Ollongren-achtige Orbán

Wat is de overeenkomst tussen – officieel Jonkvrouwe – Kasja Ollongren D66 minister van binnenlandse zaken en –  officieus de nieuwe keizer van de Karpaten -Viktor Orbán, alleenheersende premier van Hongarije? Beide deden onlangs uitspraken die de hun gewenste waarheid bevatten, maar eigenlijk onder de categorie ’wishful thinking’ kunnen worden geplaatst.

Om te beginnen Ollongren. Met een snelheid van een niet meer vliegende Concorde heeft ze de afschaffing van het raadgevende referendum door de Eerste Kamer heen gejast. Ze wist dat ze het momentum niet voorbij moest laten gaan, want binnen haar eigen D66 werd het gemor – onder aanvoering van destijds referendumwetindiener D66’er Boris van der Ham – luider en luider. Bovendien bestond de kans dat er alsnog voldoende handtekeningen zouden worden verzameld voor het organiseren voor een orgaandonatiereferendum. Dat zou een gruwel beteken voor D66 met de kans dat het enige gerealiseerde kroonjuweel van de partij nog op de tocht zou kunnen komen te staan ook. Een kroonjuweel dat overigens als een overwinning is binnengehaald door ’Penthouse Pechtold’ en de zijnen, maar feitelijk is er door de aanname van de orgaandonatiewet  geen biet aan de praktijk veranderd. ’So much’ voor de humanistenpartij van Nederland. Ollongren is lid van een coalitiekabinet dat de volgende – zo krom als 10 hoepels aandoende – redenering hanteert. Het raadgevend referendum is ’verwarrend’ – zo betuigt Ollongren – want de kiezer mag ergens iets van vinden, maar als de regering niets met de uitslag van referenda hoeft te doen is het een lege huls. Daarmee geeft het kabinet en passant D66 nog even een doodschop na. Immers, het resultaat van de eerste referendumwet kwam tot stand na wikken en wegen ten D66 burele, wat is politiek mogelijk te realiseren en wat niet. In ieder geval werd met de aangenomen referendumwet een – verdere – stap gezet op het pad van de bestuurlijke vernieuwing die D66 zo begeesterd nastreeft, of beter nastreefde. Het regeerakkoord van ’Trump-penaltykiller’ Mark Rutte vermeldt dat het raadgevend referendum als ’opmaat’ was bedoeld voor een correctief bindend referendum. Maar, zegt het kabinet daarbij, voor een dergelijk referendum bestaat geen politieke steun en daarom kan het raadgevend referendum op de schroothoop worden gepleurd. Ik moest deze zonderlinge formulering drie keer overlezen, ik werd bijkans onpasselijk van een dergelijke absurditeit. Misschien kan ik niet goed tellen, maar bij mijn weten hebben Rutte cum suis toch een meerderheid in de Tweede Kamer, of niet? In feite zegt het kabinet met deze stellingname dat het hartstochtelijk voor een verdere verhoging van het nationale defensiebudget staat, maar ja, er is geen politieke steun voor, hè. En ja, er is geen politieke steun voor het handhaven van de dividendbelasting, dan blijft er toch niks anders over dat we deze afschaffen?  Kafkaïaanse A contrarioredeneringen  die het vertrouwen van de Wilders- en Baudetstemmers in de politiek gigantisch vergroten……

Als klap op de vuurpijl komt de Staatscommissie voor hervorming van het parlementair stelsel  intussen met de officiële aanbeveling dat er een bindend correctief referendum moet komen. Deze commissie wordt aangevoerd door de VVD-regent Johan Remkes die nu niet bepaald bekend staat als een bestuurlijk vernieuwer. Die Rutte is werkelijk geniaal, hij is de symbiose van een slangenmens en de boeienkoning Houdini. Op deze manier haalt de VVD immers de armzalige Pechtoldclub links en rechts in. De echte bestuurlijke vernieuwers, zijn namelijk wij, de liberalen van Holland, zelfs de conservatieve rasgroninger Johan Remkes is een nog grotere bestuurlijk vernieuwer dan Boris van der Ham van de Democraten. Diverse malen heb ik in mijn studententijd Johan aan de toog van café de Wolthoorn in de kromme elleboog aangetroffen met een kelkje Hooghoudt dubbele graanjenever in de rechter- en een zware Van Nelle shaggie in de linkerhand. Een regionale VVD-partijbaron in optima forma, alleen de sigaar ontbrak. Maar de eerste herinnering aan Remkes die bij me opkomt is zijn televisieoptreden als vice-premier ten tijde van de moord op Pim Fortuyn. Het land was in rep en roer maar daar was als een rots in de branding Johan uit Zuidbroek die ’ons’ zwaar verontruste burgers indringend toesprak met de volgende – in onvervalst Groningse tongval uitgesproken –  woorden: ’ ik wil tttoch iedereen op hettt harttt drukk’n om in deze tijttt tttoch vooral hettt hoofttt koell ttte houd’n’. Wederom dwaal ik af

Ollongren die volledig verstrikt is geraakt tussen haar politieke D66 rol en de Kafkaïaanse tactieken van Rutte probeert de zich aandienende schizofrenie-aanvallen te pareren door elke avond contemplatief voor de spiegel te staan: ’nee, nee, je hebt alles prima verdedigd, het klopte, je hebt standgehouden, het blijft een consisent verhaal van jouw zijde, er is geen sprake van zelfverloochening, om te eindigen met een variatie op een Pim Fortuynmantra. Hardop en langzaam spreekt Kasja elke avond drie keer achter elkaar als afsluiting van haar mindfulnessoefening voor de spiegel de volgende zin uit: ik geloof wat ik zeg en ik zeg wat ik geloof……

Dan de Napoleon van Midden-Europa Viktor Orbán. Het is bekend dat Orbán een groot voetbalfan is. Hij meent de Hongaarse voetbalcultuur weer nieuw leven in te kunnen blazen door miljoenen Euro’s in de infrastructuur van de nobele voetbalsport te pompen. Op zichzelf gebeurt dit al op een illegale manier, met deze organisatorische opbouw heb ik echter geen problemen. Mij gaat het meer om die ’nouveau riche’ Hongaarse vaders die met hun dure SUV-BMW’s parkeren voor het trainingscomplex en vervolgens de trainer van de pupillen wat Hongaarse Forinten in de zak steken, waardoor hun zoontjes altijd in de basiself spelen. DAT is het basisprobleem van het Hongaarse voetbal, deze immoraliteit vergiftigt de begenadigde spelertjes op een dusdanige wijze zodat ze óf afhaken, óf de kantjes er af gaan lopen wat overigens op hetzelfde neerkomt. De Hongaarse voetbalcompetitie is geen ’Mickey Mouse’ aangelegenheid zoals in Nederland maar een verzameling muizen die alle kanten optrippelen behalve de goede. Zelfs van ’mijn’ voetbalclub Ferencváros kan ik amper een helft ’live’ aanzien, voor de club van de voormalige meester Flórián Albert een trieste constatering. Gelukkig bestaan er nog andere sporten waarin Hongaren uitblinken, zoals waterpolo, handbal en roeien.

Maar, Hongarije heeft qua voetbal volgens Orbán nu weer iets om trots op te zijn.  Immers – zo beweert hij – Hongarije is altijd een onderdeel geweest van de voetbalcultuur van de Donau-regio waartoe Kroatië eveneens behoort. In die zin is het Kroatische succes op het WK-voetbal tevens het succes van Hongarije. Maar de kleine Napoleon gaat nog een stap verder: het succes van de ’Vatreni’ – de ’vurigen’, de bijnaam van het Kroatisch elftal  – heeft namelijk als basis een Hongaarse hond. En van die Hongaarse hond zijn de Kroatische voetballers in Rusland de jonkies. Tja, hoe blinkerder je eigen ster straalt, hoe minder je waarneemt van je omgeving. Waarschijnlijk is het Viktor een beetje in zijn bol geslagen nadat hij onlangs in de afsluitende persconferentie bij en met Angela Merkel het gevoel moet hebben gekregen dat hij die wedstrijd tegen de Duitsers – lees Merkel –  met galavoetbal en een eindstand van 6 – 0 gewonnen had……

’s Avonds staat Orbán net als Ollongren voor – in verband met Orbán’s lengte – een iets lager hangende spiegel. Als in een visioen ziet hij de landkaart van het oude Monarchistische Hongarije voor zich en realiseert zich vergenoegd: Dit stuk Europa  – zijnde Kroatië -behoorde ook tot ons dus ’wij’ staan ook in de finale van het WK. Het duurt niet lang meer of Orbán denkt werkelijk dat hij de enige minister van buitenlandse zaken van de bondsrepubliek Duitsland EN de keizer van het oude Monarchistische Hongarije is. Ik geloof wat ik zeg en ik zeg wat ik geloof zegt Orbán plechtig tegen zichzelf in de spiegel. Als hij als eindritueel zijn te korte das heeft rechtgetrokken neemt hij zich voor om als eerste ’grote’ regeringsleider de President van Kroatië op te bellen om haar te feliciteren met het bereikte resultaat. Misschien heeft hij al stiekem naar de badpakfoto’s van de vrouwelijke Kroatische President gekeken, het internet is er inmiddels mee volgeplempt.

Die Bedeutung des Lebens ist dass es aufhört (Franz Kafka 1883-1924)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s