Kim’s K3 kransje etc

Goed nieuws in de zogenaamde détente – ok, detente maar met de accent aigu betuig ik graag respect aan de Fransen – tussen Noord- en Zuid-Korea. Allerhande populaire popgroepen uit Zuid-Korea traden op in Pyongyang in gezelschap van de grote roerganger Kim Yong Un. Helaas mocht PSY – afkorting van psycho en ik vermoed niet toevallig – niet afreizen naar het land van ’milk and honey’. De reden lijkt me evident. Kim Yong Un heeft waarschijnlijk gecheckt hoe vaak het nummer ’Gangman Style’ aangeklikt is op Youtube en ja, dan kom je in de miljarden. Zijn persoonlijke adviseur – waarschijnlijk een kruising tussen Steve Bannon en Stalinvertrouweling Beria – luidde de alarmbellen bij onze lieve dikkerd, want PSY’s komst zou wel eens een revolutie kunnen ontketenen. Deze Bannon/Beria heeft vast het filmpje aangeklikt waarin honderden gevangen in een Filipijnse gevangenis dansen op de populaire PSY-song. Stel je eens voor dat zoiets in Noord-Korea zou gebeuren, al die miljoenen gedetineerden en dwangarbeiders dansen in een oogwenk de residentie van Kim Yong Un omver, einde terreurstaat. Overigens verdenk ik zijne Noord-Koreaanse corpulentie ervan stiekem de Gangman style te oefenen, met in de ene hand een sjieke sigaret in een gouden pijpje, in de andere een glas Remy Martin Louis XIII. Voor de gelegenheid heeft hij zelfs zijn bril afgezet, waardoor hij licht tipsy op enig moment zijn hoofd stoot tegen de brede borst van één van zijn zombi-lijfwachten. Ziet U het beeld voor U? Ik wel.

Voor Zlatan Ibrahimović bestaan geen superlatieven. Hij is nog geen vijf minuten op het veld en scoort een weergaloze goal in het shirt van Los Angeles Galaxy. Uiteraard trekt hij deze meteen uit en de showman laat meteen zijn indrukwekkende torso aan de verbijsterde Amerikanen zien. Één van zijn leukste tattoo’s – hij heeft er ontelbare – vermeldt de volgende tekst in sierlijk handschrift: ’only God can judge me’, zelfs dat vraag ik me af. Ok, Messi en Ronaldo zijn grootse voetballers, maar volgens mij is Zlatan de meest markante – of is het markantste? – persoonlijkheid. Afgelopen week scoorde Ronaldo weer een beauty tegen Juventus, maar niemand kan tegen de onaardse treffer van Zlatan op die hij scoorde tegen Engeland. Hoe vaker ik deze bicycle goal op Youtube aanschouw hoe ongelooflijker die wordt, inderdaad er zijn geen superlatieven voor te vinden. Misschien is zijn sublieme lichaamsbeweging enigszins te verklaren vanwege zijn ’zwarte band’ taekwondo. Ruzie zoeken met deze zoon van een Bosnische vader en Kroatische moeder – met Albanese roots – lijkt me nog een slechter idee dan ruzie zoeken met de kickbokser Rico Verhoeven. Van deze laatste ’intellectueel’ kan Johan Derksen trouwens nog veel leren, want de analyses van de kickbokser bij champions leaguewedstrijden – bij Veronica –  zijn werkelijk verbluffend, zijn collega analist Ronald de Boer heeft het nakijken. Aandeze lieden heeft voetbalcommentator ’de witte Chinees’ Arno Vermeulen trouwens geen boodschap, als chef voetbal bij de NOS heeft hij immers het voetbalwiel uitgevonden. Over Johan Derksen zei hij onder meer dat de sigaar/snor hem altijd napraat, waarop deze gevat reageerde dat hij nog altijd beter pingpongt dan Vermeulen. Terzijde: Vermeulen is een hartstochtelijk tafeltennisliefhebber, daarom is de opmerking van Derksen des te leuker, omdat hij het over ’het spelletje pingpong’ heeft. De zwaarste belediging van de zijde van ’snor’ Derksen aan het adres van een sporttak en haar beoefenaars is wel de korfbalsport. Hierover zei hij het volgende: korfbal is een spelletje voor gereformeerde meisjes die zwarte rokken tot aan de enkels dragen en op zatermiddag een balletje door een rieten mandje proberen te gooien. Ja, beledigender kun je het niet bedenken. Ik vond de kwalificatie erg vermakelijk niet in de laatste plaats vanwege het feit dat ik deze sport zelf heb beoefend.

Nog vermakelijker – maar helaas tevens net zo triest – was afgelopen week de opmerking van de korpschef van Amsterdam Aalbers. Hij verweet onder andere Albert Heijn dat deze supermarktketen het verdomde om zijn ’maatschappelijke verantwoordelijkheid’ te nemen door ongelimiteerd bier te verkopen aan zogenaamde Britse voetbalsupporters, anders gezegd ’tokkie-Engelsen’. De korpschef leidde na de MH-17 ramp de repatriëringsmissie vanuit de Oekraïne, ik vrees dat het in de bovenkamer van deze politieman sindsdien een verwarde boel is, hij weet niet meer waar onder en boven ligt en wel om de volgende redenen: 1. de politie is er in de eerste plaats voor om de orde te handhaven, in de tweede plaats om de orde te handhaven, in de derde plaats om boeven te pakken, bijvoorbeeld patjepeeër Holleeder etc etc.. Uitdrukkelijk is de poltie er niet voor om voor te schrijven hoe burgers, organisaties en ondernemingen zich dienen te gedragen. Onder andere vanwege Aalbers’ voorzitterschap van de Raad van Toezicht van de Christelijke Hogeschool  te Ede denkt hij daar met zijn Christelijke hoofd uiteraard anders over. U weet wel: typisch Hollands vingertje, Christelijke normen en waarden, rust, reinheid en regelmaat, doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, Aalbers’ hoofd zal er waarschijnlijk vol mee zitten. 2. Ook al zou Aalbers gerechtigd zijn inhoudelijke opmerkingen te maken over het gedrag van deze hooligans, dan nog snijdt zijn argumentatie geen hout. Albert Heijn is niet verantwoordelijk voor het gedrag van supporters, indien er dronken tokkie-Engelsen in de supermarkt verschijnen dient appie Heijn deze onverwijld te verwijderen, bier verkopen aan hen is dan in ieder geval uit den boze. Maar indien deze tokkies zich normaal gedragen mogen ze netjes bier afrekenen aan de kassa. Dit meneer Aalbers is de maatschappelijke verantwoordelijkheid van Albert Heijn, niet meer en niet minder. Maar de Christelijke hardliner Aalbers gaat nog verder: bezoekende supporters met een kaartje voor een voetbalwedstrijd in de entertainmenttempel de Arena – straks Johan Cruijff Arena, daarover straks meer – dienen begeleid naar en van het stadion vervoerd te worden. In de praktijk zou het beste zijn dat supporters na aankomst meteen naar het stadion worden vervoerd, na afloop meteen verplicht terug naar het bus- treinstation of vliegveld en dank U wel, wegwezen! Het is heel simpel, als je bezoekende voetbalsupporters als vee gaat behandelen zullen ze zich als vee gaan gedragen. Korpschef Aalbers, gaat U nu eerst maar eens Uw primaire taak uitvoeren, daarna zijn we misschien, eventueel, onder voorwaarden bereid naar Uw lumineuze ideeën te luisteren. O ja, de Johan Cruijff Arena, hoe kun je zo’n naam bedenken, onze legendarische nummer 14 was toch geen toreros, slechte naam, slechte beslissing. Die van der Sar kan overigens met alle respect nog niet één goedlopende zin in Algemeen Beschaafd Nederlands uitbrengen. Gewoon Johan Cruijff stadion en niks anders.

Sahil Amar Aïssa is onder andere een Nederlandse acteur met een, ik meen Marokkaanse achtergrond. Hij was het die in ’De Wereld Draait Door’ problemen had met een filmpje – dat in de jaren ’70 was uitgezonden – waarin een Chinese vrouw uitlegt ’waalom bluin velpakt loggeblood zo lekkel is’. De Marokkaanse moeder van Sahil zou hier aanstoot aannemen zo zei Sahil in de uitzending, nee, zo’n filmpje zou nu niet meer uitgezonden mogen worden. Later meldde hij in een ander TV programma dat de volgende opmerking onacceptabel en racistisch is: een willekeurige baas geeft als reactie op het te laat op zijn werk verschijnen van een medewerker met een Marokkaanse achtergrond dat dit waarschijnlijk komt omdat hij eerst nog een fiets moest jatten. Wel acceptabel zou hij de reactie van dezelfde baas vinden als deze zich afvraagt of het te laat komen van de medewerker misschien als oorzaak heeft dat de zomertijd nog niet is ingegaan in Marokko. Als laatste memoreer ik een opmerking van Theo Maassen die heeft bevestigd dat ’als je zo massaal wordt uitgemoord – de Joden natuurlijk -, dan zul je het er ook wel een beetje naar gemaakt hebben, hé. Hoe beoordelen we voorgaande voorbeelden.

In de eerste plaats, waneer is een grap, opmerking racistisch? Daarvoor dient er aan twee voorwaarden voldaan te zijn: de grap, opmerking is ingegeven door een superioriteisgevoel en heeft als doel iemand te discrimineren op grond van zijn ras. Overigens, indien een grap racistisch is kan er van humor geen sprake meer zijn. De context is van zeer groot belang, dit maakt de beoordeling – soms – gecompliceerd, maar niet onmogelijk. Het filmpje met de Chinese vrouw lijkt me niet racistisch, in ieder geval is hiervan geen sprake als de maker ervan het niet heeft gemonteerd met de bedoeling Chinezen neer te zetten als minderwaardig volk. Uit het filmpje blijkt deze bedoeling niet. Of de Marokkaanse moeder van Sahil aanstoot neemt aan dit filmpje, omdat ze wellicht zelf slecht Nederlands spreekt is haar probleem, maar eigenlijk meer haar keuze. Met dit soort gevoeligheden hoeft geen rekening te worden gehouden. Ik vind vooral de uitspraak van ’loggeblood’ geestig. Misschien had de moeder van Sahil iets beter de Nederlandse taal kunnen leren? Oei,oei, nu begeef ik me op gevaarlijk terrein. In ieder geval vind ik de volgende grap over Chinezen in Nederland erg geslaagd: een gast in een Chinees restaurant bestelt als aperitief een rode port, waarop de Chinese ober onbegrijpend reageert. De gast herhaalt zijn bestelling meermalen, de ober staat aan de tafel met letterlijk zijn handen in zijn haar. Ok, zegt de gast vermoeid, doe me dan een lode polt. Ooh, zegt de ober, U bedoelt lode polt, maal natuullijk, sambal bij? Kijk, ik vind dit leuk, omdat ik wellicht van platte humor hou – of is het nu pratte humol – , een ander mag dit flauw vinden, in ieder geval is de grap niet racistisch.

Het tweede voorbeeld, de opmerking van de baas dat het te laat komen van een medewerker met een Marokkaanse achtergrond te maken heeft met het feit dat deze eerst nog een fiets moest stelen. Tja, hier wordt het wat moelijker, de opmerking is echter niet per se racistisch. Stelt U zich het geval voor dat de baas in kwestie een betrokken persoon is die Marokkaanse Nederlanders in zijn vrije tijd helpt om hun Nederlandse taalachterstand in te halen en weet dat zijn medewerker goed kan omgaan met dit soort stekelige opmerkingen, sterker nog, de humor ervan kan inzien. Hoewel deze situatie zich in de praktijk weinig zal voordoen – ik zou zeggen helaas – is er hier evident geen sprake van racisme. Wanneer dan wel? Heel simpel, als de opmerking van de baas racistische motieven heeft en/of de medewerker de opmerking als racistisch ervaart. Ja, betuigt U dan, is dat hier dan ook niet het probleem of de keuze van de medewerker? Nee, iemand – ook al is het niet racistisch bedoeld – ’humorvol betichten’ van diefstal is nog wel van een ander niveau dan lachen om iemand die ’loggeblood’ zegt.

Het derde voorbeeld, bij het te laat komen van de medewerker met een Marokkaanse achtergrond geeft de baas de waarschijnlijke reden op dat in Marokko de zomertijd nog niet is ingegaan. Racistisch? Nee, zegt Sahil, hier is daar geen sprake van. Volgens mij is dat maar de vraag. Als de baas een vileine Marokkanenhater is en continu andere racistische opmerkingen maakt is de uiting wel degelijk racistisch, helemaal wanneer deze door de medewerker zo wordt gepercipieerd. Ik ga nog verder, in laatste geval is de opmerking van de baas nog racistischer dan de vorige, omdat deze er mogelijk van uitgaat dat zijn medewerker zo stupide is dat hij – in tegenstelling tot andere Nederlanders – nog niet eens in staat is zijn horloge een uur vooruit te zetten. Alles valt of staat met de context.

Het vierde voorbeeld van Theo Maassen. Op zichzelf en uit de context gerukt is zijn opmerking over Joden en de holocaust niet alleen racistisch, maar zelfs een strafbaar feit. Maar als je Theo’s cabaretvoorstelling bekijkt kom je tot de onvermijdelijke conclusie dat hij mensen aan de schandpaal nagelt die er echt dergelijke denkbeelden op nahouden, de neiging van veel mensen om alles recht te praten wat krom is, tot de holocaust toe. Zelfs als mensen aanstoot nemen aan zijn uitspraken kan er nooit sprake zijn van – in dit geval – antisemitisme. De vraag of Maassen humoristisch is, is van een heel andere orde, ik plaats zijn jodenopmerkingen in de categorie harde, cynische en confronterende humor. Over smaak valt niet te twisten. In Hongarije waar ik woonachtig ben worden vaak grappen over Zigeuners gemaakt. Overigens mag je van de linkse fatsoensrakkers uit de grachtengordel niet meer spreken van Zigeuners, maar is de term Roma op zijn plaats. ’Zigeuners’ is op zichzelf reeds racistisch, zo heet het. Hierover heb ik het volgende standpunt: uit ervaring weet ik dat veel ’Roma’ de term ’Zigeuners’ betrachten als een geuzennaam en een bevestiging van hun identiteit, hun die identiteit ontzeggen is volgens mij racisme ’non plus ultra’. Zo, dat kunnen die fatsoenrakkers in hun bipsje steken. Nou vooruit, nog één mop. Wie heeft de sporttak trathlon uitgevonden? Antwoord: een Zigeuner. Hij ging op een drafje naar het plaatselijke zwembad, trok een paar baantjes en ging op een gejatte fiets weer naar huis. Racistisch? Dat ligt er maar aan. Ik ken Zigeuners die zich bij deze mop op de dijen slaan van het lachen, zelfspot en zelfrelativering zijn grote deugden.

Als laatste de Hongaarse parlementsverkiezingen van morgen. Zojuist lees ik dat er in de Duitse stad Münster met een voertuig op terrasbezoekers is ingereden, drie doden zijn al geteld. Ik hoop vurig dat het geen terroristische aanslag zal blijken te zijn. Hoe het ook zij, de gebeurtenis is wel koren op de molen voor Minister-President Orbán die al twee jaar de trom slaat op het onderwerp migratie en daarmee gepaard terrorisme. In heel Europa regeert inmiddels de angst voor terroristisch geweld, de oorzaak is dat ’de politiek’ deze angst zelf heeft gecreëerd met een volstrekt falend migratie- en integratiebeleid. Sterker nog, de meeste regeringen voeden de angst van hun bevolking maar al te graag, met als platte reden om hun macht te behouden. Maar uiteindelijk zijn we het zelf die deze basale angst voeden met onze eigen nachtmerries. Dan nog het laatste nieuws van de tweestaartige hondpartij. De ’partijleider’ heeft het volgende nieuws bevestigd over de kandidaat in de stad Sopron: als de kandidaat wordt gekozen in het parlement wordt hij stante pede geslacht, bereid en verorberd. Interessant om te vermelden is dat de kandidaat voor de tweestaartige hondpartij door het leven gaat als kip.

Ik heb trek gekregen, ik vertrek naar Leon’s cafetaria voor een kipcorn, hopelijk kom ik Jeroen van Koningsbrugge niet tegen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s