Frankrijk heeft weer een (Beaujolais) primeur

Petar Pismestrovic / Kleine Zeitung, Austria

15 november is – wettelijk – een belangrijke dag in ‘La France’ en dus is de ’déblocage’ aanstaande. Alras zult U weer een frisfruitige Beaujolais primeur – of nouveau – kunnen degusteren. Dat gebeurt overigens niet meer zo vaak als vooral in de tachtiger jaren waarin de primeurwijn door ‘wijnminnende’ Nederlanders met liters achterover werd geklokt. De primeur is lichtzoet, lichtvoetig en heeft – bijna – geen zuren, kortom smaakt überhaupt niet naar wat maar bij wijn in de buurt komt. ’Ken ’t skelen’ dacht die onwetende Hollander, lekkere cassis met een beetje alcohol, wat wil je nog meer? Op die tweeliterflessen mierzoete sherry – die met dat oortje, ja – was men op gegeven moment ook wel een beetje uitgekeken EN verandering van spijs doet eten, nietwaar? Boze tongen beweeerden dat al die miljoenen genuttigde liters’echte’ Beaujolais, eigenlijk onder hoge druk vergiste druivensap was afkomstig uit de laars van Italië, ordinaire vino – ’cassis’ – di tavola uit Dolce Vita dus. Uiteraard geloof(de) ik daar als naïeveling geen laars van, die Fransen zijn toch immer te vertrouwen, kijk maar naar die ’recht door zee gaande’ Macron…….

Gaandeweg is ’den Hollander’ wijn van een hogere kwaliteit gaan waarderen, bij Appie Heijn zijn tegenwoordig wijnen te vinden uit de hele wereld die veelal de moeite van het consumeren waard zijn en nog betaalbaar ook. Zuid-Afrika ’mag’ na de afschaffing van de apartheid ook weer, alhoewel het gros van het aangeboden assortiment bestaat uit Kaapse zus en Kaapse zo en verrek, die smaakt verdacht veel naar die inmiddels verguisde Beaujolais primeur. De wijntechnologie heeft in de afgelopen decennia grote sprongen gemaakt en tegenwoordig worden veel wijnen geprepareerd met de zogenaamde reductieve methode. Het druivensap wordt onder hogere druk en lage temperaturen in een roestvrijstalen tank gelagerd en dat levert een ’gemakkelijk’ te consumeren wijn op die zelfs door verstokte ’zoetekauwen’ wordt gewaardeerd. ’Vloeibare jam’, zo kwalificeert de gemiddelde keldermeester deze vloeistof. Tja, of er daadwerkelijk stappen zijn gemaakt in de opvoeding van de wijnconsument is dus maar de vraag. In ieder geval is Beaujolais primeur bij de zichzelf hoogachtende ’wijnconnaisseur’ bij het grofvuil gezet, hier kun je bij je vrindjes niet meer mee aankomen. Van verkoopmarges hebben die Fransen overigens wel schimmelkaas gegeten, even googlen op internet levert al snel ’hits’ op met consumentenprijzen rond tot de 20 euro per fles Beaujolais primeur. Beste mensen, laat U toch niet flessen!

Frankrijk had dezer dagen nog een andere primeur te melden, President Macron was tijdens de festiviteiten met betrekking tot het einde van de eerste wereldoorlog van plan om oud-Maarschalk Pétain te eren voor diens heldhaftige rol voor volk en vaderland. Joodse organisaties en diverse politieke groeperingen stonden op hun achterste benen, Pétain was immers een collaborateur van de Nazi’s tijdens die volgende oorlog, WO II. De voormalige opperbevelhebber van het Franse leger Pétain heeft inderdaad een opmerkelijke rol gespeeld vooral tijdens de slag om Verdun. Aan Franse zijde sneuvelden meer dan 160.000 soldaten, maar Pétain hield stand door voortdurend verse troepen naar het front te sturen, een held was geboren. Op 84 jarige leeftijd werd Pétain in juni 1940 de leider van ’Vichy-Frankrijk’, grofweg een gebied in midden- en zuid-Frankrijk en gooide het op een akkoordje met de Nazi’s. Binnen 10 dagen na zijn aanstelling tot staatshoofd vaardigde Pétain reeds een ’naturalisatiewet’ uit die de in Vichy-Frankrijk levende Joden in één pennenstreek van hun Franse nationaliteit beroofde. Noot: deze beslissing van Pétain was uitdrukkelijk niet ingegeven door een Nazi-dictaat, het is maar dat U het weet. In het najaar van 1940 meldde Pétain tijdens een radiotoespraak dat (Vichy)Frankrijk voor de weg van de ’collaboratie’ met Duitsland had gekozen. Interessant, Pétain gaf aan een reeds bestaand Frans woord een nieuwe inhoud, sindsdien wordt het woord ’collaboratie’ door het gros van de mensheid met een vieze smaak in de mond uitgesproken.

Eind november 1942 landden de Amerikanen in Frans-Marokko en de Franse kolonie Algerije. De USA haastten zich aan Pétain te melden dat de landing niet tegen Frankrijk bedoeld was, maar Pétain orderde zijn troepen om weerstand aan de geallieerden te bieden. Eind 1943 werd het Vichy-regime een volledige marionettenregering van Hitler Duitsland, Hitler ging ervan uit dat Pétain met zijn handen en voeten volledig vastgebonden wel zou aftreden, maar nee hoor, de maarschalk boog het hoofd deemoedig en voerde voorzover hij ertoe in staat was ‘Befehle’ uit.. Verzetsstrijders die zich in 1943 reeds danig begonnen te roeren werden door Pétain gekenschetst als ’terroristen’. Het ging verder bergafwaarts met de oude maarschalk, aan het einde van de oorlog werd hij nog gedetineerd in Duitsland, de Nazi’s wensten hem niet meer op zijn post in Vichy. Na de bevrijding keerde de stokoude Pétain – 89 jaar – terug naar Franrijk waar hij vast werd gezet en vervolgens tijdens zijn proces tot de dood werd veroordeeld wegens hoogverraad en – inderdaad – collaboratie met de vijand. Charles de Gaulle verleende hem gratie waarop de vermoeide oud-maarschalk zijn laatste jaren sleet op een eilandje in de Atlantische oceaan.

Volgens mij had Macron een klein oprispinkje van megalomanie toen hij het plan lanceerde om bij de 100ste herdenking van de Eerste Wereldoorlog eer te betuigen aan de ’held van Verdun’. François Mitterand en Charles de Gaulle waren hem immers al voorgegaan en ja, op het olympisch podium van de Franse Republiek zou Emmanuelletje toch graag een bronzen medaille voor zichzelf willen opeisen. Van dit onzalige idee is hij gelukkig net op tijd teruggekomen, al was daar wel enige kritiek van Franse Joodse organisaties en binnenlands gemor voor nodig.

Stelt U zich eens voor dat de Hongaarse premier Viktor Orbán tijdens de 100ste herinnering aan de Eerste Wereldoorlog Admiraal Miklós Horthy zou eren om zijn rol in de ’Grote Oorlog’. Horthy collaboreerde in de dertiger en veertiger jaren van de vorige eeuw tevens met de Duitsers, diverse historici verwijten hem echter een veel minder actieve rol in de Jodenvervolgingen dan Pétain. Hoe dit ook zij, U kunt er vergif op innemen dat bij een eventueel plan van Orbán om Horthy publiekelijk te eren de Europese Unie te klein zou zijn geweest. Merkel, Juncker en de inmiddels zwaar impopulaire Macron zouden die dictatoriale Orbán dan wel even een lesje geleerd hebben, wat ik U brom! Elke keer komt het meten met verschillende maten in de EU weer om de hoek kijken, hoe zou dat nu toch komen?

Macron en Beaujolais primeur, er zijn verrassend veel overeenkomsten. De sprankelende gemakkelijk door de keel glijdende primeurwijn moet wel binnen 6 maanden na botteling geconsumeerd worden, daarna kan het vocht door de gootsteen. Herkent U het beeld met de huidige situatie van Macron? Nou, ik wel. De Beaujolais primeur van meer dan een half jaar oud kan wellicht nog gebruikt worden voor de ontkalking van Uw Senseo koffieapparaat. Niet geschikt zegt U? Waarom niet? Primeurwijn heeft 0,0% zuur, de kalkt lost zo niet op. Ok, dan bellen we toch even met Makron of hij niet even langs wil komen om even in de Senseo te spugen. Zuurprobleem opgelost!

Macron en zijn ’en Marche’ beweging? Oude (primeur)wijn in nieuwe zakken……..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s