog niet eens geopend, maar Sywert lag er met zijn slaapzakje al dagen voor.

Toen LCH-hoofdcoördinator Rob van der Kolk met de sleutel kwam aangesneld glipte van Lienden meteen mee, het pand binnen. Daar kreeg hij de benodigde voorkennis die hem later in staat stelde een grote hoop munten binnen te harken. De gouden tip was natuurlijk dat de markconforme prijs die het LCH hanteerde, werd bepaald op 2,50 Euro (of daaromtrent), met een maximum van 3 Euro. Uiteindelijk maakt van Lienden 2 deals met het LCH, de gemiddelde prijs van ‘zijn’ verkochte mondkapjes bedroeg 2,52 Euro. Dit terwijl er op dat moment voldoende mondkapjes haden kunnen worden ingekocht voor 1,50 Euro per stuk.

Dé hamvraag die bijna ’smeekt’ om beantwoording is, waarom o waarom de beslissing werd genomen om toch met die nepstichting van Sywert in zee te gaan. Daar hebben alle betrokkenen natuurlijk wel een antwoord op, namelijk dat de schuld niet bij hen gezocht moet worden. Het ’eigen straatje schoon vegen’ is daarmee begonnen. En ook dat heb je over jezelf afgeroepen ’waarde’ Sywert!  had je bij het TV-programma Buitenhof maar niet moeten zeggen dat het ministerie van VWS – en daarmee dus het LCH – op de hoogte was geweest van de constructie ’achter’ de stichting en daarmee ook met de behaalde winsten. Vooral CDA-politici moeten zich als door een wesp gestoken hebben gevoeld. Dat kon er ook nog wel bij, niet alleen ’chef Corona’ Hugo de Jonge kwam hierdoor negatief in het nieuws – maar zelfs het morele geweten van de Christendemocraten, Pieter Omtzigt…

Officiële reacties van CDA/VWS-zijde heb ik nog niet kunnen signaleren, behalve dan dat de Ch-Christendemocraten hebben beloofd de zaak te onderzoeken. Hoofdcoördinator Rob van der Kolk kon echter niet wachten om zijn handen in onschuld te wassen, zijn reactie was ’verbluffend’. Alle mensen die in het LCH-gebouw rondliepen moesten een geheimhoudingsclausule ondertekenen., maar volgens van der Kolk hebben van Lienden cum suis dit voor het gemak maar aan hun neus voorbij laten gaan. De hoofdcoördinator gaf de volgende uitleg: ’toen ben ik naar ze toegegaan en gevraagd: jullie hebben die brief toch wel ondertekend, waarop ze ja antwoordden. Maar toen ik naar buiten liep dacht ik: dit is niet pluis. Deze mensen liegen, die zijn gewoon niet eerlijk en dat heb ik ook gezegd.’

Meneer van der Kolk, met wie heeft U deze informatie dan gedeeld, tegen wie heeft U ‘dat ook gezegd‘? Maar een nog prangerder vraag is de volgende: waarom heeft U niet meteen besloten om die van Lienden-charlatans definitief de deur te wijzen? Én te besluiten om met deze sujetten geen zaken te doen? Een dergelijk gedrag had gepast bij iemand die grote verantwoordelijkheid draagt binnen het LCH zou ik zeggen. Maar het wordt nog erger blijkens de volgende ’openbaring’ van van der Kolk: ’hun deal was eigenlijk een kopie van die van ons, maar wij waren al twintig dagen verder. Wij hadden al mondkapjes en vluchten geregeld. Ik zei weleens: Sywert is erover aan het praten en wij zijn het aan het regelen.’

Ik sta werkelijk paf! Van der Kolk had dus sowieso niet in zee mogen gaan met van der Lienden, maar deed het toch. Dit terwijl er nog tal van leveranciers – zo’n 400! – aanbiedingen bij de LCH hadden neergelegd die beduidend lagere prijzen bevatten. 1,50 was de gangbare prijs per mondkapje in het voorjaar van 2020, da’s heel wat anders dan de ’marktconforme prijzen’ van het LCH. Ondernemer Gideon Goudsmit die bot ving bij het LCH vertelde gedetailleerd hoe hij werd afgeserveerd door het LCH. Maar misschien had één en ander wel met zijn achternaam te maken….

Van der Kolk repte van de grote druk die het ministerie van VWS op de LCH-schouders legde.je zit in een dilemma: wil je 98 of 99 procent zekerheid. Wij vonden dat 98 procent prima was. Maar het ministerie wilde 99 procent. Zij zeiden: kopen, kopen, kopen. En wij zeiden: het is niet nodig.’ Waarom er zo ’gepushed’ werd door VWS is de grote vraag, maar veel wijst in de richting van de succesvolle lobby door meesteroplichter Sywert.

Van der Kolk’s conclusie: sommige mensen zijn hun straatje aan het schoonvegen. Wij zaten daar niet namens de zorg, wij waren op dat moment de zorg. We hadden ons met driehonderd man ingezet; alle instellingen, de hele industrie met het mandaat van de overheid. En dan ga je niet zeggen dat je je straatje schoonveegt. Ik denk dat wij het heel goed gedaan hebben.

Mijn conclusie: Wie veegt hier nu zijn straatje schoon? Van der Kolk zelf natuurlijk die ’omhoog en omlaag trapt’, enerzijds naar de van der Lienden-bende en anderzijds naar Chef corona Hugo de Jonge en zijn legertje van ambtenaren. Van der Kolk’s stoepje is weer glanzend schoon, geen vuiltje meer te ontdekken op het geboende oppervlak. Alleen daaronder bevindt zich een modderlaag met giftig medicijnafval. Die van der Kolk past achteraf gezien beter bij de Hulptroepen Alliantie van dat ’addergebroed’ Sywert dan bij het LCH.

Van der Lienden heeft alle kluiten belazert, maar afgezien van het feit dat zijn Christelijke morele kompas op hol is geslagen is er iets nog veel ernstiger aan de hand. De medewerkers van de stichting hulptroepen hebben zich namelijk schuldig gemaakt aan (overheids)spionage. Aan de definitie ’het op clandestiene wijze verzamelen van inlichtingen’ voldoen Sywert en co. in ruime mate. Ik zou maar eens snel opzoeken, Sywert, welke maximale gevangenisstraf voor dit misdrijf geldt……

En dan nog te bedenken dat indien de Volkskrant/Follow the money hun speurwerk niet hadden verricht we over 10 jaar opgescheept hadden gezeten met ene van der Lienden als minister – en weldoener – van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voor welke partij? U heeft gelijk, laten we nu niet meer zout in Christelijke wonden strooien. Die stinken door toedoen van – onder andere – Sywert toch al een uur in de wind….

Tot slot het is een vergissing om te concluderen dat van Lienden de complete 9 miljoen Euro zal besteden aan goede doelen. Dit is in veel media op onjuiste wijze bericht, Swybertje is slechts bereid zijn eventuele beleggingswinsten van die 9 miljoen te doneren……

’ik hoop dat ik die 9 miljoen nooit hoef aan te raken’ (Sywert Hi(la)ryus van Lienden, ’fan van het Kankerfonds’, 1990 – )

Mogen wij eeeeeven het teiltje erbij………….’

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s