A Giant Leap for ’Koemankind’

Driemaal is scheepsrecht, zo luidt het gezegde. Waar het precies vandaan komt is niet geheel duidelijk, in ieder geval heeft – inmiddels ex – bondscoach Ronald Koeman dit ’scheepsrecht’ nu in werking laten treden. Het derde aanbod van Fc Barcelona viel deze maal in de categorie ’an offer You can’t refuse’, dus de Koemanfamilie vertrekt defintief naar Catalonië. Vanaf deze plaats van harte gefeliciteerd ’sneeuwvlokje’!

Gefeliciteerd? Wat is dit nu weer voor hielenlikkende columnistenkletskoek, die Koeman laat het Nederlands elftal toch in de steek, notabene nog geen jaar voor het belangrijke EK voetbal. Verraad, daarvan zou U moeten spreken, beste stukjesscrijver.Ach,in de parallelle voetbalwereld kan alles op slag veranderen door een (on)terecht gegeven strafschop, dus elke voetbaltrainer pakt begrijpelijkerwijze zijn kansen als deze zich voordoen. Zo ook onze Ronald. Niets mis mee.

Bovendien had hij reeds tweemaal negatief gereageerd op de avances van het Barcelonabestuur én er was een clausule in zijn KNVB-contract dat hij – tegen een afkoopsom uiteraard – op elk moment gedurende zijn aanstelling naar Barça zou mogen vertrekken. Niks aan het handje wat mij betreft. De enige smet op deze clausule is dat Koeman deze na ondertekening van zijn contract met de Zeistse bobo’s niet naar buiten heeft gebracht. Zoals zo vaak in de voetballerij werd er op enig moment toch gelekt en kwam Koeman kort onder vuur te liggen.

Tja, de blond-blozende trainer had deze informatie meteen zelf publiekelijk moeten maken, want de meerderheid van de Nederlandse voetbalfans gunden en gunnen hem deze stap van harte. Maximá zou zeggen: ’hij was ien beetje dom’. Overigens zag het er lang na uit dat Koeman nooit trainer zou kunnen worden van de trots van Camp Nou, omdat hij daarvoor de (top)capaciteiten zou missen. Althans dat riep een deel van het ’bekwame’ voetbaljournaille waaronder het nationale TV-orakel Johan Derksen. Maar da’s natuurlijk al weer tijden geleden…….

Koeman heeft al een trainersverleden in Spanje en wel bij Valencia (seizoen 2007/8). Het voelde voor hem van aanvang af aan als ’surrogaat’, maar je moet toch wat hè? Het werd dan ook geen onverdeeld succes, na een half jaar lag Ronald alweer ’buiten’. Dat was een hard gelag voor de trotse geboren Zaandammer die zijn wonden vervolgens mocht gaan likken bij AZ. Overigens won hij nog wel eventjes de Spaanse beker met Valencia. Hij flikte in 2007 eenzelfde ’sneaky’ kunstje met PSV door tegen de verwachting in op de laatste speeldag toch nog kampioen te worden.

Eigenlijk is Ronald tussen de juiste sterren geboren, een prachtige voetbalcarrière en een meer dan aardige trainersloopbaan. In Barcelona werd hij onsterfelijk toen hij de winnende vrije trap binnenschoot in de de finale van de Europacup 1 tegen Sampdoria (1992). Die traptechniek, Ooooh die traptechniek. Koeman kon achteloos over een afstand van 60 meter een pass op de stropdas van een op volle snelheid liggende aanvaller leggen. Voetbalkunst? Ja, voor mij wel.

Nogmaals Ronald, veel succes, we zullen je volgen. Naar welk moment ik al uitkijk? Als hij volgend jaar na afloop van de gewonnen champions leaguefinale – tegen Bayern München uiteraard – op die lange doelverdediger Manuel Neuer afrent en om zijn keepersshirt vraagt. Daar kan hij dan, net als in 1988 zijn kont mee afvegen. Lekker puh, Duitsers, ’wir haben es geschafft’!

Een bijzonder kinderachtige gedachtengang? Inderdaad en hierbij neem ik voorgaande opmerkingen schielijk terug. Na de halve finale van 1998 maakte – Oranje won van Duitsland – Koeman veegbeweging aan de onderzijde van zijn lichaam met het shirt van ’NationalmannschaftspielerOlaf Thon. Dat is dé reden dat Koeman nooit voetballer en trainer bij de oosterburen is geworden. Overdrijf ik? Vorig jaar werd ik in de bergen van Slovenië er nog op aangesproken door een Berlijner. Maar eigenlijk moeten we er als voetbalfan echter blij om zijn. Ronald Koeman die de beker met de grote oren ook als Barcelona-trainer hoog houdt? Mooi toekomstbeeld toch?

Het enige betreurenswaardige is nog steeds dat Ronald – damals – zijn billen niet met het shirt van ene Lothar Matthäus heeft afgeveegd. Een jammerlijke vergissing……

If anyone has to overtake me, I am glad that is Messi (Ronald Koeman, 1963 – )

PS Wie de nieuwe bondscoach moet worden? Het kandidatenlijstje is lang: Louis van Gaal, Frank de Boer, Peter Bosz, Philip Cocu etc etc. Wat mij betreft mag zelfs Pietje Puk op de bank plaatsnemen. Waarom? Met dit materiaal moet Oranje sowieso voor het allerhoogste gaan, goeie coach of niet….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s