(Just like) starting over. And over……

lennon

In de hele wereld moeten (sport)verenigingen, regeringen, ziekenhuizen, boeren, burgers en buitenlui het kompas verzetten. De ’reset button’ wordt bij velen al ingedrukt, bij anderen laat deze handeling nog even op zich wachten. De ’lock down’ betekent in vele gevallen namelijk ook een letterlijke ’stand still’. Hoe gaan wij aardbewoners met deze claustrofobische crisissituatie om? Hierbij wat ’Coronakantlijnverhalen’.

In Hongarije is het volgens een deel van de West-Europese Politici en media helemaal mis. Premier Viktor Orbán zou de democratie nu helemaal bij het grofvuil hebben gezet. Hij regeert voortaan voor onbepaalde tijd per decreet, het parlement is buiten spel gezet en de kleine autocraat kan naar believen alle wetten wijzigen of opheffen. Dit laatste was zelfs uit de mond te horen van de oorspronkelijk natuurkundige Bundeskanzlerin Angela Merkel. Maar waarom lees ik dan op de website van het Hongaarse parlement dat er aanstaande dinsdag gewoon een parlementszitting is gepland? Waar volgens de agenda minstens 16 wetsvoorstellen zullen worden bediscussieerd. Vervolgens komen de parlementaire commissies ook nog gewoon bijeen. Curieus, zeer curieus……. Misschien heeft Merkel op haar eigen resetknop gedrukt en is daarbij al haar kennis van staatsrecht vervluchtigd in de straffe Oostzeewind. Dat voorspelt weinig goeds voor onze Oosterburen…….

In Turkmenistan zal de reset-knop niet eens aangeraakt worden. Het Coronavirus is in dit dictatoriale land gewoon non-existent, de overheid verbiedt het gebruik van het woord ’coronavirus’ zelfs. En als je een mondmasker opdoet loop je grote kans in de boeien te worden geslagen. In buurland Iran is er sprake van een Coronaveldslag, maar dat virus komt natuurlijk de 888 km lange grens met Turkmenistan niet over. Nee, nee, natuurlijk niet…..Heerlijk land, als we weer kunnen reizen koop ik meteen een ticket naar deze ’vrijhaven’.

Wopke Hoekstra, minister van financiën drukte op een heel klein financieel resetknopje. 1 miljoen Eurootjes kostte hem zijn domme uitglijder tijdens een EU vergadering over het het lenigen van de financiële nood van de zuidelijke EU-landen. Nee, nee meldden Rutte en Hoekstra in koor, wij zijn helemaal niet hardvochtig en uiteraard solidair met onze zuidelijke EU-broeders. Het opgevoerde Italiaanse poppenkastgeblaas was vooral voor de bühne maar één opmerking had Hoekstra natuurlijk niet mogen maken: ’we moeten eerst maar eens onderzoeken hoe Italië, Spanje etc in zo’n slechte financiële toestand zijn terechtgekomen’. Precies de verkeerde toon op het verkeerde moment en dan vervolgens met een grijpstuiver aankomen. Dat gooit nog meer olie op het vuur. Van Hoekstra was het niet onverwacht dat hij ’met olifantpoten stefelt’ – want hij is  geboren en getogen in het streng Chr-Chr-Christelijke Bennekom – maar van Rutte zou je toch een slimmere tactiek verwachten.

De olieprijs op de wereldmarkt lijkt dezer dagen wel een jojo. Na een ’ravijnval’ herstelde de prijs ineens met dubbele procentcijfers. Rusland en Saoedi-Arabië zullen/zouden hun productie gaan beperken. Ja, ’zouden’ is eigenlijk de juiste uitdrukking, want vooral met die Russen weet je het nooit. In de Verenigde Staten gaan nu ook al grote ’schaalolieboeren’ op de fles. Zij beginnen pas geld te verdienen als de prijs voor een vat olie boven de 50 Dollar uitkomt. Op moment van dit schrijven staat deze echter op 30 Dollar. Rusland en Saoedi-Arabië produceren met een kostprijs van rond de 20 Dollar, dus ’Trump’s oilbusiness ’goes down the drain’. De resetknop van de oliehandelaren moet volgens mij om de dag vervangen worden wegens snel optredende slijtageverschijnselen.

Zelf gebruik ik in deze massapsychosetijd regelmatig een andere ’button’, namelijk die van de afstandsbediening. Nu is de vervolgtalkshow na ’Jinek’ – zeer origineel Op1 genaamd – niet van het allerhoogste intellectuele niveau en dat hoeft natuurlijk ook niet. Maar zo vlak voor het weekend gaat het over Corona, Corona én over Corona. Je wordt er ’geschuffeld’ van. Vervolgens is het nog tot daaraan toe dat die onvermijdelijke Jort Kelder zijn wijsheden mag verkondigen maar die Sophie Hilbrand………. dat kan dus écht niet. Leuke meid hoor, daar niet van, maar om haar teksten te moeten aanhoren betreffende de vraag of de ’lock down’ nu in deze vorm moet voortduren of (deels) moet worden opgeheven…..Lieve Sophie, gauw terug naar de studio van ’ranking the stars’. De massapsychose onder de Nederlandse bevolking hoeft toch niet te leiden tot televisie op ’hurkhoogte’? Snel vluchten naar BBC 1. En daarna nog de herhaling van de show van de Groningse cabaretier Bert Visscher bekijken. Want dat is pas écht niveau. Heel wat anders dan het ‘bijzonder humoristische’ programma ’dit was het nieuws’. Dit valt in de caterogie ’testbeeldprogramma’s’ zoals Studio Voetbal. Waarom? Het testbeeld op Uw TV-scherm is vermakelijker dan deze twee kwaakshows.

De ’zeer bekwame’ voetbalanalisten van Studio Voetbal komen tegenwoordig trouwens bijeen via videoconferentie, nu zitten we van de weeromstuit met maar liefst 4 testbeelden opgescheept. Één leuke opmerking van oud-voetballer Rafael van der Vaart wil ik U echter niet onthouden. De herstellende Memphis de Pay liet zich fotograferen met een lijer, dat is een kruising tussen een leeuw en een tijger. De kritiek was niet van de lucht maar Rafael loste de precaire situatie op met een kwinkslag: ik heb thuis geen lijer, maar een tijger. Hij doelde uiteraard op zijn vriendin de tophandbalster Estavana Polman, inderdaad een plezierige verschijning (zie onder)

polman

Tot slot één van de leukste Coronamopjes, naar mijn smaak uiteraard: Henk – U weet wel, van Ingrid – is blij dat hij nu eindelijk eens  van ’quality time’ kan genieten met zijn vrouw. Zegt ze tegen hem dat ze ontslagen is bij V & D! (Op 31 december 2015 ging de keten failliet, redactie)

Vroeger had Vroom & Dreesman zogenaamde circusdagen. Het Toni Boltini circus ging het warenhuisconcern voor. Inmiddels beide failliet. Het voorland voor Italië, Griekenland, Spanje, Venezuela, Zuid-Afrika en al die andere landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties. Zoiets heet een dominoeffect……

Tijd om te eindigen met John Lennon, hij bracht ons altijd hoop met zijn boodschap voor wereldvrede. Zijn iets minder bekende nummer is nu meer op zijn plaats: ’starting over’. Is toch een betere keuze dan ’control alt delete’ van de band The Ultimate Armageddon. Wat zegt U, dat nummer kent U niet? Klopt, bestaat ook niet. Maar het komt binnenkort uit…….

John Lennon, starting over: https://www.youtube.com/watch?v=pZCxyOcvp5A

Nagekomen bericht: nu we het toch over muziek hebben, de legendarische soulzanger Bill Withers is overleden. In deze Corona crisis? Dat kan geen toeval zijn als je naar zijn oeuvre kijkt. Twee van zijn topsongs wil ik er namelijk uitlichten, één die typerend is voor de huidige stuatie – ain’t no sunshine anymore – , de andere die na de crisis uit volle borst kan worden meegezongen: a lovely day……..

withers

Ain’t no sunshine anymore: https://www.youtube.com/watch?v=CICIOJqEb5c

Lovely day: https://www.youtube.com/watch?v=7s6VbOEnsgk

Als afsluiting: let’s start over and over, again and again.

lennon

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s