Bomvolle Balaton Barst straks uit zijn voegen

balaton1

Parallelle werelden, daar zijn er nogal wat van. Denk maar aan het ’voetbalwereldje’ waarover al weer pagina’s worden volgeschreven, het ’testbeeldprogrammaStudio Voetbal trok veel kijkers met de discussie hoe in vredesnaam die Eredivisie nu moet worden afgesloten. Wie degradeert, wie gaat Europa in, dat soort geneuzel. Heerlijk om die ’onderzeebootkapitein en Koersk-berger’ Frans van Seumeren – tevens voorzitter van Fc Utrecht – tekeer te horen gaan tegen de KNVB. Wel de bekerfinale gehaald, maar Europa mag Fc Utrecht niet in. Dan maar een vriendschappelijk wedstrijdje met Fc Poetin regelen Frans! Er zit niks anders op. Of de rechter gaat nog anders beslissen….

Hoe parallel wil je het hebben? Terwijl in diverse Afrikaanse landen arme sloebers hun dagelijks kommetje rijst niet meer bijeen kunnen scharrelen en in de Verenigde Staten Coronapatiënten het ziekenhuis niet betreden kunnen als niet onmiddellijk de portemonnee wordt getrokken, wordt in Nederlandse talkshows geklaagd hoe vervelend het is om niet naar de kapper te kunnen. Bovendien, hoe moet dat nu met onze welverdiende geboekte vakantie aan dat hagelwitte strandje op dat atolletje in de Indische oceaan. We hadden ons zó verheugd op dat hemelbed bestrooid met rozenblaadjes op de Malediven. En nu, heel misschien naar een stom vakantiepark in Nederland en het middeleeuwse centrum van Zutphen bezoeken? Gepromoot bovendien door die chagrijnige dikkerd van een Maarten van Rossem die afgeeft op mij, de geregelde IKEA-bezoeker?

Vakantie in eigen land, dat is het enige wat ons rest. Maar alleen voor de gelukkigen die hun baan hebben behouden of reeds gefortuneerd waren. Het herontdekken van Uw eigen ’homecountry’ kan dit jaar beginnen. In Hongarije weten ze daar wel raad mee. Gedurende de communistische jaren konden alleen de partijbonzen vrijelijk naar Oostenrijk, Italië etc reizen, het gepeupel moest het doen met een verstrekt visum dat eens in de drie jaar werd verstrekt. Maar de meeste Hongaren vertrokken in juli naar hun arbeidersvakantieparadijs aan het Balatonmeer. Meestal kon de noest werkende proletariër een afzichtelijk appartementje betrekken. Op 6 hoog had de onderdrukte Hongaar dan wel een mooi uitzicht over het meer. Als hij niet tegen de van de pálinka (50% alc.) gezwollen kop van zijn overbuurman moest aankijken die in de betondoos voor hem van zijn welverdiende vrije weekje van het jaar probeerde te genieten. Je kon die Hongaarse communisten niet verwijten dat ze geen wansmaak hadden. Ze hebben er alles aan proberen te doen om de schoonheid van het Balatonmeer te vernietigen.

Aanvankelijk leek het er op dat de ’Hongaarse binnenzee’ in de vergetelheid zou raken. Na de ’Wende’ in 1989 viel het ondiepe Balatonmeer namelijk in een diep gat. Hongaren reizen tegenwoordig in de zomer massaal af naar de Kroatische kust en andere oorden. West-Europese toeristen hadden er eigenlijk al eerder de brui aan gegeven. In 1976 was het nog leuk om eenvoudig te kamperen in Balatonfüred en een avondje uit eten met je 3 koters kon er gemakkelijk vanaf. Drie gangen met een grote plas bier en een literkaraf wijn voor een tientje, wat wilde je nog meer? Ik praat over Nederlandse guldentjes, dus niet over Eurootjes, hè! Er was in 1989 echter een klein probleempje: die gememoreerde camping was er niet echt op vooruit gegaan, de douches en toiletten waren niet gemoderniseerd, nee sterker nog: die toiletpot trok nu helemaal niet meer door. Tot in het nieuwe millenium – tot circa 2005 – was  er slechts van vergane glorie sprake aan de boorden van het Balatonmeer. En nog van een comunistische glorie ook, bijna depressiefmakend! De westerse toerist begon de Balaton dan ook te mijden als een ’Coronuitbraaklocatie’.

Maar nu liggen alle kansen open! Wie durft er de komende tijd te gaan vliegen? Op elkaars lip gedrukt in een Ryan Airtoestel met die interne luchtcirculatie die de ’Coronaatjes’ in een mum van tijd je kleinste longblaasjes inpompt? Brrr, veel reizigers/toeristen zullen het voorlopig voor gezien houden. Afgezien van de vraag hoeveel internationale bestemmingen er nog over blijven. En welke grote ’airliner’ valt als eerste om? Is de KLM-zwaan wel bestand tegen het Coronavirus? Degene die een buitenlandse trip aandurft zal waarschijnlijk niet voor enige vorm van openbaar vervoer kiezen. Dus hop, met die koters in het scheurijzer of camper naar zonnige streken. Ik hoor de ellenlange fileberichten op de route du soleil al voorbij komen.

Het Balatonmeer ligt per auto op Franse Rivièra-afstand en is een wat goedkopere bestemming voor Henk en Ingrid en Jan met de pet. Maar ik denk zelfs een goed alternatief voor menig Zoetermeers gemeentesecretarisgezin. Op de camping of in het terrasappartement aangekomen zullen de Hollanders van twee zaken verbaasd opkijken. Ten eerste is er toeristisch de laatste 15 jaar flink aan de weg getimmerd in Hongarije en aan het Balatonmeer in bijzonder. Op sommige plekken kun je al echt ’stijlvol’ je vakantie doorbrengen. Inmiddels zijn er prima restaurants, vakantieverblijven, (festival)evenementen etc voorhanden. De plee kun je op de meeste campings zelfs zonder problemen doortrekken.

Ten tweede zal het mutjevol zijn met Hongaren zelf die hun all-inclusive vliegreis naar Alanya, Turkije maar eventjes op de wachtlijst geplaatst hebben. Maar dat moet te verhapslikken zijn, want het Balatonmeer overstijgt qua oppervlakte bijvoorbeeld het Gardameer ruimschoots. Een ieder moet z’n plekje kunnen vinden, lijkt me. Balatonfüred wordt het nieuwe ’Nice’ en Siófok het nieuwe ’lido di Jesolo’. Overdreven? Uiteraard, maar het is nu de tijd het Balatontoerisme op de Europese kaart te zetten. Als ik het nu niet doe, wanneer dan wel?

Bijkomend voordeel van het Balatonmeer is dat je eerst honderden meters door het water moet ploeteren voordat je in enigszins dieper water terecht komt. Een beetje extra training na die maandenlange ’lock down, dat kunnen die spiertjes wel gebruiken. Voor de Hongaar is dit sowieso geen probleem: hij/zij ploetert al jaren voort……

Luctor et Emergo, ik worstel en kom boven!

luctor

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s