EK-voetbalflits 29 mei: ’Wappie’ Weghorst heeft er zin in, Quincy Promes ook….

Veel ’voetbalwatchers’ hadden er niet van opgekeken als Bondscoach Frank de Boer Wout Weghorst niet in zijn definitieve selectie had opgenomen wegens zijn standpunten betreffende het Coronavirus. NOS-chef voetbal Arno Vermeulen – ook wel bekend staand als de ’witte Chinees’ – zou zich wel twee keer bedenken alvorens zo’n controversieel figuur in zijn selectie op te nemen.

Laat ik op voorhand melden dat ik de keuze van de Boer ondersteun, Weghorst heeft zich omhoog gevochten in de professionele voetbalwereld met beperkte voetbalcapaciteiten, zijn strijdbaarheid heeft hem tot in de top van de Bundesliga gebracht. Met 20 goals en 8 assists was hij dit seizoen goud waard voor de ’Volkswagenclub’ Vfl Wolfsburg en realiseerde met zijn club directe plaatsing voor het volgende champions league-seizoen.

Wat ik niet begrijp is de Boer’s keuze voor Quincy Promes. De van Ajax naar Spartak Moskou verhuisde aanvaller geniet momenteel niet de beste reputatie na een officiële verdenking – en daaropvolgende in voorlopige hechtenisneming – van een steekincident. Hiernaast is Promes een grote fan van dure horloges en sieraden, maar het meest opmerkelijke is wel dat hij ’meerapte’ met een andere rapper – Djaga Djaga – die toevallig 18 jaar moet brommen wegens betrokkenheid bij een liquidatie. En dat is niet de enige criminele rapper waar Promes contacten mee onderhoudt. In Moskou is de voormalige Ajax-aanvaller overigens prima op z’n plaats, (bijna) alle lieden aldaar met dikke portemonnee’s zijn zelf crimineel of schuren daartegen aan. Als één van de 17 miljoen Nederlandse bondscoaches meen ik dat Ryan Babel niet afgeserveerd had hoeven worden. Promes start hoogswaarschijnlijk toch nooit in de basis, de ’oude’ Babel had daarom net zo goed als pinchhitter ingezet kunnen worden.

Wout Weghorst uit Borne zie ik nog niet zo snel ’rappen’ met één of andere randcrimineel, hooguit zie ik hem (vals) meebrullen in een studiosessie met ex Normaal-voorman Bennie Jolink. Waarna ze samen op oudjaarsdag melkblussen laten knallen met behulp van carbid. (noot: Pieter Omtzigt, ook afkomstig uit Borne mag natuurlijk altijd aansluiten). Weghorst is een echte ’rouwdouwer’ die via Emmen, Heracles en AZ naar één van de sterkste competities ter wereld is opgeklommen. Een vent die met zijn beide voeten stevig op de grond lijkt te staan.

In een onlangs uitgezonden Duits TV-interview bleek dat Wout zich niet helemaal kan vinden in de beoordelingen van de medische wetenschap betreffende het Coronavirus. Dat was voor hem ook de reden om de Coronaprik aan zijn neus te laten voorbij gaan. Dat mag, natuurlijk, maar of het slim is? Wekenlang bevond de aanvaller zich tussen hoop en vrees, zijn TV-uitspraken zouden hem wel eens het EK kunnen kosten. Op basis van zijn voetbal(vechters)kwaliteiten heeft hij zijn uitverkiezing overigens volledig verdiend, ik kan het niet genoeg benadrukken.

Maar dat doet er niets aan af dat Weghorst een uiterst egoïstisch mannetje is. Degene die zich niet laat inenten neemt het risico van een fikse Coronabesmetting, dat moet een ieder overigens voor zichzelf weten. Maar dit betekent ook dat deze persoon een bron van besmetting blijft voor de medemens. Bijvoorbeeld voor een 82-jarige (schoon)moeder die toch al longproblemen heeft, maar op enig moment toch innig omhelsd wordt door (schoon)zoonlief.  In het geval van de ’schoonzoonsituatie’ is die kans (van omhelzing) statistisch gezien natuurlijk een stuk kleiner….. Wat zegt U, da’s geen probeem, omdat die (schoon)moeder waarschijnlijk wel is ingeënt? Dat vind ik goedkope argumentatie, bovendien beschermt geen enkel vaccin 100%, maar als twee ’geprikte’ mensen elkaar omhelzen is het besmettingsrisico wel tot een minimum gereduceerd.

Trouwens, egoïsme? Is dat geen positieve eigenschap voor een voetbalspits? Tot op zekere hoogte is dat het geval, Wout is een type aanvaller die maar één kant opwil en dat is ergens tussen de twee doelpalen. Dat is ook de doorslaggevende reden dat hij bij Oranje hoort. Donyell Malen en Steven Berghuis bijvoorbeeld zijn niet echte ’killers’ voor het vijandelijke doel, maar ’Woutje’ wel. Misschien denkt hij daarom wel dat hij in zijn ééntje het Coronavirus kan ’killen’………

Één Wappie in de Oranje- selectie is genoeg, met twee dreigt het gevaar van Appie Happie-toestanden

Ps Er schijnen nog 6 ‘Oranje-ongevaccineerden’ te zijn, welke dat zijn is niet bekend. Niet mee te koop lopen zou ik aan deze spelers adviseren. Matthijs de Ligt dacht daar anders over en dat heeft hij geweten! Wijselijk besloot de verdediger om razendsnel te bevestigen dat hij na het EK-toernooi alsnog een prikkie gaat halen….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s