EK-voetbalflits: bij voetbalfans rolt de (geld)bal al, helemaal in Noord-Brabant!

De oranje gekleurde kermis is in Nederland weer aanstaande, hele woonwijken zullen er weldra weer uitzien als ’agent orange’ en de slijterijen hebben weer pallets met oranjebitter besteld. Smaakt altijd goed in combinatie met een oranje tompouce die bakker Krul – van ’geen gelul, neem gebak van Tim Krul’ – met veel liefde zal bereiden. Wel voor een wat hogere prijs dan de standaardversnapering, maar dat maakt geen oranje biet uit, de Oranje-fan kijkt in de komende voetbalgekke periode niet op een paar centen.

Onderzoek van de – tevens oranjegekleurde – ING wijst uit dat het leger Oranjesupporters in de komende tijd meer dan 100 miljoen Euro zal uitgeven aan Oranje-parafernalia en voetbalpooltjes, op kantoor en in de eigen vriendenkring. Het bedrag zou nog wel eens veel hoger kunnen uitvallen, want het is alweer 7 jaar geleden dat Oranje deelnam aan een groot toernooi. Hiernaast bestaat er bij veel supporters de behoefte om ouderwets ’giga’ uit het dak te gaan, niet in de laatste plaats vanwege de gedwongen Coronaopsluitingen van het afgelopen anderhalf jaar. Tel daar tenslotte nog bij op dat bij veel – niet door de Coronacrisis gedupeerde – Hollanders het geld in de zak brandt. Tappilsjes van 3 euro per stuk konden op terrassen en in kroegen immers niet achterover geslagen worden, waardoor enorme bedragen werden bespaard. (ter vergelijking, in de aanbieding kost één liter Heineken bier in de supermarkt nu nog geen 2 euro, in die liter passen zo’n 5 ’horecapilsjes’. En die kosten per liter 15 Euro, maar dat had U natuurlijk al snel uitgerekend….)

Diverse fabrikanten pakken alweer uit met Oranje-gerelateerde acties, in de eerste plaats bierbrouwers natuurlijk. Heineken geeft een fleurig Heinekenhemd weg bij de aankop van een ’9-pack’ blikbier. ’s Lands grootste kruidenier Albert Heijn blijft natuurlijk ook niet achter, de actie met Oranje-plaktattoo’s is van een uitzonderlijk creatieve klasse. Maar niet heus natuurlijk, het idee is al oubollig, maar de uitvoering is nog bedroevender. De kroon spant een tattoo van een voetbal met een kroontje erop. Rond de bal prijkt een oranjebanner met het woord ’blind’. Wij, alwetende voetbalinsiders weten natuurlijk dat hiermee de sympathieke Ajaxspeler Daley Blind wordt bedoeld, maar dat oude tantetje dat bij de voetgangersoversteekplaats op het groene licht wacht natuurlijk niet. Als vervolgens een voetbalfan naast haar in oranjeshirt met korte mouwen verschijnt met op zijn bovenarmen ’blind’ getatoeëerd, zal de oude dame waarschijnlijk in gewetensnood geraken. Moet ik – vraagt zij zich af – de jongeman bij de hand nemen bij het oversteken vanwege zijn slechte zicht of niet? Mijn advies: als de getatoeëerde een ’matje’ heeft of een hoofd als een biljartbal, geen hulp verlenen. En in andere gevallen? Ook niet.

De Brabantse brouwer uit LieshoutBavaria – tekent voor de leukste consumentenactie. Bij aankoop van een ‘Lucky 7-pack’ Bavaria-pils’ is een Oranje-broekje verpakt met het design van de kampioensploeg uit 1988. De slogan ’geluk zit in een klein broekje’ is aardig gevonden, mannen die menen begiftigd te zijn met een krachtig libido moet deze ’line’ als muziek in de oren klinken. In de bijbehorende TV-commercial figureert de inmiddels kale Berry van Aerle, de zogenaamde ’stille kracht’ van het Nederlands elftal in 1988. ’Postbode’ Berry ziet in het filmpje tot zijn schrik dat er een broekje is geknipt uit zijn oude Oranje-kampioensshirt. Dit broekje krijgt de Brabantse Oranje-supporter nu in zijn schoot geworpen, waarlijk leuk bedacht.

Of een Brabantse corpulente Oranjefan zal passen in het ’broekie’? Ik vrees van niet, maar in dit geval kan vrouw- of vriendinlief nog altijd dienst doen als ’broekjesdraagster’. Behalve als vrouwlief net zo corpulent is als manlief natuurlijk…… Tja, hoe moet dit wereldprobleem nu worden opgelost? Ah, zoontjelief past het broekje vast wel. Ziet U al voor zich, een 9 jarig jongetje met een afzichtelijk broekie aan, met twee AH ’Blind-tattoo’s op zijn bovenarmpjes? Ik wel, Brabantse vreugde van het hoogste niveau, iedereen blij! (noot: het jongetje zal alleen in zijn aanvangende puberteit diverse malen een jeugdpsychiater moeten bezoeken, vanwege een opgelopen ’oranjetrauma’ dat tevens een ander lichamelijk ongemak met zich meebrengt: blindheid….)

Maar, maar, is er eigenlijk wel een typische ’Brabo-voetballer’ in de selectie van Frank de Boer aan te treffen? Eentje waaraan dat Brabantse jongetje zich – en zijn oranje broekje – kan optrekken? Niet echt, Gody Gapko en Patrick van Aanholt zijn dan wel in Noord-Brabant geboren, maar kan je toch moeilijk als typische jongens van het ’Brabantse land’ bestempelen. Is dat erg? Nee, natuurlijk niet, helemaal niet. Als Patrick van Aanholt zich straks als de ’stille kracht’ van Oranje bewijst, lopen ze weg met deze jongen in wereldsteden als Eindhoven en Sint-Michielsgestel. Moet ie wel speelminuten krijgen natuurlijk…….

Want met het geluk aan onze kont, een pilsje in de hand en een beetje bijgeloof, is alles mogelijk! (Florent Renders, marketingmanager Bavaria)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s