24 november, zomaar een Hollandse en Hongaarse datum (in de geschiedenis)

mercury

Baruch Spinoza was – onder andere – een politiek denker, wiskundige, filosoof maar bovenal een kind van de verlichting. Op 24 november 1632 zag hij het Amsterdamse levenslicht als zoon van Sefardische Joden. God en natuur waren in Spinoza’s defintie hezelfde en inzicht in de natuur verhoogt de kennis van het goddelijke. Het is dus niet zo gek dat de ’verlichtingsfilosoof’ en Descartesfan elke – bijbelse – Openbaring en profetie ontkende en zich uitsluitend baseerde op ’de rede’. Een wonder eigenlijk dat Spinoza in zijn tijd niet door één of andere geloofsfundamentalist om het leven is gebracht. Wel werd hij al in 1656 – op 24 jarige leeftijd – uit de Joodse gemeenschap verstoten, dit terwijl hij nog geen letter had gepubliceerd.  Wie weet heeft hij wel geluk gehad, als afvallige Rooms-Katholiek was hij wellicht op de brandstapel beland.

In Boedapest wordt Spinoza geëerd, in het ’Joodse district’ bestaat de mogelijkheid het Spinoza Ház te bezoeken. Er worden theater/filmvoorstellingen verzorgd en in het restaurant kan een ’vorkje geprikt worden’. Wekelijks is er live Joodse Klezmermuziek waarvan nog beter genoten kan worden tijdens het verorberen van Hongaarse/Joodse gerechten. Prima initiatief dat Hongaarse Spinozahuis, maar of de ’geëxcommuniceerde’ Spinoza dit Boedapester district als domicilie had gekozen? Ik weet het nog zo net niet……..

Dan de grote muziekheld Freddie Mercury. Op 24 november 1991 overleed de rockzanger – met een bereik van maar liefst 4 octaven – jammerlijk aan de gevolgen van de ziekte AIDS. Maar beste columnist, wat heeft Mercury nu van doen met Nederland en Hongarije? Voor wat betreft Nederland weinig – ik geef het toe – afgezien van het feit dat de Nederlandse Queen fanclub reeds sinds 1981 bestaat. Én dat voor heel veel Nederlandse muziekfans Freddie Mercury nog steeds het ’non plus ultra’ van de popmuziek voorstelt. Bovendien is Freddie prachtig ’vereeuwigd’ in Madame Tussauds te Amsterdam (zie foto boven)

In Hongarije veroorzaakt het uitspreken van ’Queen en Freddie Mercury’ bij menigeen nog een twinkeling in de ogen. Op 27 juli 1986 trad de Engelse band voor het eerst op in een land ’achter het ijzeren gordijn’. Hongaren die getuige waren van het concert spreken nog steeds van een magische happening. Freddie had speciaal voor de gelegenheid een Hongaars volksliedje – népdal – ingestudeerd dat de Hongaarse fans uitgelaten ontvingen. Dat Queen Hongarije opnam in de concertagenda gaf de hoop dat de afsluiting van West-Europa wellicht toch niet eeuwigdurend zou zijn. Toch kon niemand op dat moment bevroeden dat 3 jaar later de Berlijnse muur zou vallen. Er is zelfs een ’concertfilm’ uitgebracht, ’live in Budapest’ genaamd. Een paar jaar geleden zag ik deze DVD in de schappen van een ’platenzaak’ staan. Waar? In de wereldstad Assen. Uiteraard heb ik de DVD meteen bij de kassa afgerekend…..

24 november is ook een heuglijke dag voor progressief Nederland. Op deze datum werd officieel de fusiepartij GroenLinks opgericht. Fusiepartij? Inderdaad, de volgende partijen hingen hun eigen politieke bloedlijn aan de wilgen: 1. PSP, de lieden van de gebroken geweertjes, de ’P’ stond uiteraard voor ’pacifistich’. 2. CPN, geharnaste communisten die blijkbaar hun geloof in de proletarische wereldrevolutie meenden te moeten laten vallen. 3.PPR, de ’R’ staat voor ’Radikalen’. Dat viel overigens wel mee hoor, het betrof naïeve linkse Rooms-Katholieken. Bestaat er nog iets ergers? Ja hoor, linkse naïeve gereformeerden, maar die hebben ’hun’ plekje gevonden in die andere fusiepartij, het CDA. 4. EVP, ook weer Ch-Christenen maar dan van Evangelische snit. Evangelisch? Gewoon gereformeerde linkse kerkgangers, de meeste voortspruitend uit de protestantse ARP. Hee, er zitten dus toch linkse gerefo’s in GroenLinks.

Door de ’ontzuiling’ in Nederland zijn de tegenstelling tussen de pacifisten en de confessionelen van GroenLinks een beetje weggemasseerd, maar GroenLinks blijft een ’bonte’ linkse club. Jesse Klaver houdt het ’rooie kluwen’ bijeen met één ’toverterm’: milieubescherming’. En nog ééntje: CO2uitstoot! Of Klaver het Christelijke geloof aanhangt is mij niet bekend. ’Verdacht’ is wel dat hij voorzitter is geweest van de Chistelijke CNV jongeren. Hij heeft zijn naam in ieder geval mee……..

Tot slot is 24 november de verjaardag van Zsolt Szabó. Zsolt wie? Ja, dit is een Nederlandse ex-politicus die een Tweede Kamerzetel bekleedde voor de VVD in de periode van 2003 tot 2006. Deze man moet Hongaarse roots hebben, Hongaarser – wat betreft de naam – kun je het namelijk niet krijgen. Het ex-Tweede Kamerlid heeft een naangenoot in Hongarije – ene Szabó Zsolt – die nog steeds politiek actief is. In welke partij? Tja, Fidesz natuurlijk. Zo ziet U maar, mensen van Hongaarse afstamming zijn over het algemeen poltiek ’rechts georïenteerd’. Ook als het ’Diasporahongaren’ betreft zoals Zsolt Szabó.

Bij voorgaande conclusie kreeg ik pardoes een ’Aha-Erlebnis’. Is het geen idee, beste Mark Rutte om met de Fidesz een nieuwe politieke fractie te vormen in het Europees parlement? Aan de ene kant is Fidesz een beetje de paria geworden binnen de Europese VolksPartij, de EVP. Het altijd integere CDA wilde de Orbánisten zelfs uit de ’inChristelijke’ EVP wippen, maar dat liet Viktor Orbán niet op zich zitten. Gek genoeg hebben CDA politici nooit geklaagd dat ene Berlusconi met zijn Forza Italia! lid is geworden en nog steeds zonder noemenswaardig bezwaar wordt gehandhaafd. Wat zegt U? Forza Italia! zit nu in een nieuwe formatie, PdL genaamd. En dat zou een verbetering zijn? De waarheid is namelijk dat de (ex)fascisten van Gianfranco Fini en Berlusconi de handen ineen hebben geslagen. Ach ja, gebruikelijk ’Januskopgedrag’ van het CDA.

Aan de andere kant is de VVD nog steeds lid van de Europese liberale fractie die tegenwoordig door het leven gaat onder de naam Renew Europe. De Franse president Macron wilde wel toetreden tot de ALDE – de oude naam van de Europese liberalen – maar dan moest en zou de naam veranderd worden. Want anders? Anders zou zijn ’politieke beweging En Marche’ de gelederen niet versterken. Macron kreeg zijn zin, maar deze circusact was alleen maar voor de bühne. En of de VVD nu zo blij moet zijn met de komst van de ’Macronisten’? Hiernaast bevindt zich politieke rivaal D66 ook in deze club. Dat schuurt toch een beetje, Mark? OK, die schreeuwlelijk Guy Verhofstadt heeft als fractievoorzitter het veld moeten ruimen, maar daarvoor krijgen de liberalen meneer Dacian Cioloş  terug. Deze Roemeen is voormalig premier van zijn land en dat is op zichzelf reeds verdacht. Een Roemeense politicus met zo’n hoogeplaatste achtergrond? In een Roemenië waar zo’n beetje elke politicus zijn zakken vult. Zo’n persoon mag notabene van de Europese LIBERALE fractie de club leiden? ’Fraghaft’ zou ik zeggen, mede in ogenschouw nemend dat Cioloş Roemeens minister van landbouw was. Nu niet bepaald een departement waar vooruitgang is geboekt met betrekking tot het letterlijke ’landje-pik van de Roemeense poltici……

Dus, Mark en Viktor? Een nieuwe gezamenlijke fractie oprichten in het Europees parlement! Maar, maar, er is wel een kleine ’hick-up’. De Orbánisten beoordelen de Nederlandse regering – en daarmee de VVD – als ’links-liberaal’. Deze term is een soort vloekwoord binnen de Fidesz. Bovendien heeft de vorige Nederlandse ambassadeur in Boedapest de tactiek van het Hongaarse kabinet vergeleken met die van de terroristische IS. Dat is Orbán nog niet vergeten, hoor! En de huidige ambassadeur te Boedapest somde tijdens zijn toepraak op Koningsdag – 27 april jongstleden – verscheidene NGO’s op waarmee de ’Dutch Embassy’ samenwekt in Hongarije. Bijvoorbeeld Transparency International, een ondermijnende ’George Soros organisatie’ in de ogen van Orbán. Daarin heeft hij het overigens voor een groot deel bij het juiste eind. In ieder geval betreffende de invloed van George Soros……Zie mijn artikel: https://de-toestand-in-de-wereld.com/2019/01/30/transparency-international-douze-points/ . Tja, dat wordt geen gelukkig huwelijk, zelfs geen verstandshuwelijk……

Oh, I was not made for heaven. No, I don’t want to go to heaven. Hell is much better. Think of all the interesting people you’re going to meet down there! Freddie Mercury, muzikant, 1946 – 1991)

24 november, zomaar een Hollandse en Hongaarse datum (in de geschiedenis)” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s