Jan Nagel alweer voorzitter van 80PLUS

De nestor van de politiek, zo kun je Jan Nagel wel omschrijven, lijkt me. Johann Georg Nagel werd op 20 juni 1939 te Amsterdam geboren en is de respectabele leeftijd van 80 jaar dus gepasseerd. En de oude vos gaat maar door met zijn ’strijd’ en op zichzelf is dat prijzenswaardig. De meeste ouderen van deze leeftijd zijn met heel andere zaken bezig, in ieder geval niet met actieve politiek.

Janneman was al lid van de Eerste Kamer in 1977, uiteraard voor de PvdA. Nagel was in die tijd één van de vertegenwoordigers van ’nieuw links’ bij de socialisten. Waar deze lieden voor stonden is me tot op de dag van vandaag overigens een raadsel. Maar Jan was altijd consequent, zoveel is waar. Eind jaren 60 had hij in de DDR uitgeroepen dat de ’Muur’ zo snel mogelijk zou moeten worden omgetrokken. Als ’nieuw linkser’ meende hij – op bezoek in Oost-Berlijn in 1977 – echter dat de bouw van de Muur ’historisch juist’ was. Joop den Uyl had er destijds slapeloze nachten van….

De medeoprichter van het radioprogramma ’in de rooie haan’ (later ook TV) heeft zich in zijn carrière de naam van dit programma persoonlijk aangetrokken: Nagel is zijn hele leven lang blijven kukelen. Eerst bij de PvdA, maar daarna volgde nog een bonte stoet van politieke partijen. Gaat U er maar even voor zitten: Leefbaar Hilversum, Leefbaar Nederland, Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang, de Onafhankelijke Ouderen- en KinderenUnie en tenslotte 50PLUS.

Als ik het telraam goed heb bijgehouden is Nagel nu voor de derde keer tot voorzitter van 50PLUS gebombardeerd. De zoetgevooisde Henk Krol was nog net een acceptabel sujet voor Nagel, maar dat andere megalomane mannetje – ’changemanager’ Geert Dales – was toch een beetje te veel van het goede voor de ijdele Jan. Uiteraard kregen deze twee ’heren’ zo goed als slaande ruzie met elkaar, maar vooraf was al duidelijk dat Geert – Amsterdamse Metrogate – Dales het onderspit zou delven. En Henkie Krol bleef maar vertrouwen houden in Geertje, terwijl zo’n beetje alle partijleden en -politici al lang tabak hadden van hem.

Gevolg? Partij naar de bliksem terwijl de peilingen de laatste jaren een constante groei van 50PLUS aangaven. Ik vind het vooral zielig voor de ex Veronica omroepster Léonie Sazias die bij de vorige verkiezingen nog de nummer 2 positie – achter Henk Krol – op de kandidatenlijst innam. De voormalige vertrouwelinge van Krol sprak na het vertrek van de oud-fractievoorzitter van regelechte zetelroof. Daarop reageerde Krol als door een adder gebeten. Volgens hem zit 50PLUS vol met te grote ’ego’s en baantjesjagers. Wat een giller, dit soort teksten uit notabene de mond van een man die ijdeler is dan Omar Sharif in zijn glorietijd. Henkie bleef bijvoorbeeld maar al te graag op het pluche van de hoofdzetel van zijn Gaykrant zitten, terwijl het blad financieel naar de gallemiezen ging. Dat loste Krol tijdelijk op door geen pensioenpremies voor zijn medewerkers af te dragen. En natuurlijk wilde Henkie altijd voor in de rij staan om BN’ers met hun verjaardag te feliciteren. Dat overkwam bijvoorbeeld Joost Zwagerman, helaas had de schrijver niet zoveel aan de warme wensen van Krol. Twee maanden voor zijn verjaardag blies hij – helaas – zijn laatste adem uit….Nog een ’ego’tje’? Krol begon te calculeren na zijn ’uittreding’ en meende in Henk Otten een compaan te herkennen. Tja, nu is de kans dat Henkie straks voor nog een keer 4 jaar over pensioenen mag bazelen in de Tweede Kamer absoluut reël. Over baantjesjagerij gesproken….

Ja, ja, de politieke avonturier Nagel heeft altijd een neusje gehad voor de juiste politieke partners. Wederom een ’leuk’ lijstje: Klaas Wilting, Peter R de Vries, Henk Westbroek, Willem van Kooten en natuurlijk Pim Fortuyn. Alle zijn de nagels aan Nagel’s doodskist geworden, een partij van enige importantie heeft Jan niet op de politieke kaart kunnen zetten. Wel een aantal hilarische ’projecten’ die alle – als een zwaan – in schoonheid zijn gestorven.

Desgevraagd meende Nagel dat hij ’diep gegriefd’ is door het vertrek van zijn voormalige vriend Henk Krol. ’Ik heb hem groot gemaakt, maar hij heeft mij niet eens geraadpleegd of hij moest blijven of vertrekken.’ Hartverscheurende taal van een diep gefrustreerde politicus die droomde dat zijn ’50 zilverlingenvloot’ zich bij de volgende verkiezingen zou bewijzen als een volwassen partij met 5 tot 10 zetels in de Tweede Kamer.

Tja, waar moeten die Nederlandse oudjes nu op stemmen? Op ex omroepster Léonie Sazias? Zij is inmiddels al jaren actief als kunstenaresse en eigenlijk verdwaald in de politieke krochten. Beste Jan, ik zou Chantal Janzen eens polsen. Moet je wel de partijnaam veranderen in MILF 40PLUS. Chantal is weliswaar de veertig net gepasseeerd, maar ziet er nog appetijtelijk uit. En tegenwoordig gaat het in de politiek tegenwoordig ook om de ’looks’. Bovendien heeft Chantal meermalen de award ’de lekkerste MILF van Nederland’ gewonnen. Als U nu niet bekend bent met deze afkorting raad ik U aan om bij de komende verkiezingen op één of andere seniorenpartij te stemmen. Waarom? Jan Nagel gaat nu voor de jongeren!

De nieuwe slogan van de partij:

MILF 40PLUS komt naar U toe deze zomer!

PS Léonie Sazias zal met haar Veronica-achtergrond deze slogan vast nog wel bekend in de oren klinken……

Jan Nagel alweer voorzitter van 80PLUS” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s