Boris ‘Bosporus’ Johnson etc

Keek op de Week

De echte naam van Boris Johnson, Minister van Buitenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk is eigenlijk Boris Kemal. Onmiskenbaar heeft Johnson Turkse wortels, zijn grootvader nam de meisjesnaam van zijn vrouw aan en vanaf dat moment werd de familienaam Johnson doorgegeven aan de volgende generaties. Johnson is in New York geboren – hij is tevens Amerikaans staatsburger -, zijn overgrootvader was een Duitse prins en onlangs bleek dat Johnson familie is van een vermoedelijke telg uit de rijke familie Bischoff uit Basel. Een 230 oude mummie werd op DNA getest en ja hoor, daar was de match al met de immer goed gecoiffeerde minister. Tenslotte heeft oud-President van Rusland Jeltsin dezelfde voornaam als Johnson. Alle reden dus om aan te nemen dat deze notoire schuinsmarcheerder bij geboorte al een identiteitscrisis  in zich droeg. Één van zijn meest geestige uitspraken deed hij in 2006 toen hij Papoe Nieuw Guinea associeerde met ’orgies van kannibalisme en opperhoofdmoorden’, waarschijnlijk een oud-koloniale oprisping. Onlangs suggereerde hij de Britse voetbalsupporters om het WK voetbal in Rusland te boycotten, dat zal  de Russen leren! Als hoofdreden van deze boycot voerde Johnson aan ’dat de Russische president Poetin het WK voetbal wil gebruiken om het imago van zijn land op te poetsen, net zoals Hitler met de Olympische Spelen van 1936 deed’. Het effect van deze oproep is wellicht dat de Britse supporters een zucht van verlichting slaken, nu hebben ze eindelijk een steekhoudend argument in handen om de zeer waarschijnlijke lijdensweg van hun team niet van dichtbij te hoeven meemaken. Bovendien hoeven ze dan niet te reizen met een nieuw brexit paspoort dat gefabriceerd wordt door een Frans-Nederlands bedrijf, zelfs wat bij elkaar gebonden papiertjes kunnen die Britten niet meer produceren. Sterkte met de komende afscheiding van Schotland, Great Brittain!

De visionaire Angela Merkel meldt manhaftig, nou ja vrouwhaftig dan – nadat zelfs in haar gedachtenbunker alarmerende berichten over migratie zijn binnengekomen – dat ’de Islam’ zich moet aansluiten bij de Duitse grondwet. Ach so ja, en hoe zit het dan met het Christendom, moet deze religie zich dan ook niet aansluiten bij diezelfde grondwet? Ik stel voor om de Koran en de Bijbel te spiegelen aan de grondwet, ik zie nu al de duizenden lampjes van ’no match’ oplichten. In de Bijbel wordt bijvoorbeeld gemeld dat slaven houden niet mag, behalve als het geen eigen volk betreft,de Koran houdt de gelovige mannen voor dat ze voogd van vrouwen moeten zijn omdat mannen meer uitmunten dan vrouwen. Waarschijnlijk bedoelde Merkel dat Islam-gelovigen die woonachtig zijn in Duitsland zich dienen te conformeren aan de (on)geschreven regels en wetten van het land. Ze probeerde haar uitspraak kracht bij te zetten door de term ’Grundgesetz’ erbij te halen wat volledig grotesk klinkt en overigens contraproductief werkt. Immers, als Merkel de verplichting aan de ’Islam’ oplegt om zich aan te sluiten bij het ’Grundgesetz’ veronderstelt dit dat de ’Islam’, in casu Islamieten in Duitsland zich nu niet aan de grondwet houden. Merkel vertoont metaalmoeheid, de FDP kon ze in de beoogde Jamaica-coalitie niet aan boord houden, grote kans dat de FDP-liberalen de SPD over vier jaar bij de volgende verkiezingen overvleugelen. Van mij mag het, maar ik vrees dat de AfD een grotere kans maakt.

In Rusland heeft Poetin met grote overmacht de verkiezingen  gewonnen en dat is volgens de meeste ’gehersenspoelde’ Russen terecht want zoals één van de Poetin-stemmers zei: je moet een paard bij het oversteken van de weg niet van het zebrapad halen. Één van de eerste plichtplegingen van Poetin zal de verwelkoming zijn van de 23 uitgewezen diplomaten uit het Verenigd Koninkrijk. Poetin heeft op zijn beurt 23 Engelse diplomaten de deur gewezen, allemaal in het kader van ’we deden een plas en alles blijft zoals het was’. De dochter van de voormalige burgemeester van Sint Petersburg – een oude wegbereider voor Poetin – Ksenia Sobtsjak was één van zijn ’boulevard tegenstrevers’. In 2003 protesteerde ze tegen invoering van een wet die publicatie verbiedt over beroemdheden zonder dat daar vooraf toestemming voor is gegeven. Dat begrijp ik vanuit haar gezichtspunt, want ja zo’n soap/boulevardfiguur als Soptsjak leeft natuurlijk – financieel – van geroddel en vuilspuiterij in allerhande media. Oom Poetin wilde haar wel financieren en ondersteunen in haar verkiezingscampagne, wellicht in ruil voor wat bunga bunga-activiteiten – afgekeken van Berlusconi –  uit te voeren in één van de Datsja’s van suikeroom Vladimir. Halbe Zijlstra heeft zich inmiddels voor haar op de wachtlijst gemeld. Poetin liet zich overigens van zijn coulante kant zien, want zelfs de Oekraïners op het schiereiland de Krim mochten het stembiljet invullen, als dat geen democratie is…….Een Russische student illustreerde één van de geopolitieke successen van ’Moedertje Rusland’ met de opmerking dat de Amerikanen weliswaar de eerste mens op de maan hebben gezet, maar dat Poetin het toch maar geflikt heeft om een ’monkey’ in het Witte Huis te krijgen.

Real Madrid heeft Paris Saint Germain uit het miljoenenbal van de championsleague geknikkerd. Natuurlijk, Neymar was geblesseerd, maar toch geeft het een goed gevoel dat deze bedachte topclub met een eigenaar uit Qatar die bekend staat om zijn ordinaire financiele gooi- en smijtwerk wederom niet verder bekert. De oorspronkelijke fusieclub uit het district Saint Germain was in 1973 nog een amateurclub en kan niet bogen op een traditionele achterban, Parijzenaars staan helemaal niet bekend als voetbalidolaat, dit – volgens hen – domme spelletje laten ze links liggen. Zet hier een Liverpool, Ajax, Bayern etc maar eens tegenover. De volgende fase in de Europese championsleague wordt er volgens mij één met deelnemers als – pakweg – deportivo de Qatar. Onrealistische denkbeelden? Wie had 20 jaar geleden gedacht dat er binnen afzienbare tijd een WK voetbal wordt gespeeld in de zandbak van Qatar. Na de bouw van de Zillertaler Skihal in Dubai verbaas ik me nergens meer over. Hoe het ook zij, de wedstrijd werd in Nederland door de commercielen op het scherm gebracht begeleid door het deskundige commentaar van – ik geloof – een beroemde kickbokser, Ronald de Boer en Jan Joost van Gangelen, presentator van dienst. Hoe serieus kun je de kijker nemen. Jan Joost was volgens mij vierde keus voor de opvolging van Humberto Tan, maar gaat naar verluidt de nieuwe curlingshow ’on sand’ presenteren, Ronald heeft in ieder geval nog bij deportivo Qatar gespeeld en die kickbokser, laat maar….. En maar kritiek leveren op Voetbal Inside dat een soort ’koffietijd’ zou zijn. Ik constateer dat het testbeeldprogramma Studio Voetbal met speels gemak van de troon is gevallen als meest slaapverwekkende programma door Jan Joost en zijn club, nu heb je helemaal geen slaappillen meer nodig.

Helaas,Ralph Hamers, de topman van ING kan naar salarisverhoging fluiten, de maatschappelijke  druk op President-Commissaris Jeroen van der Veer werd te groot. Een nieuw beloningsstelsel is doorgeschoven naar de aandeelhoudersvergadering van 2019. Terecht? Als Hamers morgen wordt weggekocht door een grote Amerikaanse bank, zou je kunnen concluderen dat je in Nederland inderdaad niet je hoofd boven het maaiveld moet uitsteken, maar de kans daarop is, denk ik, miniem. Overigens zou ik als Hamers ziedend zijn op die voormalige olieboer van der Veer, had hij deze verhoging niet kunnen uitsmeren in de tijd en kunnen combineren met andere niet in het oog springende douceurtjes. Wat een olifant in de porceleinkast is deze afgestudeerde werktuigbouwkundige, hij lijkt zijn eigen olietanker wel. Zijn sterkste argumentatie vond ik wel dat Hamers weliswaar in de eredivisie speelt maar als een jupiTer league speler betaald wordt. Hierover drie opmerkingen: waarschijnlijk heeft van der Veer nog nooit een glas jupiLerbier mogen nuttigen. Vervolgens is de oud Shell topman niet meer van deze planeet en is al in een baan om de planeet jupiTer beland. Tenslotte is de eredivisie nog van een lager niveau dan van pak ’m beet de hoogste voetbaldivisie van Kroatië, vraag dat maar aan PSV. Trouwens, vooral de traditionele NIET-commerciële omroepmedia met hun kritische blik hebben een grote klont boter op hun hoofd, hoe verhoudt het salaris van een Matthijs van Nieuwkerk zich ook maar weer tot de Balkenendenorm? Maar in de soapserie rond ING is wat betreft botervloten oud premier Wim Kok  ’by far’ de oscarwinnaar. Tijdens een interview antwoorde Kok op de vraag waarom hij commissaris was geworden bij de ING als volgt: ik voel het tevens als een maatschappelijke verantwoordelijkheid, want ik ben expliciet door de Centrale Ondernemingsraad benaderd om deze positie te overwegen. Salon-socialistische rimram! Had nou gewoon geantwoord dat je na al die vermoeiende politieke jaren met een grijpstuiversalaris nu wel eens je status te gelde wilde maken EN bovendien je zo goed mogelijk alle stakeholders van de bank wilde bedienen. Nee hoor, gewoon links lullen, rechts vullen.

Dan toch nog even de sleepwet en het referendum daarover. In de eerste plaats mijn complimenten aan Jesse – nieuwe bijnaam Jessias – Klaver en in mindere mate Lilian Marijnissen voor de manier waarop ze het debat met Rutte en Buma aangingen. Er was niet eens veel ’debatingtechniek’ voor nodig om ze het leven zuur te maken. Met een zwaar gemoed meldde Rutte dat de Nederlandse inlichtingendiensten de minste mogelijkheden hebben in vergelijking met de meeste andere Europese landen. Ok, zei Klaver, waarom gaat het dan voortdurend mis in een land als bijvoorbeeld Frankrijk waar ze uitgebreide aftapmogelijkheden hebben. Die Buma geeft volgens mij nog persoonlijk zijn schoonmoeder aan bij de CIA, sorry dit was te hard, ik bedoel zijn neefje. Rutte heeft zijn huiswerk inmiddels gedaan betreffende het leerstuk manipulatie via de media. Hij gaf – volgens zeer betrouwbare en uiteraard geheime bron – het hoofd AIVD Rob Bertholee opdracht om zichzelf uit te nodigen bij College Tour van T(w)an Huys. Dit om de campagne voor het ’ja’ stemmen voor de sleepwet te ondersteunen. Of dit enig effect gesorteerd heeft is moeilijk in te schatten, in ieder geval wist Arjen Lubach – de enige echte onderzoeksjournalist van Nederland – Bertholee op een keiharde leugen te betrappen. T(w)an Huys zal het allemaal een worst zijn. Eindelijk is hij verlost van de omroep CAO en kan hij zijn geluk beproeven als opvolger van Humberto Tan als presentator van RTL late night. Na al die jaren als correspondent in New York gewoond te hebben kan ik me voorstellen dat de NOS – burelen op gegeven moment een déja vu gevoel veroorzaakten van zijn geboortedorp Sevenum. De uitslag van het referendum is toch vervelend voor de coalitie, de opkomst was voor Rutte c.s. te hoog en de meerderheid bleek ook nog tegen de sleepwet gestemd te hebben. Bijzonder leedvermaak had ik toen ik uit de grafieken kon opmaken dat een meerderheid van de D66-stemmers tegen had gestemd, sliep uit, sliep uit parmantige Pechtold! Maar er is nog hoop! Bijna tweederde van de jongeren van 18 tot en met 24 jaar stemde tegen, misschien laat George Orwell’s wereld nog even op zich wachten. Op lange termijn maak ik me echter geen enkele illusies, want voor opgeslagen data geldt de wet van Murphy – alles wat fout kan gaan, gaat fout – net zo goed. Alle opgeslagen data kunnen worden ge(mis)bruikt, dus zullen ze worden ge(mis)bruikt, daar helpt geen lieve moeder aan. De komende generaties gaan ons wat dit betreft nog veel kwalijk nemen.

Over de gemeenteraadsverkiezingen nog een mening? Eh, eh, eh, eh, een – Prins Bernardiaanse – haartverwaarmende felicitatie aan alle lokale partijen maar niet aan bepaalde voorlieden van bepaalde partijen zoals Kuzu, Wilders, Baudet EN met stipvermelding Sylvana Simons. Ik kan het toch niet laten, Parmantige Pechtold meldde na de nederlaag geslikt te hebben voor zijn aanhang dat ’we in een aantal gemeenten geen goud gewonnen hebben, maar zilver is ook een mooie medaille’. Vergeet dat zilver ook maar Pechtold, je zult tafelzilver bedoelen, tafelzilver dat je al lang geleden verpatst hebt.

In Hongarije wordt het verkiezingscircus almaar treuriger, directe debatten tussen kandidaten worden amper georganiseerd. Het Fideszkamp heeft zich teruggetrokken in zijn eigen nationale mediabunker. De oppositie – de xenofobe partij Jobbik voorop – bevindt zich achter de opgetrokken muren van mediatycoon Lajos Simicska. Onafhankelijke media moet je in Hongarije met een vergrootglas zoeken, de Fideszmedia braken paars gif uit, de Simicska media kobaltblauw gif. Je zou zeggen, als je beide mengt heb je wellicht nog een enigszins genuanceerd beeld van de campagne, maar nee, gif met gif mengen resulteert in gif. Debatten vinden wel plaats tussen journalisten, maar alleen tussen journalisten van hetzelfde kamp, ergo het geachte journaille speelt elkaar de bal toe. Tragikomisch zijn de ’debatten’ op bijvoorbeeld Hír TV tussen afgeserveerde journalisten uit het Fideszkamp die hun gefrustreerde pen in gif gedoopt hebben. De oppositie haalt graag afgestofte grijs gedraaide grammofoonplaten uit de kast, bijvoorbeeld dat de Fideszburgemeester van Kaposvár Károly Szita – zijn verklikkernaam is Péter Krakus – in de tijd voor ’de Wende’ geheim agent was van de communistische partij. Dit is een feit van algemene bekendheid en het is usance dat dit soort lieden die na 1989 een ander jasje aan hebben getrokken verder konden met hun carriere. Immers, in Hongarije is nooit definitief afgerekend met de zwarte periode van de Sovjet-terreur, vandaar dat Hongaren zeer bekend zijn met de uitspraak ’Hongarije is een maatschappij zonder consequenties’. Gergely Karácsony, de lijsttrekker van de socialisten – alhoewel hij zelf geen socialist is – meldde onlangs met een afgemeten gezicht, dat hij geen eed op de grondwet zal afleggen als hij premier zal worden, een gratuite opmerking, want de dag dat hij premier wordt is de dag waarop Pinksteren en Pasen op één dag vallen. De verkiezingsstrijd spitst zich toe op het conflict tussen Viktor Orbán en mediatycoon Lajos Simicska die als oude maten uit Székesfehérvár gebrouilleerd zijn geraakt en hun ruzie via het Hongaarse volk op elkaar botvieren. Dit is is de trieste conclusie, maar nog triester is dat het Hongaarse volk dit laat gebeuren. De filosoof de Maistre had er wel een mening over: elk volk verdient de regering die er zit.

Tot slot: Op de vraag aan Klaas Dijkhoff, fractieleider van de VVD of de uitdeling van condooms in Woerden met de tekst ’voel de liberaal in je’ succesvol is antwoordt hij: ze vinden gretig aftrek!

Het is Lente! Ook in de ogen van de tandartsassistente

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s