Hugo de Jonge gooit één paar – van zijn nog steeds fleurige – schoenen weg

Ouwe schoenen moet je nooit weggooien als er nog geen nieuw paar voorhanden is. Maar dat geldt niet voor ’chef Corona’ en vice-premier Hugo de Jonge. Hij heeft immers thuis kasten volstaan met de meest vreemdsoortige puntschoenen. Van het Italiaanse merk Mascolori uiteraard. Ja, ja Hugo’s fleurige schoenenssortiment verraadt zijn rebelse karakter……Sorry, dit moet wel een grapje zijn, een rebelse Hugo de Jonge? Geboren in het gereformeerde Bruinisse, zoon van een predikant, voormalig basisschool-onderwijzer. Een brave, hardwerkende borst, zo zou ik de goede man eerder omschrijven. Overigens, niets mis mee hoor!

De Jonge houdt dus nog genoeg schoenen over en het paar waar het woord ’lijsttrekker’ op geschilderd is heeft hij met het grootste plezier in de Nieuwe Maas gedonderd. Ik neem namelijk aan dat Hugo bij thuiskomst – eerder dit jaar – binnensmonds gevloekt moet hebben toen Bruno Bruins noodgedwongen het stokje aan hem moest overgeven. ’Die beker’ had de CDA-minister liever aan zich voorbij laten gaan. Daarnaast kreeg hij ook nog de lijsttrekkersbeker in zijn handen gedouwd. Daar zat trouwens nog meer gif in, vanwege zijn zeer smalle overwinning op mede-lijstrekkerkandidaat Pieter Omtzigt. Bovendien bleef er een luchtje hangen aan het resultaat vanwege een digitaal onbetrouwbare stemming. Er zou wel eens mee gemanipuleerd kunnen zijn. Dat lijkt me een understatement, Omtzigt’s echtgenote ontving zelfs een digitaal bedankje van het CDA-bestuur voor haar stem op een bepaalde kandidaat. Een stemming die uiteraard ’anoniem’ was. Welke kandidaat het betrof? Hugo de Jonge natuurlijk…..

De (gif)beker bleek dus overvol en gaf bovendien onwelriekend geur af. Weg d’r mee dacht Hugo, dit gaat niet werken. ’And right he was’. Op het eerste gezicht lijkt het er nu op dat de ’CDA-familie’ in één klap het ideale tandem op het podium kan hijsen. Wopko – sorry WopkeHoekstra als lijsttrekker met als secondant pitbull-kamerlid Omtzigt. Hoekstra heeft de uitsraling van een nette regenteske bestuurder, maar bij het CDA weet men dat een dergelijk eendimonsionaal profiel niet meer tot veel kamerzetels zal leiden. De moderniteit vereist ook enige frisse lucht en die kan Omtzigt in de komende CDA-campagne blazen.

Mark Rutte kan zich schrap zetten, de koppositie van de VVD kan weer uitgedaagd worden. Nou, nou, daar zijn toch wel wat kanttekeningen bij te zetten, beste columnist. Inderdaad, ik ben het met U eens. Primo: Omtzigt verloor de lijsttrekersverkiezingen op het nippertje, maar in deze situatie zou hij toch automatisch het stokje van de Jonge over moeten nemen? Bovendien had Wopko zich niet eens verkiesbaar gesteld. Juiste constatering, maar bij het CDA gelden andere wetten. Welke? Bijvoordeeld dat  ’op de tweede plaats geëindigden de laatsten zullen zijn’. Staat dat niet in De Bijbel? Wat zegt U, Niet op deze manier? Maar niet zo heel strenge protestanten mogen de Bijbeltekst toch interpreteren, bij Rooms-Katholieken is dat helemaal usance….

Secundo. Het CDA is oorspronkelijk de ’bijeenraping’ van lieden van divers Christelijk pluimage. Van de gerefermoreerden van de ARP tot de papen van de KVP. Met daar tussenin de protestanten van het CHU. Het was een hele toer om als die Christelijke witte duiven in de til te houden. Tot de ontkerkelijking echt inzette lukte dit de Lubbersen, van Agten redelijk. Maar ja, Godvrezende burgers bleken steeds meer te kiezen voor de ’materialiteit’ of vonden hun heil in allerlei (dure) vormen van mindfulness. En meer van die nieuwerwetse fratsen, waar geestelijke kwakzalvers – financieel – maar wat graag een graantje van meepikken.

Voorgaande had tot gevolg dat het CDA  bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen slechts 19 zeteltjes scoorde. Thans melden de peilingen tussen de 15 en 17 zetels…. De Christendemocraten dreigen in de marginaliteit geduwd te worden, maar dat heeft niet alleen maar mat de kerkelijke ontzuiling te maken. Want waar staat het CDA eigenlijk voor (tertio)? Als U het weet mag U het zeggen. De scheuring in de partij was bijna compleet toen een deel van de CDA’ers het prima vonden een gedoogkabinet met Wilders te realiseren. Het triest toppunt van dit ’bijna-schisma’ was wel het optreden van ’psychiatrisch geval’ Camiel Eurlings die met hysterisch overslaande stem zijn Limburgse Januskopmaatje Maxime Verhagen een hart onder de riem stak.

Waar in het verleden de partij – vooral onder Lubbers – ook niet-confessionelen kon verleiden om hun stem op ’Christenen’ uit te brengen zien we nu een omgekeerde ontwikkeling. De ChristenUnie bevindt zich in een positieve curve, hiernaast  sluit ik zelfs niet uit dat de SGP volgend jaar er nog een zeteltje bijfietst. Komende van teleurgestelde CDA-stemmers? Ik hoor het U als verstokte CDA-er verzuchten. De confessionele kiesvijver droogt langzaam op, het Goddelijke water dat overblijft vloeit naar God’s akkers die bewerkt worden door Gert-Jan Segers en Kees van der Staaij.

Maar er is hoop in de CDA-gelederen nu er een gouden duo opstaat. Wopko die het traditionele CDA-gezicht vertegenwoordigt en Omtzigt die het nieuwe assertieve en progressieve smaldeel aanvoert. Daarmee kunnen ze Mark Rutte’s partij een koekje van eigen deeg geven. Werkelijk? Het klinkt allemaal prachtig, maar het wezenlijke probleem van het CDA wordt er niet mee opgelost. De enige boodschap die de afgelopen tijd consisent werd gecommuniceerd was het wensen van een ’hele goede morgen’. Deze slogan werd nog bedacht onder voormalig Tweede Kamer fractievoorzitter Sybrand Buma. Een beetje dun qua inhoud nietwaar? En ook qua vorm, want de slogan bevat een knaller van een schrijffout….

Het CDA heeft, kortom wat meer kleur nodig op de groene wangen. En misschien op de rest van het lichaam ook, bijvoorbeeld aan de voeten. Misschien is het een idee dat Wopko een paar fleurige schoenen van Hugo cadeau krijgt. Om Wopko’s verschijning wat op te leuken. Maar dan zou hij zijn saaie (strop) das ook moeten verwisselen, voor ééntje met een bloemetjesmotief bijvoorbeeld. Nee, Wopko, geen rode of roze Anjers natuurlijk, die worden in de regel geplaatst op een (doods)kist. Of heb je soms een vooruitziende blik?

Of je ze nu Eurobonds of Coronabonds noemt, ze zijn een oplossing voor een probleem dat niet bestaat……….(Wopke Hoekstra, Bennekom 1975 – )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s