Hongaars PoppenParlement

meneer de uil

Als, als, als. ’As we het nu anders daan hadd’n’. Zo zeiden we het vroeger tegen elkaar in de provincie Drenthe. Maar ja, as is helaas verbrande turf en die kun je alleen nog maar verstrooien in de ’schöne blaue Donau’. Het Sargentini-rapport over Hongarije was te uitgebreid, gedeeltelijk feitelijk onjuist, tendentieus en incompleet. Hierdoor werd er niet meer over de kern gedebatteerd die wel degelijk alarmerend was. En toen vervolgens bleek dat de juridische basis – de stemonthoudingen werden immers niet meegerekend – ook nog zo gammel was als een aftandse Trabant, was de boot helemaal aan. Orbán en zijn hulptroepjes verhuisden hun varieté-voorstelling van Straatsburg naar het mooie parlement in Boedapest en herhaalden hun show nog een keer voor eigen bühne. Daarbij verschoot de ’verongelijkte’ Orbán nog wat extra munitie die hij nog tussen neus en lippen van EU chef Juncker en Frau Merkel had meegekregen. De EU organisatie Frontex zou volgens voornoemd tandem immers de controle van de Schengen buitengrenzen moeten overnemen, ook in Hongarije dus. Het is uiteraard nog helemaal geen uitgemaakte zaak welke EU Frontexdouaniers de Schengen buitengrenzen gaan bewaken maar Orbán wist al precies waar de EU naar toe wil. Buitenlandse ’huurlingen’ – douaniers – nemen dan natuurlijk de grensbewaking van de Hongaren over en volgens de Hongaarse hopman zullen deze de poort wijd openzetten voor illegale immigranten. Orbán omschrijft dat in Jip en Janneke taal die iedere Hongaar terstond begrijpt: De EU wil dat we de sleutel van onze huispoort  afgeven.

Binnenkort zal op een informele EU top in Salzburg over het onderwerp grensbewaking gesproken worden waarbij het idee is dat de perifere EU Schengenlanden professioneler het fort Europa beschermen kunnen. Niet meer, niet minder. Natuurlijk kan er onderhandeld worden over of alleen Hongaren  – met hulp van de EU Frontexorganisatie – actief zijn in de daadwerkelijke grensbewaking. Van soevereiniteitsoverdracht kan sowieso geen sprake zijn, dat lijkt me zo evident als de afschaffing van de dividendbelasting in Nederland. Orbán brouwt er voor binnenlands gebruik weer een andere (heksen)soep van en de Hongaar? Die volgt de grote baas weer in al zijn keizerlijke schreden en doet vervolgens een plas. Een kleine voorspelling wat Orbán voor mekaar bokst tijdens de EU top in Salzburg? Frontex zal operationele ondersteuning leveren aan de Hongaarse buitengrenzen, uitsluitend Hongaren blijven fysiek de grens beschermen en ‘en passant’ onderhandelt ’big Viktor’ een grote pot geld uit voor de gedane moeite om eenheid in de EU te bewaren op het grensbewakingsdossier. Inpakken en wegwezen. Die kosten voor de bouw van het grenshek – zo’n 900 miljoen euro – heeft Hongarije op deze manier, met de al verstrekte 300 miljoen van EU-wege er voor het einde van het jaar vast al uit.

Wat de zogenaamde oppositie van het debat over het Sargentini rapport in het Hongaarse parlement brouwde, in elk geval geen heksensoep. Meer een waterig bouillonnetje waar een kip met teveel vlieguren overheen gevlogen was. Ik wil niet al te grote woorden gebruiken, maar het was ten hemelschreiend, wat een stelletje impotent ongeregeld zeg. Ik vermoed zelfs dat Fidesz parlementsvoorzitter László Kövér onder zijn imposante Hongaarse snor tegen Viktor gemompeld heeft dat zo zelfs de schijn van democratie niet meer opgehouden kan worden. Dat is overigens in eerste instantie te danken aan die ’fake’ oppositieleiders zelf. In algemene termen wordt het Fideszapparaat aangevallen op het Sargentinidossier en tot meer opmerkingen als ’Hongarije is definitief van het democratische pad af’, ’corruptie is de standaard in Hongarije’, ’niet Hongarije is aangevallen maar de Hongaarse regering’ etc etc  zijn de ‘geachte’ afgevaardigden niet gekomen. De ex-communist en oud-premier Ferenc Gyurcsány meent dat Fidesz uit het uitgebreide Sargentinirapport slechts het kleine puntje van de immigratie heeft belicht. Over de rest meent flamboyante Ferrie,  wenst de Orbánclan niet te debatteren. Ja, dank je de koekoek, inhoudelijk gaat Gyurcsány zelf ook nergens op in, het is maar wat geroeptoeter in de marge.

De oppositie is aartslui en ook niet bijster intelligent. Waarom niet een paar schrijnende gevallen tot op de bodem uitgezocht en deze voor de voeten geworpen van het Fideszkabinet. Zal ik een paar ’gevalletjes’ noemen die in een oogwenk bij me opkomen? De hele gang van zaken omtrent de invoer van de nieuwe bepalingen omtrent de tabaksverkoop en distributie onder leiding van die uit de gratie geraakte boomlange János Lázár; officiële aanbestedingen voor een aantal grote steden op het gebied van straatverlichting alle afkomstig van dezelfde computer; illegale financiering met belastingcenten voor de bouw van voetbalstadions; verdekte ongeoorloofde Fideszpartijcampagne, U weet wel die hetze tegen ’filantroop’ George Soros. Toen de bruinhemdenpartij Jobbik buiten de officiële campagnetijd ook wat plakkaten begon op te hangen werden deze als de bliksem verwijderd, bovendien kreeg de partij een boete. Waarom niet alle krachten binnen en buiten het parlement gemobiliseerd om een gedegen en kwalitatief kritisch rapport op te stellen op minstens één van de bovenstaande thema’s. Natuurlijk met inschakeling van spindoctors en de buitenlandse pers om de zaak nog meer gewicht te geven. Een groter omvattend probleem moet je altijd als een meloen in partjes opdienen om de eetbaarheid te garanderen. Het spannende jongensboekverhaal van die Thaïse voetballertjes die met hun trainer vastzaten in de grot was dagelijks wereldnieuws, de duizenden dodelijke burgerslachtoffers en de miljoenen in erbarmelijk omstandigheden verkerende Jemenieten zijn letterlijk rafelrandnieuws. En zelfs dat nog niet.

Op dit idee is niet één van de oppositionele parlementsleden gekomen en als er ééntje was opgekomen dan was de uitvoering ervan 0,0 geweest. Maar een Hongaarse onderzoeksjournalist had toch enige diensten kunnen verlenen aan de parlementariërs. Onderzoeksjournalistiek? in Hongarije? Nee meneer, nog niet aangetroffen op de poestasteppen. Klein ongevraagd adviesje aan George Soros: sponsor journalisten die tegen heug en meug de onderste stinksteen boven willen halen. Dat heeft een betere kans om een ROI – return on investment – te behalen dan al het geld in die NGO’s te stoppen die geregeld weinig succesvol politieke activiteiten plegen. En beste George Soros, als U ook nog een goede politicus in spé kan spotten bent U al halfweg. Maar dat zijn verfijnde methodes die talent behoeven om de juiste mensen te vinden die met een nog verfijndere tactiek échte oppositie kunnen voeren. Dit lijkt me een brug te ver voor suikeroom George, de zogenaamde missionaris van de democratie heeft bij het begrip democratie de ’American dream’ voor ogen en deze Amerikaanse ‘democratievorm’ lijkt me niet toepasbaar voor elke ontluikende democratie. In ieder geval niet voor de ex-communistische Midden- en Oosteuropese landen. In deze zin is Soros de meest ideale vijand voor Orbán cum suis. Intussen vertrekt de reislustige Viktor alweer naar Moskou om baas Poetin te ontmoeten met als belangrijkste doel om te floreren tijdens de gezamenlijke persconferentie. Zal ik die Donals Trump ook eens naar de kroon steken hoor je kleine Viktor al denken.

Tja, wat blijft er dan over? Uiteindelijk verdient elk volk de regering die het heeft totdat deze de laan uit wordt gestuurd. Één ding is volgens mij zeker: de Hongaren moeten hun – eventuele – democratie ZELF vorm geven, hand- en spandiensten mogen wat mij betreft geleverd worden, maar meer ook niet. De oude uitgerangereerde politieke nomenklatoera heeft nog wel een paar plekjes in het Hongaarse parlement maar het zijn niet meer dan look-alikes van Jan Klaassen en zijn vrouw Katrien. Dit geldt ook voor de relatief nieuwe partij LMP die door de lachwekkende interne conficten nog een grotere risee in de politiek blijkt dan die fossielenpartij van Ferenc Gyurcsány. De enige witte raaf in de LMP was András Schiffer, de enige, ik herhaal de enige parlementariër die in de laatste 8 jaar inhoudelijke kritiek heeft geleverd op het Orbáncohort. Maar ja, Orbán kreeg bijkans een rolberoerte van het lachen op het moment dat Schiffer, toen het er écht op aan kwam door zijn eigen fractiecollega’s bij het grofvuil werd gezet. Volgens mij hoeft de ’stille kracht’, de oude vos minister Sándor Pintér niet eens meer een rolletje Forinten aan te bieden aan de oppositieleden om hen onzin te laten verkopen. Dat doen ze namelijk toch al, hiervoor nog ’cash’ schuiven lijkt me wat overdreven. Persoonlijk vertrouw ik op de jonge honden van de anti-establishmentpartij de kétfarku kutya párt, de tweestaartige hondpartij.  In de mascottehond van deze vrije jongens en meisjes kan ik zelfs met veel fantasie geen bekende poppenfiguur ontdekken. De hond ’Woefdram’ uit de fabeltjeskrant heeft zeker geen twee staarten, wel is het de grootste hielenlikker van mevrouw ooievaar. In die zin is Woefdram de tegenpool van de tweestaartige hond die maar liefst twee staarten tot zijn beschikking heeft om de de ’democratie’ in de Hongaarse hoofden te slaan. Hopelijk verandert het Hongaarse parlement dan op termijn van een poppentheater in een professionele politieke arena. Tot dat moment moeten we ons tevreden stellen met warme broodjes en spelletjes. Één geluk voor de Hongaar: economisch en geopolitiek doet die kleine Orbán het zo slecht nog niet, in Drenthe zouden we zeggen, het kon minder, veel minder zelfs…..

Hallo meneer de Uil, waar brengt U ons naar toe, naar fabeltjesland? Ja, ja naar fabeltjesland.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s