Nieuwe (en oude) Politieke Non-Valeurs/Clowns in Hongarije

László Toroczkai, dat is de naam van de leider van de nieuwe politieke beweging Mi Hazánk Mozgalom. Vrij vertaald: ’Beweging voor het vaderland’. Dat klinkt meteen al nationalistisch en op zichzelf vind ik dat geen bezwaar. Nationalisme hoeft niet automatisch populistisch of extreem-rechts te betekenen. Dit is een vergissing die vaak wordt gemaakt, vooral in landen waar deze term bij links(ige) mensen meteen pukkeljes veroorzaakt. Naties met een fascistisch verleden of waar het volkslied nog amper wordt meegezongen. Als de hymne-tekst zich  überhaupt in het collectieve geheugen bevindt. Vult U de voorbeelden maar in zou ik zeggen…..

Mi hazánk mozgalom bestaat sinds de zomer van 2018 en is aan een opmerkelijke opmars bezig. De (voormalige) bruinhemdenpartij Jobbik is inmiddels – sinds 2018 – in 3 grote scherven uiteen gevallen en dat heeft geleid tot aardig wat woelingen aan de zeer rechtse zijde van het Hongaarse politieke spectrum. De overgebleven Jobbikers hebben gekozen voor een andere strategie die als volgt is te omschrijven: veilig onderdak vinden bij de ’gezamenlijke’ oppositie onder de de facto leiding van ene Ferenc Gyurcsány. Waar Jobbik tegenwoordig voor staat is volstrekt onduidelijk behalve dan dat de overgebleven voormalige bruinhemden hun politieke positie – vooral in het parlement – zeker willen stellen. De huidige Jobbik fractievoorzitter Péter Jakab is het beste te vergelijken met een windvaan. In een recent verleden had hij de Boedapester ’grachten’ nog willen dempen met Ferenc Gyurcsány en zijn volgelingen, thans streeft hij gezamenlijk met de voormalige socialistische oud-premier naar een gezamenlijke oppositionele verkiezingsoverwinning in 2022…..

Één van die Jobbikscherven is dus Mi hazánk Mozgalom. Deze zet de oude duivelsdriehoek van de oorspronkelijke Jobbik moeiteloos voort. Even voor Uw memorie: jodenhaat, homohaat en natuurlijk zigeunerhaat. Deze driehoek wordt verder gevuld met gefrustreerd narcisme, een bekrompen wereldbeeld en een ver doorgevoerd nationalisme/conservatisme. Een mooie cocktail nietwaar? Het trieste is dat deze boodschap – vooral in de rurale gebieden – nog steeds een voedingsbodem vindt. Ik vrees dat door de Corona-ellende de zwarte boodschap van deze nieuwe bruinhemden door – nog – meer Hongaren wordt omarmd. In de peilingen staat deze ’club’ op rond de 3%, maar ik durf nu de weddenschap al aan dat deze lieden vanaf 2022 in het Hongaarse parlement ’bewonderd’ kunnen worden. Sterker nog, een aantal voormalige Jobbik-parlementsleden heeft zich reeds aangesloten bij deze beweging/partij.

Nog even over de duivel. Toroczkai meldde van het weekend dat de regenboogvlag van de LHTBQ-beweging te kenschetsen is als de satansvlag (noot: zulke weerzinwekkende teksten heb ik van Toroczkai niet vernomen toen hij nog Jobbiklid was) Veel Hongaarse media besteedden hier aandacht aan, Toroczkai mocht zijn standpunt zelfs uitgebreid uit de doeken doen op die zogenaamde oppositionele TV-zender ATV. Ach ja, deze zender – met presentatoren die mij altijd aan de muppetshow doen denken – is immers in handen van de hoofdgoeroe van de Hongaarse Pinkstergemeente, ene Sándor Németh. Deze ’vrome Christenen’ lopen altijd met een grote boog om de homoseksuele medemens heen, dus wat wil je? Die Németh heeft onlangs overigens een fantastische deal gemaakt met de Hongaarse regering, vanaf nu is de Pinkstergemeente verzekerd van uitgebreide overheidssteun. Hoezo scheiding van kerk en staat in Hongarije………

Maar wat erger is: de uitlatingen van Toroczkai zijn gewoon een schending van de anti-discriminatieclausule in de Hongaarse grondwet. Smaad, laster, discriminatie, daar gaat het hier over. Medemensen uit de LHTBQ-gemeenschap worden als ordinaire duivels afgeschilderd.  Het Hongaarse Openbaar Ministerie zou deze boosaardige clown stante pede moeten vervolgen…..

Diverse deelgemeente-stadskantoren in Boedapest, maar ook het centrale stadshuis werden onlangs ’versierd’ met het uithangen van de regenboogvlag. Als ondersteuning van de Hongaarse LHTBQ gemeenschap en niet toevalligerwijs betrof het deelgemeentes die in de meerderheid in oppositionele handen zijn. Ene meneer Előd Novák – Mi Hazánk Mozgalom deelgemeenteraadslid – meende dat deze vlaggen illegaal waren opgehangen, waarop hij besloot om van een paar gebouwen – waaronder het centrale stadshuis – de vlaggen persoonlijk te ’strijken’. Geen strobreed werd hem in de weg gelegd, maar dat was nog niet het meest bezwaarlijke. De Orbánmedia keurden het gedrag van deze Novák goed, in de TV-show van Orbán’s persoonlijke hofnar Zsolt Bayer werd zelfs de loftrompet over deze halve gare gestoken.

Overigens kunnen we nu niet de conclusie trekken dat de opppositie nu in één keer de LHTBQ-beweging een warm hart toedraagt. Tot nu toe heb ik daar verrekte weinig van gemerkt, oud-premier Ferenc Gyurcsány – en virtueel leider van de oppositie – is uitsluitend bezig met anti-Orbánactiviteiten. Het kan hem niet gek genoeg zijn, als hij maar tegen Orbán aan kan schoppen.  Op enige coherente voorstellen hoe hij Hongarije maatschappelijk anders zou willen inrichten heb ik hem nog niet kunnen betrappen. Maar ja, zoals zoveel politici is onze Ferenc alleen maar geïnteresseerd in geld en macht……..

De tactiek van Fidesz is in deze materie evident. In 2022 zijn er weer parlementsverkiezingen en Orbán wil natuurlijk wel zijn absolute meerderheid in het parlement behouden. Als ’de dood’ zijn ze binnen Fidesz dat die meerderheid wel eens zou kunnen verdwijnen. De enige politieke ’bondgenoot’ die in beeld komt is deze nieuwe xenofobenpartij. Mocht Fidesz de absolute meerderheid in 2022 niet halen, dan kan er nog altijd een coalitie worden gesmeed met Mi Hazánk Mozgalom. Vandaar dat deze club meer dan gemiddelde media-aandacht krijgt, die 5% kiesdrempel moet natuurlijk wel gehaald worden in het geval Fidesz geen absolute meerderheid weet te behalen. Bovendien kunnen met deze Fideszstrategie oude Jobbikstemmers over de streep worden getrokken. Als ze niet op Fidesz willen stemmen, dan maar op deze sujetten. De huidige Jobbik heeft zijn ziel immers verkocht aan Gyurcsány, dus er zijn momenteel heel wat conservatieve ’narrow minded’ kiezers aan het ’zweven’.

Zelfs de jonge politici van de partij Momentum hebben de kant van Gyurcsány gekozen.Op deze manier proberen deze jongeren ’snel’ te kunnen scoren. Hiermee hebben ze een historische kans gemist om een begin van echte verandering in Hongarije te realiseren. Principes? Het is slechts opportunisme dat de klok slaat, bovendien hoor ik uit deze ’jongerenhoek’ ook alleen maar anti-Fideszpraat. Waar is het beleidsplan voor de ’BV Hongarije’? Zelfs oud-Jobbiklieden zijn al in het Momentumbolwerkje doorgedrongen…….

Conclusie is dat Fidesz langzamerhand verder naar rechts – en verder naar het populisme – opschuift en dat is geen beste ontwikkeling. Na de EU marathontop – over het Corona-steunpakket van 750 miljard Euro – vertelde Orbán trots dat hij extra 3 miljard Euro ondersteuning voor Hongarije uit het vuur had weten te slepen. Om zich vervolgens aan de boorden van het Balatonmeer te laten fotograferen met de volgende bijbehorende tekst: ’meer Balaton, minder Brussel’. Het is symptomatisch voor de Hongaarse premier, na 10 jaar absolute macht denkt hij inmiddels alles te kunnen maken. Het leger ja-knikkers in zijn entourage zwelt dagelijks aan en dat leidt ongetwijfeld tot hoogmoed. Tja, en die komt een keer voor de val. Voormalig Europees commissaris en Fideszer Tibor Navrasics formuleerde onlangs tijdens een interview voorzichtigjes kritiek, maar hij kijkt wel uit om zijn eigen politieke nest te bevuilen. Want zo zou gezonde kritiek door Orbán en zijn getrouwen worden opgevat en daar ligt nu precies de crux. Voortschrijdend inzicht binnen Fidesz wordt op deze manier natuurlijk niet bevorderd, gezonde politieke (interne) discussies worden bij voorbaat in de kiem gesmoord.

Zitten we op de val van Orbán te wachten? Kijk, da’s nu een gecompliceerde vraag. Als we daar deze ’gezamenlijke’ oppositie voor terug krijgen, dan alsjeblieft niet. Een nieuwe regering met – virtueel – leider Gyurcsány gecombineerd met partijen die in het verleden elkaars bloed wel konden drinken? Brrrrr, een nachtmerriescenario. Komt niks goeds van, Gyurcsány heeft niet eens eigen oligarchen nodig. Fidesz investeert tenminste nog een deel van de begroting in Hongaarse projecten, die Gyurcsánybende heeft maar één doel: alle centen die uit de staatsruif kunnen worden geroofd zo snel mogelijk naar de Kaaiman-eilanden transporteren….

Een ’redelijk alternatief’ is er in Hongarije doodeenvoudig niet. Wie o wie start nu eindelijk eens een serieuze oppositiepartij? Hoop doet leven, maar voor de verkiezingen van 2022 lukt het niet meer, zoveel is zeker. Beteugeling van Orbán moet vooralsnog uit het buitenland komen, met name de Europese Unie, de Benelux, Duitsland en de Scandinavische landen. Helaas krijgt Orbán uit deze hoek ook niet echt professionele tegenwind. Maar de echte veranderingen moeten van de Hongaren ZELF komen, daar ligt de sleutel.

Eigenlijk zou er nu een ’reshuffle’ moeten plaatsvinden in de top van Fidesz. Helaas zie ik deze ontwikkeling niet voor de volgende parlementsverkiezingen plaatsvinden en dat is niet bevordelijk voor de (mentale) ontwikkeling van Hongarije op (middel)lange termijn. De verborgen Fideszsupport aan Mi Hazánk Mozgalom is niet gestoeld op principes of een lange termijnvisie. Het is uitsluitend als opportunistisch te beschouwen, geen basis om de tegenstellingen in het land te overbruggen. Dat vind ik nog veel erger dan die nep-Christelijke prietpraat van allerlei Fideszkopstukken. Maar eigenlijk is deze politieke strategie het kenmerk van ’den gemiddelde Hongaarsche mensch’: opportunistisch pur sang…..

Trieste eindconclusie is dat er in Hongarije een vileine voedingsbodem wordt gecreërd voor het aloude ’poten rammen’. Wees er maar trots op, Viktor!

Pas in 2026 zullen we zien welke richting Hongarije echt uitslaat……..

PS die László Toroczkai is geboren als László Tóth. Tóth? Zo worden Slowaken in het algemeen aangeduid door Hongaren. Kan deze zelfbenoemde patriot niet meteen verbannen worden naar de Tatrabergen in het noorden van Slowakije? Sleetjerijden in de winter, dat lijkt me nu de beste bezigheidstherapie voor deze clowneske non-valeur……

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s