Politieke Parvenu’s

De media in zo’n beetje heel de wereld geven sinds decennia onevenredig veel aandacht aan politici, politieke leiders en hun al dan niet potsierlijke aanhang. Daarmee wordt aan een groot deel van de wereldbevolking de indruk gegeven dat deze lieden aan de touwtjes trekken en een grote invloed hebben op ons dagelijks leven, ja op ons hele bestaan. Vooral in wat wij definiëren als democratische landen is er een zonderlinge overtuiging dat in de parlementen en regeringen aan de knoppen wordt gedraaid, terwijl dat maar zeer ten dele waar is. Een treffend voorbeeld hiervan is de invoering van en de discussie over de ’sleepwet’ , in normaal jargon de ‘privacywet’. De conclusie was allerwegen dat de burger de politiek toch maar heeft gecorrigeerd, lekker puh. Helemaal niks gecorrigeerd, doekje voor het bloeden zult U bedoelen, de wet is zonder wijzigingen aangenomen. Later zullen – naar verluidt – veranderingen worden aangebracht, ja hoor, tuurlijk. En wat er achter de schermen met verzamelde data, afgeluisterde telefoongesprekken etc gedaan wordt en op welke basis die data worden verzameld, Joost mag het weten. En die weet het ook niet hoor!

Nu ben ik voor die situatie in Nederland minder angstig – maar ook dit is slechts relatief – , ik ben er echter van overtuigd dat de meeste buitenlandse geheime diensten per definitie over elke wettelijke schreef gaan, als die er al wettelijk is. In de moderne digitale wereld waarin we onze persoonlijke gegevens onherroepelijk te grabbel hebben gegooid is de onvermijdelijke conclusie dat het nachtmerriescenario werkelijkheid wordt. Dit zal mettertijd leiden tot geïndividualiseerde ’thougtcontrol’, het meesterwerk another brick in the wall van Pink Floyd zou ik maar snel van Uw I-pod verwijderen.

Naast deze nakende ’thougtcontrol’ zijn er nog andere actoren die ons dagelijkse leven direct beïnvloeden, wat namelijk te denken van de multinationals. 40% van de werknemers in het Nederlandse bedrijfsleven werkt voor multinationals, tweederde van de omzet wordt geïncasseerd door de multi’s en maar liefst 80% van de internationale handel komt voor rekening van diezelfde multi’s. De meeste aankopen in een supermarkt die U in Uw winkelkarretje legt zijn afkomstig van alweer die multinationals. En die eigen merken en huismerken dan?  Van hetzelfde laken een pak. Waarom zouden lobbyisten van deze bedrijven ook maar weer de deur plat lopen in Brussel. Hun aantal is onbekend maar wordt geschat op ergens tussen de 15.000 en 30.000, niemand die het echt weet. Er bestaat een dikke mistwolk welke invloed deze lieden nu precies hebben op de besluitvorming in Brussel. En vergeet niet op basis van Europese verordeningen heeft ’Brussel’ een directe ‘supranationale’ invloed op de rechtssystemen van alle lidstaten. Het Europees Parlement heeft in dit besluitvormingsproces slechts de functie van blaffend poedeltje.

In de diverse EU-landen wordt er tevens driftig gelobbied door het internationale bedrijfsleven. Een recent voorbeeld is de lobby van vooral Shell en Unilever om de dividendbelasting te laten afschaffen, terwijl er met geen woord over gerept werd in de programma’s van de vier coalitiepartijen.  Hiermee diskwalificeer  ik de beslissing van het kabinet hieromtrent niet per definitie, maar de lobbykracht van de multinationals wordt met dit voorbeeld wel aangetoond. Vervolgens is het mij volstrekt onduidelijk welke politieke invloed lieden als Bill Gates, George Soros en andere zogenaamde filantropische miljardairs hebben op de EU, nationale parlementen en regeringen. Precies na de Hongaarse verkiezingen mocht George Soros voor de lunch aanschuiven bij EU-commissaris Frans Timmermans. Op zichzelf heb ik niks tegen deze miljardairs met veel te veel moneten, maar ze doen er zelf weinig aan om 100% transparant te zijn. Over de voormalige krijgsgevangenenondervrager en salonsocialist Timmermans heb ik het maar even niet.

Op het democratisch gehalte van de EU, maar ook van de EU-landen zelf  valt op basis van voorgaande nogal wat aan te merken. Het vertrouwen in politici begint  betonrot te vertonen, hun uitspraken dragen er eufemistisch gezegd ook niet erg bij aan herstel van dat vertrouwen. Hoewel dat herstel broodnodig is gooi ik nog wat olie op het vuur, ik heb wat ’aardige’ uitspraken van de afgelopen jaren van deze lieden verzameld, hierbij zo maar een greep:

 • Macron: Frankrijk is helemaal niet nationalistisch (opmerking: klopt, wel chauvinistisch)
 • Marianne Thieme, partij voor de dieren: onze partij heeft een planeetbrede visie (opmerking: inderdaad , de aarde is plat)
 • Yves Leterme, oud premier van België: Franstaligen zijn intellectueel niet in staat Nederlands te leren (opmerking: zou toch wel eens waar kunnen zijn)
 • Silvio Berlusconi, oud premier van Italë: de toenmalige Duitse voorzitter Martin Schulz zou uitermate geschikt zijn voor de rol van kampcommandant in een nazi-film (opmerking: niet juist, Schulz heeft daarvoor een te klein postuur)
 • Boris Johnson: Papoe nieuw Guinea is een land vol orgies van kannibalisme en opperhoofdmoorden (opmerking: gefrustreerde koloniale echo van die malle Boris?)
 • Weer Berlusconi over Obama: hij is jong, knap en gebruind (opmerking: dat laatste is onmogelijk want Obama is van zichzelf bruin)
 • Joost Eerdmans, leefbaar Rotterdam: ik heb niet lang getwijfeld aan cabaret of politiek, het is cabaret geworden (opmerking: wel slecht cabaret)
 • Alexander Pechtold over Geert Wilders: na 20 jaar op het binnenhof kennen we hem wel, wel blaffen, niet bijten (opmerking: Pechtold kan niet eens blaffen, kan ook niet als windvaan)
 • Weer Boris Johnson, minister van buitenlandse zaken Verenigd Koninkrijk: Poetin heeft met het WK voetbal van deze zomer dezelfde bedoelingen als Hitler met de Olympische Spelen van 1936 (opmerking: zit wat in, alhoewel de Engelse voetbalploeg bij voorbaat kansloos is in Rusland)
 • Nigel Farage Engels EU parlementariër: Één van de grootste, stomste en historisch collectieve fouten die we hebben gemaakt betreffen de zorgen om de zogenaamde globale opwarming van de aarde (opmerking: tuurlijk, Engeland heeft sinds mensenheugenis een shitklimaat, beetje meer zonneschijn kan geen kwaad)
 • Mark Rutte: Ik heb de kamer goed geinformeerd dat ik geen herinneringen heb (opmerking: ik wist niet dat de Tweede Kamer in feite een Alzheimerkliniek is)
 • Lilian Marijnissen, SP fractieleidster: wij zijn tegen multinationals (opmerking: ik ben tegen politieke partijen)
 • Mark Rutte: plaatselijke en provinciale Groningse bestuurders zijn medeverantwoordelijk voor de vertraging van het schadeprotocol omtrent de aarbevingsschade (opmerking: lekker afschuiven die hap….)
 • Halbe Zijlstra oud minister van buitenlandse zaken: Kazachstan is voor de’ landjepikker’ Poetin ’nice to have’ (opmerking: Halbe heeft vast niet de film ’Borat’ gezien)
 • Angela Merkel: tot een bepaald niveau moeten we LEGALE immigratie accepteren, dat is de consequentie van globalisering. In het tijdsgewricht van de smartphone kunnen we ons niet van de wereld afsluiten(opmerking: inderdaad Angela, de spijker op de kop, maar, maar, komen die ILLEGALE immigranten niet met smartphones Europa in?)
 • Sybrand Buma fractieleider CDA: ik ben absoluut voorstander van herinvoering van de – militaire – dienstplicht (opmerking: zelf is Buma medisch afgekeurd, maar hij was wel fanatiek roeier in zijn studententijd en reed de Elfstedentocht uit………)
 • Nog een keer Buma: de regering moet wel acht slaan op de uitslag van het Oekraïnereferendum, vervolgens moet de regering de uitslag van het sleepwetreferendum per definitie naast zich neerleggen en de privacywet terstond invoeren (opmerking: van dergelijk windvaangedrag slaat zelfs Pechtold steil achterover)
 • Ok, nog een keer Buma: Je kan meegaan in het opfrissen van je herinnering, maar dat blijft alleen maar vervuilen (opmerking: a dirty mind is a joy forever, nietwaar stouterik Buma?)
 • Theresa May: het is voor mij duidelijk dat brexit, brexit betekent (opmerking: a horse is a horse of course, of course and no one can talk to a horse of course, that is of course, unless the horse is the famous Mr. Ed. I say: Mr. Ed for Prime minister!)
 • Premier Rajoy Spanje: elk referendum in Catalonië over onafhankelijkheid is anti-democratisch (opmerking: elke opmerking van Rajoy is anti-democratisch. Deze laatste opmerking is NIET grappig bedoeld)
 • Martin Schultz oud-leider van de SPD na de verkiezingsnederlaag: nooit zal ik in de regering plaatsnemen van mevrouw Merkel om kort daarna zich doodleuk te kandideren als Minister van buitenlandse zaken bij diezelfde Merkel (opmerking: weer boekhandelaar worden met niet eens een middelbaar schooldiploma is ook leuk, toch?)
 • Marine le Pen Frans parlementariër: Ik wil de EU vernietigen, maar Europa natuurlijk niet. Wat ik niet wil is leven in de Europese Sovjet-Unie (opmerking: de Europese Sovjet-Unie bestaat al en heet Rusland en naar mijn weten is le Pen daar niet officieel woonachtig)
 • Rob Oudkerk oud wethouder Amsterdam en oud-PvdA kamerlid: ik denk dat ik toch heel geschikt ben voor de functie van Burgemeester van Amsterdam, ook al heb ik onacceptabel gedrag laten zien. noot: bezoek aan heroïnehoeren op de Theemsweg. (opmerking: het ’als je geschoren wordt moet je stil zitten’ behoort niet tot het repertoire van Rob)
 • Guy Verhofstadt Belgisch Europarlementariër: Is ’identiteit’ iets anders dan een schaamlap voor nationalisme? (opmerking: ja hoor, lekkere uitspraak voor een Belg)
 • Jean-Claude Juncker: Het Europees Parlement kan ik niet serieus nemen, het is een belachelijk parlement ( opmerking: voor één keer was Juncker nuchter)
 • Mark Rutte: de uitspraken van Halbe Zijlstra over de expansiedrift van Poetin zijn geen nepnieuws (opmerking: Rutte’s pogingen tot waarheidsvinding  omtrent Zijlstra’s uitspraken  zijn te kwalificeren als nepnieuws)
 • Tenslotte nogmaals Mark Rutte: Visie is als de olifant die het uitzicht belemmert (opmerking: Rutte bedoelt waarschijnlijk dat hij door de bomen het bos niet meer ziet)

Ik kan nog wel pagina na pagina doorgaan en dan heb ik het nog niet eens over Trump, Nethanyahu, Maduro, Bouterse,Baudet, Raúl Castro, Wilders, Kim Yong-Un en al die andere circusartiesten. Duidelijk is dat mijn oordeel over Europese politici ‘echt heel positief is’. We leven in een tijd van Grote Leiders met een lange termijnvisie die zeer wel doordacht is. Zo’n naoorlogse periode van subliem Europees en nationaal staatsmanschap hebben we nog niet meegemaakt. (noot: helaas moet voorgaande conclusie meteen op de schroothoop gemikt worden). Daarom zou ik willen afsluiten met een uitspraak van Lodewijk Napoleon:

Goede politiek is aan volkeren wijs te maken dat zij vrij zijn………..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s