Mama Merkel’s Meltdown

Kopf gegen Kopf, zo staan Horst Seehofer de CSU-minister van binnenlandse zaken en Angela Merkel tegenover elkaar. Het is nu echt menens geworden voor Merkel, in Duitsland wordt in de pers al gesproken over ’ das Endspiel’. De CSU weet dat het zich harder moet gaan opstellen in de migratiediscussie, want in oktober zijn er deelstaatverkiezingen en de ’Traditionspartei’ dreigt links en rechts voorbij gelopen te worden. Seehofer dreigt migranten die zich bij de Duitse grens melden terug te sturen naar het eerste EU-land waar ze zich reeds hebben aangemeld. Merkel wil hier niet aan en dreigt Seehofer tussen de regels door met ontslag. Een patstelling dreigt te onstaan die Merkel wil doorbreken door een aparte ’ EU migratietop’ te entameren waarin eenduidige afspraken zouden moeten worden gemaakt over migratiebeleid in de EU.

Tja, nu de grond onder Merkel echt heet wordt vlucht ze zelf naar de EU-instellingen, maar ik vrees dat ze het paard achter de wagen spant. De CSU heeft bij monde van Seehofer een keihard ultimatum gesteld, binnen twee weken moet er een Europees resultaat getoond worden of Seehofer houdt eigenhandig met een Beierse politiepet op zijn hoofd de migranten tegen. Maximale druk dus voor de inmiddels politiek zwak staande Merkel die plotseling haast wil maken met een EU-aanpak van de migranten.

Waarom en vooral waarom nu? Omdat het plotsklaps om haar politieke overleving gaat. Nooit erover nagedacht mevrouw de Bondskanselier dat U als belangrijkste politica van Europa al lang, lang geleden het voortouw had moeten nemen in deze vluchtelingenjanboel? Angela is net zoals Mark Rutte niet van de ’visie’ en ja, op gegeven moment krijg je dan de kous op je kop. Wat mij betreft is Merkel één op één verantwoordelijk voor de opkomst van de zeer rechtse AfD – Alternative für Deutschland – en heeft ze het (res)sentiment in haar land volledig gemist. Eigenlijk is Duitsland sinds de uitslag van de bondsdagverkiezingen al dolende maar dreigt nu als een blindeman(vrouw) rechtstreeks het moeras in te lopen.

Kan het onheil voorkomen worden? Ik geloof het zeker en de sleutel is in handen van Seehofer en zijn Beierse CSU. De EU-migratietop zal ’op zeker’ een wollige compromismist opleveren met geblaat en blah, blah van politici en bureaucraten waar de Europese burger bij voorbaat zijn buik al vol van heeft. Seehofer moet zijn plannen wat mij betreft na de EU-top gewoon doorzetten en op ramkoers blijven met Merkel. Er zijn dan twee scenario’s, de eerste is dat Merkel inbindt en politiek eieren voor haar geld kiest. Of ze gooit haar politieke kont tegen de krib en gaat haar degens kruisen met Seehofer.

In het eerste geval is de regeringscrisis afgewend en neemt Seehofer virtueel de leiding van het coalitiekabinet over en is Madam Merkel definitief vleugellam geraakt. In het tweede geval valt de regering uiteen en volgen er nieuwe Bondsdagverkiezingen. Volgens mij is dat in het eerste scenario tevens het geval, alleen is dit een uitgestelde excecutie want de SDP zal de verharding van de CDU/CSU op het migratiedossier op enig moment niet meer kunnen verduren. Ik hoop vurig op het tweede scenario, Europa heeft snel  een nieuw daadkrachtig Duitsland nodig dat de EU en zijn instellingen nieuw elan kan geven. Inmiddels wordt ’Old Europe’ door iedereen voorbijgelopen of achteloos terzijde gesteld. De situatie in Duitsland doet me in verte denken aan de Weimarrepubliek, de stroperigheid en besluiteloosheid druipen er vanaf. En we weten allemaal wat het vervolg was op  die Weimarrepubliek…..

Seehofer dient deze onzalige coaltie tussen CDU/CSU en SDP zo snel mogelijk met een grote melkbus vol carbid op te blazen. Hopelijk volgt bij de nieuwe bondsdagverkiezingen een meerderheid van CDU/CSU en de liberalen van de FDP, Duitsland kan dan met nieuwe energie eindelijk met een echte visie op Europa en de wereld uit de startblokken schieten. De kans op deze meerderheid acht ik echter klein, want Merkel heeft de geest persoonlijk uit de fles gehaald, de Duitsers kunnen niet meer om de AfD heen. Bij onze oosterburen zijn de oude reflexen nog steeds actueel, politici van links tot rechts buitelen over elkaar heen met kritiek op deze zogenaamde ’nazi-partij’.

Nu vind ik de AfD redelijk extreem maar a prioiri alle AfD ’ers over één kam scheren is niet alleen onjuist, maar tevens contraproductief. Onlangs meldde een kopstuk van de AfD nog dat Hitler en de Nazi’s een vogelpoepje zijn in de overigens succesvolle Duitse geschiedenis. De Bondsdag was weer te klein en er werden weer grote woorden tegen de AfD gebezigd. Genoemde uitspraak acht ik verwerpelijk, maar niet persé nazistisch. Duitsers gaan echter nog immer verkrampt om met de nazi-periode van hun land, ik meen dat binnen de AfD meer verstandige mensen rondlopen dan binnen de partij van Mozart Wilders of die potjeslatijnfetisjist Thierry Baudet. Bovendien bestaat de partij van onze Geert uit Venlo maar uit één lid, namelijk onze Geert uit Venlo.

In verband met de verwachte samenstelling van de Bondsdag na de verkiezingen acht ik voor de komende 4 jaar een coalitie van AfD, CDU/CSU en FDP opportuun. Deze combinatie heeft twee doorslaggevende voordelen: 1. zoals gezegd de mogelijkheid van een daadkrachtige regering die Europa weer enigszins op de wereldkaart zet en tegelijkertijd klip en klare richtingen aangeeft in het – Europese – migratiebeleid. 2. het medeverantwoordelijk maken van de AfD voor regeringsbeleid, dit kan een heilzame werking hebben bij het afweren van extremistische tendensen in de Bondsrepubliek. Bij een echte  ’buy in’ van de AfD in de Duitse samenleving is de kans op een mentale tweedeling een stuk kleiner. Wat dit betreft kan Oostenrijk als gidsland fungeren, daar is de FPÖ immers al jaren ’salonfähig’ en momenteel zelfs onderdeel van de coalitie van Bundeskanzler Sebastian Kurz. Deze nieuw Duitse coaltie heeft de historische kans zich te bewijzen als een echte ’Alternative für Deutschland’. De echt extremistische fguren bij de AfD moeten natuurlijk zo snel mogelijk ’raus’ maar dat geldt wat mij betreft tevens voor Merkel. Het is nu echt wel genoeg geweest met deze domineesdochter……

Als laatste nog een paar opmerkingen over het Europees migratiebeleid. NRC columnist Tom-Jan Meeus meldt in zijn laatste column dat in het hele westen de ’ontmenselijking’ van de migrant al langer gaande is. Uiteraard gruw ik ook van beelden en berichten van bootvluchtelingen die zich op het randje van uitputting bevinden en waarmee nog gesold wordt ook. Het schip de Aquarius werd niet geaccepteerd in Italië en moest verder naar Valencia waar de ’bootvluchtelingen’ zich in zwaar miserabele toestand met ’open’ armen werden ontvangen door de net nieuw aangetreden Socialistische premier Sȧnchez.

Deze ’slimmerd’ gebruikt deze truc overigens om vervolgens de Marokkaanse vluchtelingenroute af te sluiten, maar goed Mama Merkel klapt blij in haar handjes. Terug naar de ’ontmenselijking’ van Meeus. Van echte ontmenselijking is volgens mij sprake als een migrant in een bepaald EU-land wordt opgenomen, jaren in de officiële beoordelingsfase van zijn geval – letterlijk – vastzit, niet mag werken, geen nieuwe taal mag leren etc etc. Na een paar jaar hoort deze ’asielaanvrager’ dat zijn verzoek is afgewezen, wat verplichte uitzetting betekent. In de meeste gevallen gaat de migrant niet terug naar zijn thuisland maar duikt de illegaliteit in met de kans in gevaarlijke situaties terecht te komen, uitgebuit te worden  – seksslavinnen bijvoorbeeld – , voortdurend opgejaagd  te zijn, onder invloed te komen van Jihadisten etc etc.

Dat vind ik nu pas echte ontmenselijking meneer Meeus. En dan heb ik het nog niet eens over die Syrische kinderen die onder erbarmelijke omstandigheden zijn ‘ondergebracht’ in oude gevangenissen in Griekenland. Of Syrische vluchtelingen die bij de Turkse grens voor hun raap worden geschoten door pantserwagens die bijna volledig zijn gefinancierd door de EU.

Australië bijvoorbeeld met een oneindig langere kuststrook dan Europa heeft zijn kustwateren hermetisch afgesloten. Dit dient wat mij betreft ook te gebeuren in de Middellandse zee. Bootvluchtelingen worden eenvoudigweg terugbegeleid naar Tunesië, Libië etc, die krakkemikkige bootjes worden niet toegelaten door bijvoorbeeld de Italiaanse kustwacht op open zee. Vervolgens investeert de EU in Migratiekantoren in Noord-Afrika en indien de ’democraat’ Erdogan dit toelaat tevens in Turkije.

Daar kunnen alle potentiële migranten hun aanvraag indienen die binnen redelijke termijn – maximaal 6 maanden lijkt me – tot een afwijzing of toelating moeten leiden. En ja, voor deze toegelaten migranten dragen de EU-landen dan ook verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld dat ze zo snel mogelijk integreren in hun nieuwe thuisland als ze aangekomen zijn. De EU kan dan met dit beleid tevens dwarsliggende landen zoals nu Oostenrijk, Hongarije, Polen met recht verplichten migranten op te nemen, juist met het appèl op echte solidariteit. Momenteel is het zo dat elke (il)legale migrant éénmaal aangekomen eenvoudigweg niet meer teruggaat naar zijn/haar thuisland. Migratiebeleid moet in eerste instantie consequent zijn, tevens streng maar bovenal rechtvaardig.

Commentaren als van die Van Meeus over ontmenselijking helpt de EU-landen niet verder met het oplossen van het migratieprobleem maar de – potentiële – migrant helpt het nog veel minder.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s