Orbán is een prima crisismanger (en beetje een botterik…….)

hongaars parlement

Fakenews’, we zijn er mettertijd een beetje gewend aan geraakt, maar niet aan de terminologie, althans ik niet. Het is tot daar aan toe dat ’wise guy’ Trump stelselmatig ’bagger’ uitslaat, maar als hij dat vervolgens laat opvolgen door als een repeteerwekker het woord ’fakenews’ in de mond te nemen…… Alles wat de Democrats en CNN News uitbrengen valt voor wat Trump betreft in die categorie. Je moet er een sterke maag voor hebben, het zuur hoopt zich op in ’s mensch ingewanden en dat wordt met de wereldwijde paniek door het Coronavirus alleen maar erger. De meest acopalyptische voorspellingen én aankondiging van wondermiddeltjes worden in sneltreinvaart per digitaal spoor naar mijn beeldscherm getransporteerd. Ik heb serieus nagedacht om een (pseudo) wetenschappelijk artikel te schrijven over de heilzame anti-viruswerking van geitenkeuteltjes. Wedden dat (pseudo) intellectueel Thierry Baudet hier in het Parlement een punt van had gemaakt? Inderdaad, het is om een punthoofd van te krijgen.

Een punthoofdje krijg ik ook van de volledig ’ins blaue hinein’ gegeven actuele kritiek op de Orbánregering in Hongarije. Twee opmerkingen vooraf: 1. de volgende alinea’s zijn niet bedoeld als een klakkeloze ondersteuning van de Hongaarse regering met betrekking tot haar – algemene – beleid. 2. ofschoon de ’Orbáncrew’ in het algemeen op economisch terrein en geopolitiek prima werk verricht is het onder andere op het gebied van de rechtsstaat en mediavrijheid natuurlijk niet ’kosjer’ in Hongarije. Maar dat betekent nog niet dat allerlei westerse media – vooral in deze Coronapaniek – onzin hoeven uit te slaan!

Waar gaat het nu eigenlijk over? De Fideszregering wil de noodtoestand verlengen en daarbij tevens een zogenaamde Corona-noodwet door het parlement loodsen. Vanwege het feit dat de tweederde Fideszmeerderheid in het parlement afgelopen dinsdag – 24 maart – daarvoor niet voldoende was entameerde de regering een overleg met de oppositie. 4/5 meerderheid voor zo’n beslissing was op 24 maart vereist, want het betrof een parlementszitting die buiten de gebruikelijke orde werd gehouden. Een meerderheid voor de nieuwe maatgelen is volgende week tijdens de reguliere parlementszitting overigens wel voldoende. Maar het Orbánkabinet had uiteraard en volledig begrijpelijk haast. De oppositie lag echter dwars zodat volgende week pas spijkers met koppen geslagen kunnen worden.

De noodwet is voor het grootste deel prima in orde, met dien verstande dat ik de instelling van een noodtoestand voor onbepaalde tijd een stap te ver vind gaan. Overigens heeft het parlement immer de mogelijkheid de voorstellen van de regering af te schieten, maar dat is in verband met de tweederde meerderheid van Fidesz natuurlijk een papieren tijger. De reden die Viktor Orbán aangaf voor de ’onbepaalde tijd’ clausule was dat het in de nabije ’coronatoekomst’ helemaal niet zeker is of het parlement überhaupt zittingen kan houden. Hij merkte er veelbetekend bij op dat tijdens parlementszittingen de parlementariërs onverminderd hun democratische stemrecht kunnen uitoefenen. Waarvan akte met zo’n meerderheid………

3 maanden had ik een redelijke termijn voor de noodtoestand gevonden maar de sluwe Viktor wist dat hij de oppositie met de ’onbepaalde tijd-clausule’ tegen haren in zou strijken. Zijn opgezette val werkte, de oppositie begon – zeg maar ’clockwise’ – uit de nek te kletsen, elk partijtje probeerde zijn eigen muntje te slaan uit deze crisis. Tevergeefs, want zelfs de oppositionele media waren voorzichtig op de hand van Orbán. De ’pinkstergemeente TV-zender’ ATV deed me stijl achterover slaan, plotseling werd er verstandige taal gesproken. Één van de grootste internetportalen – index.hu – bleef als regelmatige Orbán-criticaster niet achter en volgde het standpunt van ATV. Misschien hebben deze media de afgelopen tijd wat minder centjes gekregen van ene Ferenc Gyurcsány en consorten, wie zal het zeggen!?

De Hongaarse bevolking staat – naar mijn stellige indruk – in grote meerderheid achter de regeringsaanpak van deze crisis, Hongaren scharen zich in de regel in deze situaties achter het gezag, zelfs anti-Orbánisten. Razendsnel werden maatregelen afgekondigd zoals een moratorium op (faillisements)invorderingen, schuldaflossingen voor bedrijven en burgers, extra ondersteuning voor getroffen bedrijstakken als toerisme en taxibedrijven etc etc. Medisch materieel zoals mondkapjes wordt via de ’centrale’ in Boedapest verdeeld en gecontroleerd. Niets mis mee, Orbán kwam zelfs persoonlijk bij een vrachtvliegtuig uit China een kijkje in het vrachtruim nemen of die mondkapjes wel waren aangekomen. Spindoctoring pur sang, maar het werkt wel!

Inmiddels is de oppositie een beetje terug in het ’hok’, want rara, welke beslissing heeft de burgemeester van Boedapest Gergely Karácsony genomen? Zonder met de gemeenteraad te overleggen heeft hij de raadsvergaderingen geheel opgeschort, ’vriend’ Gergely regeert Boedapest voortaan per decreet. Daarmee krijgt hij bijvoorbeeld de beslissingsbevoegdheid om maatregelen te nemen betreffende het openbaar vervoer, aankoop/verkoop van onroerend goed, wijzigen van de stedelijke begroting etc. Wellicht ten overvloede wijs ik er op dat Karácsony van de oppositie is en op de achtergrond gestuurd wordt door de baas van het oppositie-poppentheater. Als een Jan Klaassen, daar is ie weer: Ferenc Gyurcsány! Zelfs het altijd Orbánkritische mediaportaal index.hu was ’not amused’. En als non plus ultra: Gábor Vona, de oud partijleider en dé uitdager van Orbán tijdens de vorige verkiezingen meldt op zijn website dat hij de voorstellen van de regering had ondersteund……

En wat melden de media/columnisten/schrijvers in Nederland? Website Joop – U weet wel,van die salonsocialisten van BNN/VARA – schreeuwt van de daken dat Hongarije de rest van het jaar geen democratie meer is. Nu waren er op het vlak van de democratie sowieso al hiaten in Hongarije, maar deze socialistische oprisping slaat werkelijk nergens op. Referenda en verkiezingen zouden niet meer gehouden mogen worden? Uit welk brein ontspruit dit bedenksel? Aha, Joop baseert zich op Amnesty International dat in deze acute crisissituatie het democratische gehalte van Hongarije hoge prioriteit verleent. Ach ja, de Open Societies Foundation van George Soros is een belangrijke suikeroom van Amnesty……

NRC slaat op de trom van de mediavrijheid omdat in de noodwet de Hongaarse pers verder wordt geknecht. Nepnieuwsverspreiding levert immers de kans op 5 jaar gevangenisstraf op! Ja, beste NRC journalisten, maar dat geldt alleen voor fakenews op het gebied van de Coronacrisis. Wel even erbij vermelden, hè! Op het gebied van nieuwsverspreiding verandert er praktisch gezien ’nada’ in Hongarije, elk mediaplatform weet precies tot welke hoogte het glazen plafond reikt. Daar verandert deze crisis hoegenaamd niets aan.

Zelfs een door mij gerespecteerde NRC columnschrijver – Tom-Jan Meeus – huilt mee met de wolven in het bos. Hij heeft wat opgepikt uit de media en hup, het is natuurlijk ‘waar’. De eerste secretaris van de Europese Commissie heeft Orbán een open brief geschreven waarin wordt gewezen op de gemeenschappelijke Europese waarden. Tja, in Brussel staat men in dit grote crisisspel volledig buiten spel, de Europese Centrale Bank is het enige Europese orgaan dat nog iets in de melk te brokken – of brokkelen – heeft. Dan maar een brieffie schrijven dacht die secretaris .…Geert Mak, door mij tevens zeer gerespecteerd, maar tevens een onverbeterlijke socialistische betweter wist het allemaal in één van de op zijn laatste benen lopende De Wereld Draait Door uitzendingen. Orbán grijpt de gelegenheid aan om de democratie af te schaffen betoogde de éminence grise waarbij hij terloops nog opmerkte dat het in de wereld afgelopen is met de globalisering zoals we die nu kennen. Ik sta paf van je voorspellende wijsheid Geert……..

Tot slot. Orbán stampt gewoon door, als een opgevoerde bulldozer. In tijden van crisis lijkt me dat niet zo verkeerd, de Grote Roerganger mag het in deze tijd wel wat minder ’bot’ uitvoeren.Maar Viktor was al nooit van de ’zachte heelmeesters’ en in deze situatie al helemaal niet.

Waar waren we ook alweer gebleven? (Geert Mak in zijn laatste Europa-serie op TV). Waar Geert? Aan de grens. Die van de waanzin…….

Orbán is een prima crisismanger (en beetje een botterik…….)” bejegyzéshez 5 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s