Je zou bijna weer een felle republikein worden!

rutte sigaar

Koning  Willy heeft nog maar net zijn rossige baard laten staan of het eerste echte financiële monarchistische schandaal is daar! Opa Prins Bernhard van Lippe-Biesterveld – was tevens fervent baarddrager –  knikt vanuit zijn hemelse prinselijke loge goedkeurend naar zijn kleinzoontje, dubbel declareren markeert de ’Gutmensch’ . Met de ’lockheeddeal’ gaf de ’womanizer’ Bernhard reeds het voorbeeld. Ok, ok, de vergelijking gaat natuurlijk niet op, omdat het meer dan creatief boekhouden met de Koninklijke inventaris toch wel even iets anders is dan het onder de tafel ’wheelen en dealen’ met een gevechtsvliegtuigenfabrikant. Bovendien, het is maar de vraag of rossige Willy afwist van de onverkwikkelijke inventarisaffaire. Maar toch.

In het kort de essentie: de overheid betaalt dubbel voor het onderhoud van de paleismeubels, één keer als eigenaar van de meubels, één keer via een uitkering hiervoor aan de Koning.

Maar – zoals wijlen Fris Bom placht te zeggen – , er is meer! Het gaat om de volgende objecten: het grootste deel van de inboedels van de paleizen Noordeinde, Huis ten Bosch, Het Loo en Soestdijk. De zeker 300 antieke meubelstukken in paleis Het Loo werden destijds op staatskosten aangekocht door Napolein Bonaparte en Koning Willem I. Deze werden samen met andere Koninklijke inboedels vanaf 1969 aan de Nederlandse overheid verkocht. 1982 en 2009 zijn in dit verband belangrijke jaartallen, in die twee jaren werd het grootste deel van de inventaris aangekocht waarbij diezelfde overheid zich verplichtte tot onderhoud van die gehele verzameling antieke ’meuk’.

4 hoffunctionarissen bepaalden in 1969 dat alle meubels op Het Loo, Soestdijk en Huis ten Bosch ’volledig eigendom van de koninklijke familie’ zijn. Waarmee kun je zo’n ’beslissing’ vergelijken? Mmmh, mmh, bijvoorbeeld dat de leiding van de gemeentelijke Amsterdamse vastgoedafdeling zou besluiten dat de volledige inboedel van de ambtswoning van Femke Halsema overigens één rechtmatige eigenaresse kent: Femke Halsema natuurlijk!

Maar er is meer! Hé, wie gaf oorspronkelijk ook al weer de aanzet tot de aankopen? ’Good old’ Dries van Agt! Toenmalig Koningin Juliana begon in te teren op haar vermogen, de paleiskosten werden de ’eenvoudige Vorstin van het volk’ blijkbaar een beetje teveel van het goede. ’Palestina Dries’ murmelde nog wel dat de uitkering van onderhoudskosten dan ook bijgesteld moeten worden, maar daar bleef het dan ook bij. Officiële ruchtbaarheid aan de inventarisovernames werd nooit gegeven, de Rijksvoorlichtingsdienst – RVD – zegt hierover desgevraagd dat ’de discussie over de inrichting van de paleizen minder zichtbaar is geweest’. Het departement Algemene zaken – direct ressorterend onder premier Mark Rutte – is verantwoordelijk voor de rijksbegroting van het Koninklijk huis maar heeft in deze kwestie  – officieel – nooit aan de bel getrokken. Maar hetzelfde geldt voor de Algemene Rekenkamer die de dubbele onderhoudsvergoedingen toch in één oogwenk had kunnen – moeten – constateren. Conclusie: met de financiële controle van overheidsinstanties zitten we duidelijk op het pluche van een antieken stoel. Dadelijk maar weer een kopje thee inschenken dat op die ’empire-stijl’ salontafel staat meent de ’hoofd bonenteller’ van de rekenkamer. Die fles Remy Martin Louis XIII cognac die ernaast staat heb ik niet gezien hoor!

Maar er is meer! De Nederlandse staat betaalt al zo’n 40 jaar dubbel voor onderhoud van de paleizen, dit jaar gaat het naar schatting om 320.000 euro. De voorheen liberale krant NRC schat het totaal uitgekeerde  bedrag – gebaseerd op het prijspeil van 2019 – op 10 miljoen euro! In de jaren tachtig betaalde de overheid reeds zo’n 20 miljoen guldentjes aan de ’volkseprinses Juliana voor een deel van de antieke huisraad. Het ministerie van cultuur – OCW – weigert om ’ons’ – het plebs – mede te delen welk substantiële bedrag voor het volgende huisraaddeel is betaald in 2009. De taxatierapporten van de diverse inboedels zijn door NRC verkregen op basis van een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur – WOB – zijn mooi en prachtig, maar de bedragen zijn voor de zekerheid toch maar even weggelakt. Met een beroep op? Op de privacy natuurlijk zegt het ministerie…..Voor de volledigheid: DIT IS GEEN GRAP!

Maar er is nog meer! Premier Rutte meldt aan de NOS dat ’de onderhoudsvergoeding voor de inventarissen in de Koninklijke paleizen verschrikkelijk ingewikkeld is’. Vervolgens meent hij ’dat koning Willem-Alexander, de voormalige koningin Beatrix en haar moeder Juliana niets verkeerds hebben gedaan. Die zitten niet expres iets te doen’. Ten eerste: onderhoudsvergoedingen voor huisraad ingewikkeld? Tsjongejonge, Rutte maakt deze opmerkingen zonder dat er een spier vertrekt in zijn gezicht? De man die politiek tactisch calculeren op de vierkante millimeter zo’n beetje heeft uitgevonden? Ten tweede: ’Koninklijken zitten niet expres iets te doen? Jeetje, dat zou er nog bij moeten komen! Koning Willy die expres zijn baard niet afscheert. Terwijl Máx(ima) er wel om had gevraagd. Nee, ze had het op hoge toon geëist. Mark Rutte gaf echter geen krimp…..

Een land met een dergelijk regeringshoofd verdient een waardig staatshoofd: vive le Président de la république Neerlandaise!!! Of Hollandaise.

Wij vieren feest dus weg met de malaise, want nu is het tijd voor de polonaise Hollandaise,
Van hier tot Oeteldonk. Bij Hoevelaken linksaf
(Arie Ribbens, Holländischer Schlagersänger, 1937 – )

Ps Youp van ’t Hek meldde in één van zijn NRC columns dat hij de Koninklijke familie haar toneelsubsidie gunt. Toch kan hij het niet laten de volgende vileine opmerking te maken: ’ Dat het nou uit is met dat jarenlange gedram over het wel of niet zelf poetsen van hun Groene Draeckje. Alle Nederlanders zorgen voor hun eigen bootjes, dus jullie ook. Klaar!’ Een beetje kinnesinne Youp? Jouw grachtengordelbootje haalt het natuurlijk niet bij ’het Draeckje’. Beetje Trumpgedrag Youp. Toch?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s